Σάββατο 19 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέθανε ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ Φώτης Παπαφώτης

  12/12/2019 07:14
Πέθανε ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ Φώτης Παπαφώτης

Πέθανε ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ Φώτης Παπαφώτης

  12/12/2019 07:14
Έφυγε από τη ζωή χθες, σε ηλικία 85 ετών, ο τομεάρχης Καρπασίας της ΕΟΚΑ Φώτης Παπαφώτης.
 
Ο Φώτης Παπαφώτης γεννήθηκε το 1934 στην Ακανθού. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 1955 διέκοψε τις σπουδές του και επανήλθε στην Κύπρο για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Από τον Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο 1955 ήταν Υποτομεάρχης Πενταδακτύλου Tον Mάϊο του 1956 κατά τη διάρκεια πειραμάτων με εκρηκτικές και εμπρηστικές ύλες που κατασκεύαζε τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και αχρηστεύθηκε το τύμπανο του αριστερού αυτιού και αποκοπή από τον καρπό το αριστερό του χέρι.

Μετά το τέλος του αγώνα διαφώνησε με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου και υπήρξε από τους ιδρυτές και οργανωτικός της Δημοκρατικής Ένωσης, η οποία έλαβε μέρος στις πρώτες Προεδρικές Εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας με υποψήφιο, τον Γιάννη Κληρίδη, απέναντι από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
 
Ο Φώτης Παπαφώτης υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ Β από την οποία αποπέμφθηκε το 1973. Για αυτό το λόγο αυτοεξορίστηκε στην Ελλάδα μέχρι το 1986, όπου υπηρέτησε ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.
 
Με την επιστροφή του στην Κύπρο υπήρξε αρθρογράφος και σχολιαστής σε διάφορες εφημερίδες.
 
Ο Δημήτρης Παπαφώτης υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Eεπιτροπής του ιδρύματος Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή από το 1980 μέχρι το 1994.
 
Τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στη συγγραφή ιστορικών βιβλίων μεταξύ των οποίων το σύγγραμμά με τίτλο «Η Καρπασία στον αγώνα της ΕΟΚΑ για το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας