Την πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός στην COP25

Την πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, στο πλαίσιο των εργασιών της  25ης Συνόδου των συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC COP25).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η Σύνοδος, η οποία πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη Μαδρίτη της Iσπανίας, αναμένεται να διασαφηνίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά η Συμφωνία των Παρισίων.
 
Στις εργασίες της Συνόδου τονίσθηκε η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για να αποφευχθούν οι επικίνδυνες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος και αναφέρθηκαν οι ευκαιρίες και τα πλεονεκτήματα της μετάβασης σε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες, ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 
Αναφορά έγινε επίσης στα πρόσφατα επιστημονικά πορίσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, στα οποία καταδεικνύεται η κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια αντίδραση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.
 
Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
Με την ευκαιρία, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Συνόδου για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόθεση της Κύπρου να αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε περιφερειακό επίπεδο.
 
Στο  πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Καδής παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ είχε σημαντικό αριθμό επαφών με ομολόγους του.
 
Στο περιθώριο της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Περιβάλλοντος, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans για τις βασικές αρχές της «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal), που αποτελεί την πρόταση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία οδηγεί σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2050.
 
Οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο, με την υιοθέτηση συμπερασμάτων και αποφάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα