Στην Κύπρο τα τελευταία έργα του Έλληνα γλύπτη Γιώργου Λάππα

Στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Golden Gallery by Kapatays θα βρίσκονται από την ερχόμενη Τετάρτη, τα τελευταία δεκαπέντε έργα του σπουδαίου γλύπτη, Γιώργου Λάππα, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς και ένας μεγάλος αναμορφωτής στην αντίληψη της σύγχρονης γλυπτικής.
 
Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάριο και σπούδασε κλινική ψυχολογία στις ΗΠΑ. Από το 1963 μέχρι το 1973 εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία, ωστόσο το 1974 ερεύνησε τη γλυπτική των ινδικών ναών και άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο. Από το 1976 έως το 1981 σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη, και στη συνέχεια με υποτροφία του γαλλικού κράτους στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 1992 έως το θάνατό του το 2016 δίδαξε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
 
Συμμετείχε στην Μπιενάλε των Νέων το 1982 στο Παρίσι, το 1987 στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και το 1988 στο Aperto της Μπιενάλε της Βενετίας. Το 1990 ήταν η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας μαζί με τον Γιάννη Μπουτέα στην Μπιενάλε της Βενετίας. Επιλέχτηκε σε εκθέσεις με διεθνή εμβέλεια όπως: “Europalia” στο Βέλγιο το 1982, “Metropolis” στο Βερολίνο το 1991, “Post Human” σε Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Ισραήλ το 1992, “Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου: Η Ελληνική Εμπειρία” στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας το 1992, “Μήτις” στο Μουσείο Γουλανδρή το 1994, “La citta del desiderio” στο Μιλάνο το 1995, στην Μπιενάλε Kwangiu στην Κορέα το 1995, “Kunst im Kontorhaus Mitte” στο Βερολίνο το 1997, “Outlook” στην Αθήνα το 2003, “Breakthrough” στη Μαδρίτη το 2004, “Giants” στη Χάγη το 2004, “Monument to Now”, the Dakis Ioannou Collection στην Αθήνα το 2004 και άλλες. Συνεργάστηκε με τις ελληνικές  γκαλερί “Ζουμπουλάκη”, “Xippas” και “Bernier-Ηλιάδης”.
«Η περίπτωση του Γιώργου Λάππα θα μπορούσε να αποτελέσει μία αναγωγική ερμηνεία στην έννοια του γλύπτη, με την πλέον σύγχρονη αντίληψη του όρου. Τα έργα του, αντικείμενα, κατασκευές ή εγκαταστάσεις, μας παρέχουν τύπους προσέγγισης συμβολικών κυρίως σχηματισμών αναφορικά στην ανθρώπινη κατάσταση, στο τυχαίο, ακόμη και στην οικουμενική ηθική και σημασία της μυθοποιητικής σκέψης», σημείωσε η ιστορικός και κριτικός τέχνης, Θάλεια Στεφανίδου, αναφερόμενη στον σπουδαίο Έλληνα εικαστικό.
 
Πρόσθεσε «“πλάθει” τις φόρμες του χρησιμοποιώντας υλικά πολλών τύπων-μέταλλα, γύψο, ύφασμα, δέρματα, φιλμικές μεμβράνες, λαμπτήρες, ζάχαρη... Με ανθρωποκεντρική αφήγηση, συχνά επαναλαμβάνει στα αρθρωτά του ανδρείκελα το δικό του ομοίωμα, δημιουργώντας έναν πληθυντικό εαυτό. Οι πάντα-αναγνωρίσιμες απεικονίσεις παίζουν με την κλίμακα ή μεταμορφώνονται και παραλλάσσονται, ώστε να αναπαραστήσουν ό,τι θα ονομάζαμε πραγματικό, συμβάν, εικόνα ή πράξη της σκέψης».
Είναι χαρακτηριστικές οι φιγούρες που έπλαθε, άλλωτε κόκκινες, μπλε, λευκές και μέσα από αυτές θέλησε να περάσει διάφορα μηνύματα και στάσεις ζωής, εικόνες μέσα από την καθημερινότητα, αναφέρει στον REPORTER ο ιδιοκτήτης της Gallery, Ανδρέας Καπάταης.
 
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και παράλληλα ευτυχής που τρία χρόνια μετά το θάνατό του η γκαλερί μας οργανώνει έκθεση έργων του».
Σημείωσε πως η έκθεση Γιώργος Λάππας (1950-2016) εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής της Golden Gallery by Kapatays να αναδείξει το έργο διάσημων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα διεθνή εικαστικά δρώμενα και των οποίων το στίγμα είναι και θα παραμείνει ανεξίτηλο. 
«Ο Γιώργος Λάππας τιμήθηκε σε εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας σε κέντρα πολιτισμού και σύγχρονης τέχνης σε πολλά μέρη του κόσμου,  γεγονός που αποδεικνύει τη δύναμη και τη μοναδικότητα της δημιουργικής του κατάθεσης. Η δική μας προσπάθεια στην Golden Gallery by Kapatays είναι να δημιουργηθεί μια δειγματοληπτική  έκθεση χαρακτηριστικών έργων του, ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε και να θαυμάσουμε από κοντά τις γλυπτικές κατασκευές αυτού του ιδιαίτερα ξεχωριστού καλλιτέχνη», τόνισε ο κ. Καπάταης.
 
Την έκθεση επιμελούνται η εικαστικός Αφροδίτη Λίτη, η οποία υπήρξε και σύντροφος του καλλιτέχνη και η ιστορικός τέχνης Θάλεια Στεφανίδου.
 
Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοικτή μέχρι το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020.
 
Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δημήτρης  Πιερίδης και θα μιλήσουν για τον Γιώργο Λάππα οι επιμελήτριες της έκθεσης.

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα