Άρχισε και στα κατεχόμενα η συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» του 2020

Άρχισε στη «βουλή» στα κατεχόμενα η συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» του 2020 ύψους 8 δις 814 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.
 
Ο «πρόεδρος» της «επιτροπής οικονομίας, προϋπολογισμού και προγραμματισμού» Σουνάτ Ατούν διάβασε τη σχετική έκθεση και στη συνέχεια μίλησε ο «υπουργός οικονομικών» Ολγκιούν Αμτσάογλου. Είπε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,4% το 2017, 1,3% το 2018, 1,9% το 2019 ενώ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,6% το 2020 και 4,4% το 2021.
 
Ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες λόγω του Κυπριακού και πως είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να βρεθεί λύση σύμφωνα με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Για την οικονομική στήριξη από την Τουρκία, ο Αμτσάογλου είπε πως η βοήθεια για τον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται να είναι 960 εκατομμύρια τουρκικές λίρες και οι πιστώσεις 440 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.
 
Επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου το ψευδοκράτος να στηριχθεί στα δικά του πόδια οικονομικά. Πρόσθεσε πως προκειμένου να γίνει αυτό εφαρμόζεται τριετές οικονομικό πρόγραμμα.
 
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως στοχεύουν στην αύξηση του εγχώριου εισοδήματος και πρόσθεσε πως μπορεί να γίνουν περαιτέρω εξοικονομήσεις.
 
Ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων. Είπε πως το 2020 θα είναι ένα δύσκολο έτος.
 
Ο Πρόεδρος του  κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί είπε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να διέπεται από επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Επέκρινε το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί ορισμένων «υπουργείων» μειώθηκαν.
 
Επέκρινε εξάλλου το ότι δεν υπογράφτηκε ακόμη το "πρωτόκολλο" με την Τουρκία καθώς και την απόδοση της «κυβέρνησης». Ανέφερε πως η Τουρκία δεν θα στείλει χρήματα σε μια «κυβέρνηση» με χαμηλή αποδοτικότητα. Σημείωσε εξάλλου πως τα έξοδα για την άμυνα αυξήθηκαν κατά 38% αλλά τα χρήματα αυτά δίνονται από την Τουρκία.
 
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου δήλωσε πως δεν πιστεύει πως ο "προϋπολογισμός" είναι καλός για οποιονδήποτε.
 
Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ είπε πως προκειμένου να γίνει σωστός προγραμματισμός πρέπει να γίνει γνωστό το μέγεθος του πληθυσμού. Επεσήμανε ακόμη πως με βάση τον "προϋπολογισμό" μπορούν να γίνουν επενδύσεις μόνο από την Τουρκία. Είπε πως πρέπει να δημιουργηθεί η οικονομική υποδομή ώστε το ψευδοκράτος να σταθεί στα δικά του πόδια και πως υπάρχει ανάγκη για πολιτική σταθερότητα.
 
Ο ηγέτης του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν εξέφρασε ικανοποίηση που βλέπει ότι όλα τα κόμματα είναι υπέρ του να σταθεί το ψευδοκράτος στα δικά του πόδια, θέση που εξέφρασε πρώτο το κόμμα του, όπως είπε, σημειώνοντας πως ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει για τον προϋπολογισμό του 2020.
 
Επέκρινε τον Ερσίν Τατάρ επειδή μιλούσε κατά διαφορετικό τρόπο όταν βρισκόταν στην «αντιπολίτευση», ενώ σημείωσε πως υπάρχουν δυο ρίσκα για την οικονομία καθώς η εταιρεία Atlasglobal σταμάτησε τις πτήσεις της και υπάρχουν νέες διευθετήσεις από την ε/κ πλευρά σε σχέση με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Επίσης ρώτησε πότε θα υπογραφεί το οικονομικό πρόγραμμα με την Τουρκία.
 
Η συζήτηση για τον «προϋπολογισμό» θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων