Οι προειδοποιήσεις Ιωάννου και ασθενών προς όσους θέλουν αλλαγές στο ΓεΣΥ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη διάρκεια του απολογισμού για τους  έξι μήνες από τη έναρξη του ΓεΣΥ έστειλε ο υπουργός Υγείας. Κι αυτό εν μέσω των αντιδράσεων για τη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας που προκλήθηκαν κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών στη Βουλή και πριν την εξαγγελθείσα για τις 20 Δεκεμβρίου, σύσκεψη αρχηγών, που συγκάλεσε ο Δημήτρης Συλλούρης για το θέμα.
 
«Δεν είναι επιθυμητές αλλαγές που θα επηρεάσουν την φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας», ανέφερε απαντώντας σε εκείνους που επιθυμούν να επιφέρουν τροποποιήσεις στη λειτουργία του ΓεΣΥ, θέτοντας θέμα βιωσιμότητας.
 
Ο Υπουργός Υγείας, υπέδειξε πως εφαρμόζεται κατά γράμμα αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2017 και απάντησε στις επικρίσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. «Όταν ένα κόμμα λέει ότι εφαρμόζουμε πολιτικές λιτότητας και ένα άλλο λέει ότι το Σχέδιο θα καταρρεύσει λόγω αυξημένου προϋπολογισμού, σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά. Το ΓεΣΥ δεν έγινε για να καταρρεύσει», διεμήνυσε.
 
Όπως εξήγησε ο προϋπολογισμός για το ΓεΣΥ είναι σφαιρικός και γι’ αυτό δεν θα καταρρεύσει το Σύστημα. «Νομίζω ακούγοντας τις συζητήσεις στη Βουλή, πως κάποιοι βουλευτές δεν το αντιλήφθηκαν αυτό. Όσο αυξάνεται ο όγκος ασθενών, τόσο θα μειώνονται οι απολαβές των παρόχων. Γι’ αυτό δεν θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ», σημείωσε απευθύνοντας έκκληση προς όλους για κατανόηση.
 
«Καλώ όλους να δείξουν την ίδια κατανόηση και υπομονή όπως είχαν όταν τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός των γιατρών που είχαν συμβληθεί ήταν διψήφιος, ενώ σήμερα ξεπερνά τους 1,800, ή όταν αναζητούσαν γιατρό σε βασικές ειδικότητες στην πόλη τους και δεν υπήρχε, ενώ σήμερα υπάρχει επαρκής αριθμός Ειδικών Ιατρών παγκύπρια, ή όταν κάποιοι μόλις δύο μήνες πριν κινδυνολογούσαν ότι το ΓεΣΥ θα λειτουργούσε χωρίς Παιδιάτρους, ενώ σήμερα η συμμετοχή τους πλησιάζει τους 180».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα περί κατάρρευσης του ΓεΣΥ και η σκληρή απάντηση Ιωάννου-«Έχετε κοντή μνήμη»
 
Στην ομιλία του ο κ. Ιωάννου, σημείωσε πως δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του και παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα. Όπως είπε, «Γνωρίζετε ότι για πολλά από αυτά έχουν ήδη δοθεί οι λύσεις και για ορισμένα άλλα, πιο περίπλοκα, έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διόρθωσή τους. Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι υπήρξε γρήγορη αντίδραση από πλευράς ΟΑΥ, ο οποίος προχώρησε στην εφαρμογή περιορισμών και πρωτοκόλλων για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα άμεσα και πριν λάβουν τέτοιες διαστάσεις που θα απειλούσαν τους σχεδιασμούς. Δεν επιλύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να μηδενίσουμε όσα έγιναν μέχρι τώρα».
 
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας, απάντησε και στα περί ιδιωτικοποιήσεων των νοσοκομείων, αναφέροντας πως πρόκειται για «ένα παραμύθι που πρέπει να σταματήσει», επαναλαμβάνοντας πως η Κυβέρνηση διέθεσε τον πιο μεγάλο προϋπολογισμός που δόθηκε ποτέ στον τομέα της Υγείας.
 
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα και κύρια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του οποίου η στήριξη ήταν σε όλα τα στάδια της υλοποίησης καίρια ειδικά την περίοδο που προηγήθηκε της 1ης Ιουνίου 2019 και συνεχίζει να είναι καθοριστική», ανέφερε.
 
Οι έξι πρώτοι μήνες ΓεΣΥ
Ο  Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης, προέβη σε απολογισμό των πρώτων έξι μηνών από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. «Τους τελευταίους έξι μήνες πραγματοποιήθηκαν 1.2 εκατομμύρια επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς, 700 χιλιάδες σε ειδικούς γιατρούς, 350 χιλιάδες πήραν φαρμακευτική αγωγή και 265 χιλιάδες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συμμορία κατά του ΓεΣΥ, η εργολαβία ξηλώματός του και οι τσέπες των φίλων
 
Ο κ. Τσινωντίδης, διαβεβαίωσε πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εργάζεται για να επιλύσει προβλήματα και λάθη που υπάρχουν στο σύστημα. « Πιστεύουμε πως πρόκειται για προβλήματα, που έχουν παροδικό χαρακτήρα, όπως αυτά για τις καθυστερήσεις και την ανομοιογένεια, τα οποία με τα μέτρα που λαμβάνουμε θα επιλυθούν»
 
Στο πλευρό του Υπουργείου Υγείας οι ασθενείς
Από την πλευρά του, ο Νικόλας Φιλίππου εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου,  στήριξε τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας, διαμηνύοντας πως ούτε οι ασθενείς θα δεχθούν αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.
 
«Το ΓεΣΥ, αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ», υπέδειξε αναφέροντας πως υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα, ωστόσο, με την εκπαίδευση των προσωπικών ιατρών η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
 
Η θέση των κλινικών εργαστηρίων
Στους κινδύνους που παρουσιάστηκαν και προσπαθούν να περιοριστούν με τη συμβολή του ΟΑΥ, αναφέρθηκε ο Χάρης Χαριλάου, πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων.
 
«Η πτώση της μονάδας στα 70 σεντ καθιστά τα κλινικά εργαστήρια μη βιώσιμα. Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα. Αυτό που κάνετε κ. Ιωάννου, με την προσωπική σας παρουσία, όπου υπάρχει πρόβλημα, είναι πρωτόγνωρο», σημείωσε.
 
Το φαρμακείο της γειτονιάς και οι ελλείψεις φαρμακων
Η πρόεδρος του Παγκύπριου φαρμακευτικού Συλλογου, Ελένη Πιέρα, ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό που εισπράξαμε, είναι η ανάδειξη του φαρμακείου της γειτονιάς. Στα θετικά επισημαίνω και την ενοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων. Εμείς θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να λύσουμε τα προβλήματα με διάλογο».
 
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, τις θέσεις τους κατέθεσαν και προσωπικοί ιατροί για ενήλικες καθώς και για παιδιά. Αναφέρθηκαν στα θετικά του συστήματος καθώς και σε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας