BINTEO: Άτομα με αναπηρίες συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό

Άτομα με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και μέλη των οικογενειών τους, συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, για να μεταφέρουν σε ολόκληρη την κοινωνία και την πολιτεία ότι τα ζητήματα των πολιτών με αναπηρία είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά περιλαμβάνονται στον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε με την ίδρυση του ΟΗΕ το 1948, αλλά και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα τους που, όπως ανέφεραν, αρνείται μέχρι σήμερα να υλοποιήσει η Κύπρος.
 
Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πέτρος Δημητρίου, ανακοίνωσε, έπειτα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία ότι στις 18 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία και Υπουργών.
 
Τα άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες, μέλη της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων και μέλη της Παγκύπριας Συμμαχίας για την Αναπηρία, συγκεντρώθηκαν στον κυκλικό κόμβο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, κρατώντας πανό που έγραφαν «Τη φτώχεια τη δημιουργεί το κράτος, όχι η αναπηρία», «Ούτε ένας ανάπηρος ιδρυματοποιημένος», «Όχι στην πολιτική της φτωχοποίησης», «Ισότιμη πρόσβαση στην Εκπαίδευση - Εργασία -Υγεία», «Τα επιδόματα δεν είναι χάρη, είναι υποχρέωση», «Αξιοπρέπεια σημαίνει δικαιώματα όχι ελεημοσύνη», «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε τα δικαιώματα μας», «Ζητούμε τα δικαιώματα μας», «Υπεύθυνες πολιτικές όχι επαιτείας και εξαθλίωσης», και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Θέλουμε τα Δικαιώματα μας», «Θέλουμε να είμαστε ίσοι - Είμαστε Ίσοι».
 
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και Συντονιστής της Παγκύπριας Συμμαχίας για την Αναπηρία Χριστάκης Νικολαϊδης σε δηλώσεις του στη συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό είπε πως παρά τα τεράστια εμπόδια που έχουν, τα άτομα με αναπηρίες ανταποκρίθηκαν σήμερα «και έχουμε συμμετοχές από όλες τις πόλεις και επαρχίες».
 
«Αντιπρόσωποι όλων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες βρίσκονται εδώ για να στείλουν το μήνυμα ότι τα ζητήματα που μας αφορούν και απασχολούν είναι ζητήματα δικαιωμάτων, τα οποία η χώρα μας μέχρι σήμερα αρνείται να υλοποιήσει στο βαθμό που εμείς επιθυμούμε», πρόσθεσε.
 
Είναι τα θέματα, συνέχισε ο κ. Νικολαϊδης, της προσβασιμότητας, «που είναι ίσως το κλειδί για την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, σε όλους τους τομείς της ζωής μας».
 
«Είναι τα ζητήματα της απασχόλησης, ένα πολύ σημαντικό δικαίωμα πραγματικής κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες, το οποίο επίσης στερούμαστε αφού περισσότερο από το 80% των ατόμων με αναπηρίες είναι εκτός αγοράς εργασίας. Είναι τα δικαιώματα της υγείας, της επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι τα δικαιώματα της φροντίδας, όπου δυστυχώς οι αξιολογήσεις που γίνονται είναι εξευτελιστικές και στερούν από τα άτομα με αναπηρίες αυτό το επίδομα για αγορά υπηρεσιών φροντίδας, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να πληρώνουν από τα πενιχρά εισοδήματα που έχουν γι΄ αυτό το σκοπό», σημείωσε.  
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι «χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά και από μέρους μας και από την πολιτεία, το κράτος, ώστε τα άτομα με αναπηρίες να καταστούν ισότιμοι πολίτες σε μια δημοκρατική πολιτεία και να ζουν με αξιοπρέπεια στην ίδια τους την χώρα».
 
Σε ερώτηση αν έχουν πληροφορίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τα επιδόματά τους, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι το μόνο που πληροφορήθηκαν είναι ότι μειώνεται ο προϋπολογισμός όσον αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα «και είναι ένα από ζητήματα μας, γιατί εκεί περικόπτονται επιδόματα χωρίς προειδοποίηση ατόμων με αναπηρίες».
 
«Είχαμε και τον Νοέμβριο περικοπές, με αποτέλεσμα άτομα με αναπηρίες να μην μπορέσουν φέτος να έχουν ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Επιπρόσθετα, το ζήτημα ότι άτομα που λαμβάνουν για δεκαετίες επίδομα από το δημόσιο βοήθημα και μεταφέρθηκαν στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στερούνται πια το δικαίωμα αυτό, θεωρούμενοι ως άτομα με μέτρια αναπηρία. Δηλαδή εξισώνεται η αναπηρία, η μέτρια ή και οι άλλες μορφές αναπηρίας που δεν είναι σοβαρές ή ολικές με τα άτομα που δεν έχουν καθόλου αναπηρία, με αποτέλεσμα να μην είναι μέσα στο κράτος πρόνοιας τα άτομα που έχουν τις λεγόμενες αναπηρίες, που εμείς δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση αυτή», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση αν θα καταθέσουν σήμερα κάποιο υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νικολαϊδης είπε ότι μετά από συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Εργασίας υπάρχει μια διαφοροποίηση στα ζητήματά τους, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν το υπόμνημα και να το στείλουν διότι θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 18 Δεκεμβρίου για να συζητήσουν μαζί με τους Υπουργούς του αυτά τα ζητήματα.
 
Τα ζητήματα αυτά, συνέχισε, είναι η αύξηση των επιδομάτων, των υφιστάμενων ληπτών που θεωρούμε πενιχρά, αλλά και η παραχώρηση επιδομάτων και στα υπόλοιπα άτομα με αναπηρίες .
 
«Ζητούμε τον καθορισμό ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιδόματος για όλα τα άτομα με αναπηρίες. Αυτό είναι κάτι που υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες πλούσιες, που έχουν προϋπολογισμούς πλεονασματικούς όπως και εμείς. Είναι ο τερματισμός της χωρίς προειδοποίηση αποκοπής επιδομάτων. Είναι να εφαρμοστούν οι απλές διαδικασίες για την εκτίμηση της αναπηρίας, χωρίς εξευτελισμούς, με αξιοπρέπεια. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους σε εξατομικευμένες απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης όπως θεραπείες , κλπ. Είναι το θέμα της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρίες, με εξειδικευμένες υπηρεσίες και μέτρα για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά», συμπλήρωσε.
 
Πρόεδρος Οργάνωσης Ατόμων με Κατά Πλάκα Σκλήρυνση
 
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Ατόμων με Κατά Πλάκα Σκλήρυνση και μέλος του ΔΣ της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Σάββας Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του είπε ότι με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «θέλουμε να φέρουμε στην μνήμη και της πολιτείας και ολόκληρης της κοινωνίας ότι και οι ανάπηροι έχουν δικαιώματα».
 
Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων
 
Ο Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων και μέλος του ΔΣ της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων, Στέλιος Θεοφίλου, σε δηλώσεις του είπε ότι από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισοδημα έχουν αποκοπεί τα άτομα με μέτρια αναπηρία.
 
«Η αξιολόγηση αυτή γίνεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρία. Θεωρητικά στην πράξη, τα άτομα με μέτρια αναπηρία θεωρούνται ότι είναι αρτιμελής. Άρα αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διαμαρτυρόμαστε για την πολιτική της Κυβέρνησης, της αποκοπής επιδομάτων. Το 2012 και το 2013 αποκόπηκαν από τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία 1,2 εκατ. ευρώ . Αυτά τα 1,2 εκατ. δεν έχουν επιστραφεί τα άτομα με αναπηρία», πρόσθεσε.      
 
Δηλώσεις Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
Ακολούθως, αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία με την οποία συζητήσαμε σχετικό υπόμνημα που είχε σταλεί τις προηγούμενες μέρες το οποίο αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας».
 
«Εξέφρασα τη σταθερή βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραμείνει συνοδοιπόρος στο έργο τους προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας αυτών, ανακοινώνοντας τους μάλιστα πως στις 18 του τρέχοντος μηνός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει συνάντησης στην παρουσία όλων των αρμόδιων Υπουργών, δηλαδή Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν η συνάντηση αυτή θα έχει πρακτική υφή με τη λήψη κάποιων αποφάσεων, ο κ. Δημητρίου είπε ότι όλες οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται, ακριβώς, για την ενημέρωση του και για λήψη των απαιτούμενων μέτρων.
 
«Τώρα πέντε Υπουργοί μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βεβαίως θα έχει πρακτική υφή», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»