Μ. Σκανδάλης: Η διαφθορά είναι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών εγκλημάτων

Στους στόχους και τις δράσεις που αναπτύσσει το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας για την καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς, αναφέρεται ο Πρόεδρος του Φόρουμ Μάριος Σκανδάλης, σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Σκανδάλης αναφέρει ότι το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας (πρώην Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος) είναι ένας ανεξάρτητος και ουδέτερος μη κυβερνητικός, μη κομματικός, και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος συστάθηκε το 2010, με στόχο την ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τις συνέπειες της διαφθοράς.

Σημειώνει ότι οι δράσεις του Φόρουμ κινούνται σε τρία επίπεδα: Στο επίπεδο των πολιτών, στο επίπεδο των επιχειρήσεων και στο επίπεδο της πολιτείας. «Προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους για να παρέχουμε τα εργαλεία στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις ούτως ώστε να μπορούν να χειρίζονται αποτελεσματικά τα θέματα της διαφθοράς», ανέφερε.

Η διαφθορά, πρόσθεσε, είναι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών εγκλημάτων, καλώντας τους πολίτες να μην μένουν απαθείς μπροστά στα κρούσματα διαφθοράς. Οι πολίτες δεν πιστεύουν στη δύναμή τους, είπε, εκφράζοντας την ανάγκη για αφύπνιση της κοινωνίας και αλλαγής νοοτροπίας.

Είπε ότι ο ρόλος των πολιτών στην πάταξη του φαινομένου διαφθοράς είναι σημαντικός «επειδή οι πολίτες είναι αυτοί που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και το ποιοι τον εκπροσωπούν στην πολιτεία». Ο πολίτης, είπε, πρέπει να πάψει να στέκεται απαθής και να γίνει πολύ πιο απαιτητικός στην πάταξη του φαινομένου.

Ο κ. Σκανδάλης ανέφερε ότι δεν είναι εφικτή η πλήρης εξάλειψη του φαινομένου της διαφθοράς. «Ουδέποτε θα φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε μια κοινωνία πλήρως απαλλαγμένη από τη διαφθορά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ. Αυτό που μπορεί να γίνει και αυτό επιδιώκουμε είναι να γίνονται βήματα μπροστά για βελτίωση της κατάστασης», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι η 38η θέση που κατέχει η Κύπρος στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, προσθέτοντας ότι το Φόρουμ θα εντείνει ακόμη περισσότερο τη δράση του για ενημέρωση των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σκανδάλης αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία του Φόρουμ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και στη συμβολή του Φόρουμ στην προώθηση και ετοιμασία των νομοσχεδίων που αφορούν στη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, στην προστασία των πληροφοριοδοτών και στη Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημοσίων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων (Lobbying).

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις εναντίον της Κύπρου για το θέμα των πολιτογραφήσεων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Σκανδάλης είπε ότι το σχέδιο των πολιτογραφήσεων προωθήθηκε από την ΕΕ, ωστόσο η ΕΕ, σημείωσε, «δεν αξιολόγησε σωστά τον μεγάλο σύμφυτο κίνδυνο πριν να δώσει αυτό το σχέδιο στα κράτη μέλη της για να το εφαρμόσουν».

Ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό βοήθησε μεν «σημαντικά στη ρευστότητα του τόπου και της οικονομίας σε καιρούς που βαδίζαμε σε πλήρη καταστροφή της οικονομίας», ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει το κύριο εργαλείο στήριξης της οικονομίας. Θα πρέπει, είπε, να θεωρείται ένα παρεμφερές εργαλείο, αλλά «η εστίαση πρέπει να είναι στους κύριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση. Αυτή πρέπει να είναι η στοχοθέτηση της κύριας οικονομίας».

Ο κ. Σκανδάλης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει το Φόρουμ στις 16 Δεκεμβρίου με τίτλο «Διαφθορά: Ώρα Μηδέν!», την οποία θα χαιρετίσουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

Των χαιρετισμών θα ακολουθήσει συζήτηση σε πάνελ με επτά Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Συγκεκριμένα, στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,  η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων Πασχάλη Πασχαλίδη του κτηρίου Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας (γωνία Λεωφ. Λεμεσού & Αθαλάσσας 200 – Λευκωσία).Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φόρουμ πραγματοποιεί, επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου 2019 την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του. 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»