Το Φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria

Το φθινοπωρινό της Fine Arts Sale  ανακοινώνει η Cypria, το οποίο θα γίνει στις εγκαταστάσεις της στη Λευκωσία το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου. Η συλλογή που θα δημοπρατηθεί  αποτελείται από έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών του 19ου, 20ου και 21ου αιώνα και διακρίνεται για τη σπανιότητα και τον  πλούτο της σε τεχνοτροπίες, διαφορετικά ρεύματα και εκφραστικά μέσα.
 
Την εσπερινή δημοπρασία αναμένεται ότι θα ηγηθούν τα έργα των Χρήστου Καρά Νύμφη και Βάζο με Λουλουδια (εκτ €18 000 - 25 000),  Χριστόφορου Σάββα  Αφηρημένη Σύνθεση V 1964 -1966 (εκτ. €15 000 - 25 000) και Ανδρέα Κριεζή Το Πορτρέτο του Πανταλέοντα Κωστάκη (εκτ €12 000 - 18 000).

Παράλληλα, η Petite Chouette (εκτ. €6 000 – 9 000) ένα συναρπαστικό κεραμικό του Πικασσό που παρήγαγε το φημισμένο κεραμικό εργαστήρι της Madura σε έκδοση 200 αριθμημένων αντιτύπων είναι πιθανόν να αποφέρει περισσότερα από την εκτιμώμενη του αξία καθώς τα κεραμικά του Πικσσό εδώ και μια δεκαετία έχουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση.
 
Η συλλογή αριθμεί 124 αποκτήματα, από τα οποία τα 112 είναι έργα τέχνης ενώ υπάρχουν και 12 σπάνιοι χάρτες.  Ανάμεσα στα έργα τέχνης υπάρχουν εντυπωσιακά και σπάνια έργα από σημαντικώτατους ζωγράφους και γλύπτες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Μακρίδης,  Χαράλαμπος Βαλεντίνος, Καίτη Στεφανίδου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Δημήτρης Κωνσταντίνου, Μάρκος Καμπάνης, Ρένος Λοίζου, Ζωή Ζέγγελη και Ρέα Μπέιλη. Η συλλογή, εκτός από πίνακες και γλυπτά περιλαμβάνει κεραμικά, χαρακτικά, σκίτσα, λιθογραφίες και ξυλόγλυπτα.
 
Η παρουσίαση της συλλογής θα γίνει στις εγκατάστασεις της Cypria στη Λευκωσία και θα διαρκέσει από τις 7 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Τα έργα θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου.
 
HIGHLIGHTS
 
Pablo Picasso Petite Chouette (κεραμικό, Έκδοση Πικάσσο 200 αριθμημένων αντίτυπων με τη σφραγίδα του εργαστηρίου Μαντούρα (υ.12.9 cm β.11.9 εκ) (εκτ €6 000 – 9 000)
 
Η συνεργασία του Πάμπλο Πικάσσο (1881 – 1973)  με τους κεραμίστες του φημισμένου εργαστηρίου Μαντούρα στη Γαλλία διήρκεσε 25 χρόνια. Από αυτή την συνεργασία προέκυψαν μοναδικές συλλογές με αριθμημένα αντίτυπα. Υπάρχουν περίπου 3500 κεραμικά τα οποία φιλοτέχνησε ο Πικασσό και εκτέλεσαν οι φημισμένοι κεραμίστες του Μαντούρα.  Ο Πικασσό άντλησε τα θέματα του από μυθολογίες, αρχέτυπα και μορφές ζώων. Η Petite Chouette ανήκει σε μια από τις μοναδικές συλλογές αυτής της συνεργασίας. Η σχεδόν τέλεια σφαιρικότητα της παραπέμπει στο γυναικείο αρχέτυπο ενώ παρά την παιχνιδιάρικη της διάθεση ο Πικασσό δίνει έμφαση στην  ουσιαστικής της υπόσταση ως ενός μυστήριου αρπακτικού της νύχτας.
 
