Προδρόμου: Η πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου κατέχει υψηλή θέση στις προτεραιότητες μας

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας χθες βράδυ στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία.
 
«Άλλωστε, βασική  προτεραιότητά μας είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων δομών πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της αυτόνομης αυτής διοικητικής δομής που θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στους τομείς του Πολιτισμού και των Τεχνών», είπε ο κ. Προδρόμου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, για να αποτελέσει το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα του τόπου», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελούν μια ευκαιρία για τον κάθε πολίτη να αναλογιστεί, έστω μια φορά τον χρόνο, ποια λογοτεχνικά βιβλία θα ήθελε να διαβάσει και για ποιους λόγους.
 
«Η ώθηση που δίνεται στα βιβλία που διακρίνονται ως επικρατέστερα σε κάθε κατηγορία και στα βιβλία που τελικά βραβεύονται λειτουργεί παράλληλα και ως ώθηση προς το ευρύ κοινό να πλησιάσει το λογοτεχνικό βιβλίο», σημείωσε.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας, «συνεχίζουν σταθερά και αδιάλειπτα τη λειτουργία του σημαντικού αυτού θεσμού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους λογοτέχνες που ζουν στην Κύπρο και γράφουν και εκδίδουν στα ελληνικά. Τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν βραβευτεί περισσότερες από 270 εκδόσεις, ενώ κάθε διοργάνωση αποκτά τη δική της δυναμική, αφού οι διαδικασίες του Διαγωνισμού αναπροσαρμόζονται με στόχο την επικαιροποίηση και τη συνεχή βελτίωσή του».
 
 Όπως είπε, ο διαγωνισμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελεί εργαλείο προβολής και ανάπτυξης της λογοτεχνίας στην Κύπρο.
 
Το Υπουργείο, μέσω των Πολιτιστικών του Υπηρεσιών, εφαρμόζει, εκτός από τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την προώθηση και της λογοτεχνίας και τη διαφύλαξη της λογοτεχνικής μας παράδοσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην προαγωγή της φιλαναγνωσίας και την κινητικότητα του λογοτεχνικού βιβλίου.  
 
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, επίσης, ότι η Πολιτεία στηρίζει και ενθαρρύνει έμπρακτα τη δημιουργία και την ενσωμάτωσή της στην καθημερινότητα του πολίτη.
 
«Το βιβλίο μπορεί να φωτίσει, να ελευθερώσει και να μορφώσει. Γι’ αυτό  η λογοτεχνία παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της πολιτιστικής αναβάθμισης, όχι μόνο λόγω της σημασίας της για την παιδεία, αλλά και λόγω του πολυδιάστατου ρόλου που διαδραματίζει στη διαμόρφωση και την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας», πρόσθεσε.
 
Χθες βράδυ τιμήθηκαν επτά λογοτέχνες και ένας εικονογράφος, τα έργα των οποίων ξεχώρισαν, ανά κατηγορία, ανάμεσα στις λογοτεχνικές εκδόσεις του έτους 2018.
 
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι Ανδρέας Άντη Ιωαννίδης στην κατηγορία της Ποίησης, Σταύρος Χριστοδούλου στην κατηγορία του Μυθιστορήματος, Μαρία Αβρααμίδου στην κατηγορία του Διηγήματος και της Νουβέλας, Λεύκιος Ζαφειρίου στην κατηγορία της Μελέτης και του Δοκιμίου για τη Λογοτεχνία, Αρτέμιδα Χρυσοστομίδου στην κατηγορία του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη, Κυριάκος Χαραλαμπίδης στην κατηγορία της Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, Άντρη Αντωνίου στην κατηγορία της Λογοτεχνίας για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους και Σάντρα Ελευθερίου στην κατηγορία της Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους.
 
Ο κ. Προδρόμου συνεχάρη τους τιμώμενους και τους ευχήθηκε να έχουν πάντα επιτυχίες στη δημιουργική τους πορεία.

Δειτε Επισης

Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων