Φ. Χατζηπαπά: Οι οποιεσδήποτε συνενώσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα

Τους προβληματισμούς της για τη συνένωση της Λακατάμιας με το Τσέρι εξέφρασε η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαιρέτισε την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαπέλυσε τα πυρά της στην δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ και έθεσε σειρά ερωτημάτων.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Δημάρχου:
Σίγουρα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται και η αναγκαιότητα της είναι εκ των ουκ άνευ. Χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή για την μεταρρύθμιση, ένα νομοσχέδιο για το οποίο τόσον ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής έχουν συζητήσει με το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα αρκετές από τις εισηγήσεις τους να υιοθετηθούν. Η διοικητική και η οικονομική αυτοτέλεια, η χορήγηση πόρων/οικονομικής ενίσχυσης, ανάλογα με τις επιπλέον υπευθυνότητες που θα καταχωρηθούν στους Δήμους, είναι από τα βασικά και σημαντικά τα οποία κατατίθενται στη Βουλή.

Απ’ εκεί και πέρα, όσον αφορά τις συνενώσεις, αφού δυστυχώς με την απόφαση της Ένωσης Δήμων, το κεφάλαιο διενέργεια δημοψηφισμάτων έχει απορριφθεί, το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ζυγίζοντας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους που τίθενται ενώπιον του θα επανατοποθετηθεί. Κρίνοντας από τις θέσεις των Δημοτικών Ομάδων όπως έχουν ήδη εκφραστεί κατά την τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου κρίνω ότι θα είναι θετικές οι τοποθετήσεις τους, αφού και η ομάδα του Δημοτικού Συναγερμού, η οποία δεν ήταν έτοιμη κατά την συνεδρία, έχει τοποθετηθεί θετικά Δημόσια. Αφού όμως η Δημοτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχει επιλέξει άλλη οδό, ενώ οι υπόλοιπες Δημοτικές ομάδες τους ανάμεναν να δώσουν απαντήσεις, είμαι υποχρεωμένη να δηλώσω δημόσια πλέον τους προβληματισμούς μου, κάτι που ήδη άρχισαν να κάνουν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους όπως αυτός της Λακατάμιας θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι πάλιν ανάμεσα στους μεγαλύτερους Δήμους, τόσον σε έκταση όσον και πληθυσμιακά, χωρίς όμως να παραβλέπω το γεγονός ότι θα υπάρχει ανισότητα μεταξύ ενός προδιαγραφόμενου υπερδήμου και του Δήμου μας. Εμάς μας ανησυχεί και για τούτο απαιτούμε να μην γίνουν Δήμοι δύο ταχυτήτων. Να μπορούν όλοι οι Δήμοι να διεκδικούν ισότιμα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Να μπορούν να προσφέρουν στους Δημότες τους υπηρεσίες που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κάθε Δημότη, πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνει αλλαγή των διαδικασιών και των κριτηρίων για την κατανομή της κρατικής χορηγίας ή των πόρων που θα διατίθενται από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, για συνένωση της Λακατάμιας με το Δήμο Τσερίου, την κοινότητα του Συνοικισμού Ανθούπολης και μέρος του Δήμου Στροβόλου. Όμως όταν ολοκλήρωσε δεν μας ανάφερε συγκεκριμένα τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε σε μέρος του Στροβόλου. Όπως είναι φυσικό, αναμένουμε να ακούσουμε από επίσημα χείλη το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα. Οι οποιεσδήποτε συνενώσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία και βεβαίως θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Και εξηγούμαι γιατί ναι, είναι ένας από τους προβληματισμούς μου. Ο Δήμος Τσερίου, είναι της πάσης γνωστό και από όλους αποδεκτό ότι υπολειτουργεί, γιατί δεν τους ΔΟΘΗΚΑΝ οι επιβαλλόμενες ευκαιρίες να προσλάβουν προσωπικό και να έχουν μια Διοικητικά στελεχωμένη υπηρεσία.

Εγώ έκανα και πρόταση προς τις κοινότητες Πάνω και Κάτω Δευτεράς για να κοπιάσουν μέσα στα πλαίσια των συνενώσεων που προωθούνται από το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απ’ εκεί και πέρα εξαρτάται από αυτούς που θα αναλάβουν κατά την μεταβατική περίοδο, από το όραμα και τις προθέσεις τους.

Ο Διάλογος είναι υγιής κατάσταση και επιβάλλεται. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί όλων μας σεβαστοί και υπολογίσιμοι. Δεν με βρίσκουν όμως καθόλου σύμφωνη οι δηλώσεις του κυρίου Κουταλάκη, για τα κριτήρια βάση των οποίων εκπονήθηκε η μελέτη για την μεταρρύθμιση. Να συμφωνήσω για το πληθυσμιακό και γεωγραφικό κριτήριο αλλά να μου επιτραπεί να έχω τις επιφυλάξεις μου για το πώς χρησιμοποιήθηκε. Το τρίτο κριτήριο που αναφέρει σε δηλώσεις του και που είναι το κοινωνικό, να μου επιτραπεί, όχι να το θεωρήσω ως ατυχές, αλλά να πω ότι απερίφραστα το απορρίπτω όπως θεωρώ ότι κάθε Κύπριος οφείλει να πράξει.