Χριστόφορος Σάββα Αφηρημένη Σύνθεση V 1964 – 1966 (λάδι σε hardboard, 40 x 29 cm) (εκτ €15 000 - 25 000)
 
Η συνύπαρξη στοιχείων κυβιστικής και αφηρημένης ζωγραφικής με μοτίβα λαικής τέχνης και ναιφ στοιχεία είναι αυτό που στην ουσία διακρίνει τα έργα του Χριστόφορου Σάββα (1924 – 1968). Ξεφεύγοντας από τις ρεαλιστικές απεικονίσεις που κυριαρχούσαν στη Κυπριακή ζωγραφική στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Σάββα έφερε νέα πνοή στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου. Ο σημαντικώτατος Κύπριος μοντερνιστής, ζωγράφισε την Αφηρημένη Σύνθεση V προς το τέλος της ζωής του πιθανώς προσεγγίζοντας την ως τη κάτωψι μιας φανταστικής πολίχνης και χρησιμοποιώντας απλές, μονοχρωματικές φόρμες ώστε να επιτύχει την αφαίρεση. Οι επίπεδες επιφάνειες του έργου με τα μοτίβα λαικής τέχνης καθιστούν την Αφηρημένη Σύνθεση V  ένα trademark έργο του Χριστόφορου Σάββα.
 
Χρήστος Καράς Νύμφη και Βάζο με Λουλούδια, (λάδι σε καμβά, 108 x 172 εκ) ( €18 000 - 25 000)
 
Η Νύμφη και Βάζο με Λουλούδια  ανήκει στην περίοδο που ο καλλιτέχνης αντιμετώπιζε την αντικειμενική πραγματικότητα με τρόπο ποιητικό. Οι ονειρικές εικόνες και οι παράξενοι συμβολισμοί των έργων της συγκεκριμένης περιόδου υπήρξαν καθοριστικοί στην καλλιτεχνική εξέλιξη του Καρά. Ο ζωγράφος (γ 1930) σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη, και στη  Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι. Κατέχει μια σημαντική θέση στην σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική ενώ συνέβαλε σημαντικά στην αναβίωση της ζωγραφικής στην Ελλάδα.
 
Ανδρέας Κριεζής Το Πορτρέτο του Πανταλέοντα Κωστάκη, λάδι σε καμβά 65 x55 εκ (εκτ €12 000 - 18 000)
 
Η επανεμφάνιση Του Πορτρέτου του Πανταλέοντα Κωστάκη μετά από χρόνια παραμονής του σε ιδιωτική συλλογή αποτελεί μια εξαιρετική ανακάλυψη. Ο Κριεζής (1813 – 1880) σπούδασε στο Παρίσι και είναι ένας από τους σημαντικώτερους Ελληνες πορτρετίστες του 19ου αιώνα. Τα πορτρέτα του χαρακτηρίζει ιδιαίτερη ευαισθησία πάρα την αυστηρότητα του ύφους, γνώρισμα της Σχολής του Μονάχου στην οποία εντρύφησε πιθανότατα μέσω της φιλίας του με τον Ιταλό Francesco Pige.
 
Πολύκλειτος Ρέγκος (ζωγραφισμένο και στις δύο όψεις, μπροστινή όψη Σπουδή στο Ασπρο και πίσω όψη Οι Πρωτόπλαστοι) (λάδι σε καμβά, 81 x 64 εκ) (εκτ €8 000 - 15 000)
 
Το κεντρικό θέμα της σύνθεσης -- η φιάλη, το άδειο φλυντζάνι και το ψωμί --  υπαινίσσονται ένα λιτό γεύμα, χαρακτηριστικό των δύσκολων χρόνων του καλλιτέχνη στο Παρίσι. Σπουδή στο Ασπρο είναι μια μεταφυσική νεκρή φύση, της οποίας η δραματικότητα, οι κρυφές μετατοπίσεις της φόρμας και η περίεργη προοπτική των αντικειμένων 
έχουν ομοιότητες με το έργο του Morandi. Ο Ρέγκος (1903 – 1984) έζησε στο Παρίσι από το 1930 -1935 όπου σπούδασε στην  Academie de la Grande Chaumière ενώ πειραματίστηκε με τα κινήματα του 20ου αιώνα. Παράλληλα, ο Ρέγκος άφησε μοναδικά έργα επηρεασμένα από την παράδοση και την θρησκευτικότητα της Βυζαντινής Τέχνης ενώ πειραματίστηκε με διάφορα εκφραστικά μέσα.

Δειτε Επισης

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου
Συζήτησαν για Ακάμα και περιοχές Νατούρα Οικολόγοι και Επίτροπος Περιβάλλοντος
Τις επόμενες ημέρες αναμένει η Βουλή τη νέα πρόταση για το «Θυμέλη»