Η επένδυση που θωρακίζει τα νοσοκομεία και οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Η έγκριση, την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, του προϋπολογισμού ύψους 460 εκατομμυρίων του ΟΚΥπΥ για το 2020, καθώς και οι νέες θέσεις εργασίας που εξαγγέλθηκαν, έχουν ως στόχο τη θωράκιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την ενίσχυση των προσπαθειών για αυτονόμησή τους.
 
Οι πληρωθείσες καθώς και οι εξαγγελθείσες θέσεις εργασίας, που αγγίζουν τις 500, θα καλύψουν σημαντικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2020, προβλέπονται 119 θέσεις εργασίας για παραϊατρικό προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η πρόσληψη 15 Διοικητικών Λειτουργών, 75 Γραφέων, 15 Λογιστικών Λειτουργών, καθώς και 14 Διασωστών/Πληρώματος Ασθενοφόρου. Αυτές οι θέσεις έρχονται να προστεθούν στις επιπλέον περίπου 350  θέσεις που έχουν εγκριθεί για το 2019, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν πληρωθεί και αφορούν σε διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό στον χώρο της Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Infographic: Οι πέντε μήνες ΓΕΣΥ και ο ενισχυμένος προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας

Οι υψηλότερες πρόνοιες εξόδων
Αξιοσημείωτα είναι και τα ποσά που θα διατεθούν για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Ένα σημαντικό κονδύλι 25 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε νέα κτήρια ή και βελτιώσεις υφιστάμενων, ποσό 15 εκατομμυρίων θα δοθεί για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ποσό 24 εκ. για συντηρήσεις εξοπλισμού. Οι τρεις συγκεκριμένες πρόνοιες εξόδων, είναι οι υψηλότερες που έγιναν ποτέ για τέτοιου είδους έργα.
 
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2019 έχει δαπανήσει εκ μέρους το ΟΚΥπΥ για το 2019 κονδύλι ύψους €8 εκ. για την αγορά νέου ή και την ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού
 
Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση, πως υπάρχει πλάνο για τα δημόσια νοσηλευτήρια και πως θα στηριχθούν τόσο με προσωπικό όσο και υλικοτεχνικά. Ταυτόχρονα ο ΟΚΥπΥ, εργάζεται εντατικά για τη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια, εστιάζοντας πρωτίστως στην ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους. Είναι φανερό, πως όλα τα βήματα που γίνονται αποσκοπούν στην ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που κάθε άλλο παρά θα αφεθούν να καταρρέσουν, ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση του Υπουργού Υγείας στα περί κατάρρευσης των νοσοκομείων
 
Τα βήματα προς την αυτονόμηση
Τα τελευταία τρία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα προς την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, μια μεταρρύθμιση που τρέχει παράλληλα με το ΓεΣΥ.

  • Από το 2016 μέχρι το 2018, το όριο των ιατρικών λειτουργών, αυξήθηκε κατά 50 και των νοσηλευτικών λειτουργών κατά 110
  • Μετά την υπογραφή συμφωνιών το 2017 στο Προεδρικό, αναβαθμίστηκαν οι κλίμακες όλων των νοσηλευτών και των γιατρών και παραχωρήθηκαν επιπλέον επιδόματα. Το 2018, εξάλλου, παραχωρήθηκαν μισθολογικές αναβαθμίσεις, όλων των επαγγελματικών υγείας
  • Το 2019, ο προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ περιλάμβανε 300 νέες θέσεις για τα δημόσια νοσηλευτήρια ( γιατροί, νοσηλευτές, γραμματειακό/διοικητικό προσωπικό)
  • Το 2020 περιλαμβάνονται άλλες 119 θέσεις (λογιστές, γραμματειακό/διοικητικό προσωπικό)
  • Από το 2016 μέχρι σήμερα, αναβαθμίστηκαν νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας

 
Κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα
Παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν, προκύπτουν και θα προκύψουν, ο τομέας της υγείας, ειδικά όταν πρόκειται για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Κι αυτό επειδή πρόκειται, για μεταρρυθμίσεις, που όλοι συμφωνούν ή τουλάχιστον πρέπει να συμφωνούν, πως αποτελούν μια κοινωνική κατάκτηση, που θα οδηγήσει στην κατάργηση ενός παρωχημένου συστήματος υγείας.
 
Άλλωστε, οι πρώτοι μήνες του ΓεΣυ, απέδειξαν ότι το πρώτο στοίχημα, αυτό της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, έχει κερδηθεί. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί που γράφηκαν στο Σύστημα.

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου