Στ. Κυριακίδου: Να επανεξεταστεί ο τρόπος παραγωγής τροφίμων

To μήνυμα ότι "η καταπολέμηση της απώλειας - σπατάλης τροφίμων (food loss και food waste) και των αποβλήτων απαιτεί από εμάς να επανεξετάσουμε τον τρόπο παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας, διανομής και κατανάλωσης τροφής", έστειλε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, από το βήμα συνεδρίου στις Βρυξέλλες.
 
To συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της φινλανδικής Προεδρίας και της Κομισιόν, με την ευκαιρία της 7ης συνεδρίασης της πλατφόρμας της ΕΕ για τις απώλειες τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων, η οποία θα συμβάλει στον καθορισμό του προγράμματος δράσης της ΕΕ και της πορείας προς τον παγκόσμιο στόχο μείωσης κατά το ήμισυ των απορριμμάτων τροφίμων έως το 2030.
 
Η Επίτροπος Κυριακίδου, τόνισε ότι η νέα προσέγγιση "απαιτεί συγκεκριμένες και συλλογικές δράσεις - από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τα άτομα και τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τους αλιείς, τους κατασκευαστές τροφίμων και τους λιανοπωλητές, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης, τις τράπεζες τροφίμων και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις".
 
Η Επίτροπος δήλωσε μάλιστα βέβαιη πως " τα επόμενα 5 χρόνια μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο της ΕΕ προς την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της μείωσης των food loss και food waste έως το 2030".
 
"Η πλατφόρμα της ΕΕ για το food loss και food waste είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του ότι μπορούμε να επιτύχουμε εργαζόμενοι από κοινού - με την υποστήριξή σας, η Κομισιόν ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη δωρεά τροφίμων και τη χρήση τροφίμων που δεν προορίζονται πλέον για ανθρώπινη κατανάλωση ως ζωοτροφή", σημείωσε η Επίτροπος Κυριακίδου, τονίζοντας ότι "πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της καινοτομίας και να αναπτύξουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που υποστηρίζουν τη μετάβαση σε υγιή, βιώσιμα συστήματα τροφίμων που δεν αφήνουν κανέναν πίσω".
 
Ανακοίνωσε ότι "για να βοηθήσει στις προσπάθειες αυτές, μέχρι το τέλος του 2023, η νομοθεσία της ΕΕ θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων", σημειώνοντας πως "ατό θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τη σκοπιμότητα θέσπισης στόχων σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων". "Χάρη στα μέτρα αυτά, η ΕΕ θα καταστεί παγκόσμιος πρωτοπόρος στην καθιέρωση της μεγάλης κλίμακας και συντονισμένης παρακολούθησης του food loss κα food waste".
 
Αναλυτικά η Επίτροπος εξήγησε ότι χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε τη  φιλόδοξη ατζέντα για μια ισχυρότερη, πιο πράσινη και πιο δημοκρατική Ευρώπη. "Χθες παρουσιάσαμε την Πράσινη Πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ένα ολοκληρωμένο πακέτο και ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιωσιμότητας της Ευρώπης με πιο ολιστικό τρόπο", τόνισε, εξηγώντας ότι αυτή "μεταξύ άλλων, στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη ως την πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρο μέχρι το 2050, με τη βοήθεια ενός νέου Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου". Θα θεσπίσει μάλιστα μια νέα βιομηχανική στρατηγική, ώστε να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος ηγέτης στην κυκλική οικονομία και στις καθαρές τεχνολογίες, θα την περιορίσει την απώλεια βιοποικιλότητας εντός των επόμενων 5 ετών και θα κινηθεί προς μηδενική ρύπανση. "Αυτοί οι στόχοι απαιτούν την επιτυχία της συλλογικής δράσης και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της βιομηχανίας και των κυβερνήσεων", τόνισε.
 
"Ένα ουσιαστικό μέρος της πράσινης διαπραγμάτευσης είναι η νέα στρατηγική `farm to fork`- μια στρατηγική που θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πιο βιώσιμα συστήματα διατροφής και να οδηγήσουμε σε πιο βιώσιμη κατανάλωση", σημείωσε.
"Η στρατηγική αυτή θα διαμορφωθεί τους προσεχείς μήνες και θα την παρουσιάσω την άνοιξη του επόμενου έτους", ανακοίνωσε. "Η πολύ σημαντική πρόκληση της απώλειας τροφίμων  θα έχει καθοριστικό ρόλο", προσέθεσε. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία - τα συστήματα διατροφής μας υφίστανται σημαντική και συνεχή πίεση, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας και την κοινωνική ισότητα", προειδοποίησε.
 
"Είναι το σκηνικό για ηθικά ανησυχητικές αντιφάσεις: ενώ το φαγητό είναι ασφαλές και άφθονο στην ΕΕ, η επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει ζήτημα για 36 εκατομμύρια ανθρώπους. Ενώ οι πόροι συρρικνώνονται, χάνουμε το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγουμε. Ενώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υγιεινή διαβίωση είναι διαθέσιμες από ποτέ, πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι υπέρβαρο, συμβάλλοντας στην αύξηση ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.Αυτές οι τάσεις δεν είναι απλώς βιώσιμες", προειδοποίησε η Επίτροπος Κυριακίδου.
 
"Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή επιβεβαίωσε ότι πρέπει να μετατρέψουμε επειγόντως τον τρόπο παραγωγής τροφίμων και διαχείρισης της γης. Αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μπορούν να μειωθούν με την κατανάλωση υγιεινών και βιώσιμων τροφών και με τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.
Είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα", επεσήμανε η Επίτροπος, τονίζοντας ότι  "η αλλαγή είναι απαραίτητη - να βελτιωθεί η ζωή και η ευημερία των πολιτών της ΕΕ, να διασφαλιστούν υγιή οικοσυστήματα και να δημιουργηθεί μια νέα, πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω".
 
Σημείωσε δε ότι η  στρατηγική ` από το αγρόκτημα στο πιρούνι` αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ σε αυτήν την πρόκληση. Θα υποστηρίξει μια ολιστική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα και τον αντίκτυπό του στους ευρύτερους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.
 
"Στόχος είναι να θέσει το θεματολόγιο και να ανοίξει το δρόμο για μια παγκόσμια μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, σύμφωνα με τους στόχους της 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη", τόνισε η Επίτροπος. Η μείωση της απώλειας τροφίμων αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της διαδικασίας", επεσήμανε. "Οι προσπάθειές μας να μειώσουμε κατά το ήμισυ τα απόβλητα τροφίμων μέχρι το 2030 και να μειώσουμε τις απώλειες στις αλυσίδες παραγωγής και προμήθειας τροφίμων θα συμβάλουν σημαντικά σε άλλους βασικούς στόχους", εξήγησε. Αυτοί  περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την εξοικονόμηση θρεπτικών τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη, την εξοικονόμηση κόστους για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επεσήμανε η Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»