Αρχίζουμε μια μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Επιβάλλεται; ΝαιΧρήζει προβληματισμού και Συζήτησης; Ναι. Επιδέχεται βελτιώσεις; Ναι. Επειδή αυτή η τοποθέτηση μου, όπως ανάφερα γίνεται μετά που η Δημοτική ομάδα του ΔΗ.ΣΥ Λακατάμιας έκαμε γραπτή ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θέλω να τοποθετηθώ σε θέματα τα οποία αναφέρονται στην συγκεκριμένη ανακοίνωση για να μην μένουν αναπάντητα τα όσα έχουν αναφερθεί και αφήνουν εκτεθειμένη τόσο την Δήμαρχο όσο και την υπηρεσία του Δήμου.
Απορρίπτω την αναφορά ότι η υπηρεσία υπολειτουργεί εδώ και χρόνια έχοντας οικονομικά και διοικητικά προβλήματα. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Έτσι συμβαίνει με όλες τις υπηρεσίες που έχουν ως καθήκον την εξυπηρέτηση και την επαφή με πολίτες.

Αναφέρεται στην ανακοίνωση η αδυναμία της υπηρεσίας να φέρει εις πέρας βασικές εργασίες και ανάγκες. Μα δεν θυμάμαι ούτε να απουσίαζαν, ούτε να ψήφισαν εναντίον όταν περνούσε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας για σχέδια πρόωρων αφυπηρετήσεων προσωπικού με στόχο να μειωθεί το μισθολόγιο για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές απαιτήσεις που είχε ο Δήμος. Ήταν από όλους αποδεκτό ότι το ποσοστό του προϋπολογισμού του Δήμου που απορροφούσε το μισθολόγιο ήταν δυσανάλογο συγκρίνοντας το με τα έσοδα/έξοδα του Δήμου. Το προσωπικό που απέμεινε ανάλαβε επιπλέον καθήκοντα για να λειτουργεί η υπηρεσία. Και όλα αυτά δεν αποφασίστηκαν γιατί έτσι θέλαμε, αλλά ήταν προϊόν μελέτης και συλλογικών αποφάσεων.

Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα οικονομικά του Δήμου έχουν βελτιωθεί και ότι οι προϋπολογισμοί μας με συνετή και οργανωμένη οικονομική διαχείριση είναι ισοζυγισμένοι, όχι πλασματικοί και με πλεόνασμα. Επίσης γνωρίζουν ότι λόγω αυξημένων αναγκών σταματήσαμε την συνεργασία με το Τσέρι όπου παραχωρούσαμε προσωπικό και ότι έχει τεθεί και είναι υπό μελέτη η πιθανή επιστροφή τω τεχνικών που απασχολούνται στη Λευκωσία για τις αυξημένες ανάγκες που άρχισαν να παρατηρούνται στη τεχνική υπηρεσία.
Έχουν ενημερωθεί επίσης η μορφή με την οποία λειτουργούσε το Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών, το οποίο κατέληξε να είναι γραφείο παραπόνων, χρειαζόταν αναβάθμιση.

Μετά από ένα μεταβατικό στάδιο (για το οποίο έγινε αναφορά σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου), τίθεται σύντομα σε λειτουργία, για πρώτη φορά, ειδικά στελεχωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Δημοτών, με νέα καθήκοντα και ευθύνες, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών μας.

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του ΔΗ.ΣΥ Λακατάμιας. Αναφέρεστε σε αποφάσεις που μπαίνουν στα συρτάρια και για καθυστέρηση στη υλοποίηση τους. Καθυστερήσεις, ναι υπάρχουν και σίγουρα υπάρχουν και οι λόγοι που τις προκαλούν. Στα συρτάρια όμως κύριοι, ποιες αποφάσεις βρίσκονται; Πείτε μας. Υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο από τη Δήμαρχο, γεγονός το οποίο έχει αναγνωριστεί από πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους ως πρωτόγνωρη πρακτική.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη και ως τέτοια απαιτεί από τους εκλελεγμένους συνεργασία για επίλυση προβλημάτων και όχι κριτική με σκοπιμότητες και αντιπαλότητες. Ο εποικοδομητικός διάλογος είναι πάντοτε υπέρ του ρόλου που έχουμε όλοι να διαδραματίσουμε ως μέλη Δημοτικών Συμβουλίων.

Εκτίμηση μου όπως ανάφερα και πιο πάνω είναι ότι δεν είναι όλα ρόδινα με τις συνενώσεις. Χρειάζεται δουλειά και προγραμματισμός για να έχουμε Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Και σίγουρα μέλημα όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να συνεργαστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο για τον Δήμο μας, πάντοτε προς όφελος των Δημοτών μας.
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών