Yu Lifeng: Περιβαλλοντική συνεργασία με Κύπρο προς αμοιβαίο όφελος

Η περιβαλλοντική συνεργασία Κίνας – Κύπρου είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα ωφελήσει και τις δύο και ελπίζουμε ότι θα ενταχθεί στον συνασπισμό της διεθνούς πράσινης ανάπτυξης, που είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του "Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος” (Belt and Road Initiative/BRI). Το κάλεσμα προς την Κύπρο για συμμετοχή στην περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Κίνας απεύθυνε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικολογίας της χώρας, Yu Lifeng, αφού τόνισε ότι η χώρα καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Εθνη να προωθήσει τα θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Παγκόσμιος ρόλος για το περιβάλλον

Η Κίνα διεκδικεί παγκόσμιο ρόλο για το περιβάλλον. Επικρίνει τις ΗΠΑ για την αποχώρηση από τη Συνθήκη του Παρισιού, την οποία η ίδια συνεχίζει να στηρίζει ενεργά, ενώ παράλληλα προωθεί τον συνασπισμό της διεθνούς πράσινης ανάπτυξης, που είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του "Μία Ζώνη-Ένας Δρόμος” (Belt and Road Initiative/BRI) και εξαγγέλθηκε τον Απρίλιο του 2019, στο Πεκίνο, στο περιθώριο του 2ου Φόρουμ «Μία Ζώνη- Ενας Δρόμος» για τη διεθνή συνεργασία.
 
Αποστολή του Συνασπισμού είναι να ενσωματώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, ειδικά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τα διεθνή πρότυπα και τις καλύτερες πρακτικές και στις πέντε προτεραιότητες της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη-Ενας δρόμος, δηλαδή τον συντονισμό πολιτικής, την υποδομή, εμπόριο, οικονομική ενσωμάτωση, πολιτιστικές ανταλλαγές.
 
Στον Συνασπισμό μετέχουν πέραν των 120 οργανισμών εκ των οποίων πέραν των μισών είναι περιβαλλοντικές αρχές, διεθνείς οργανισμοί, διεθνή ινστιτούτα ή εταιρείες από περίπου 25 χώρες που μετέχουν στο «Μία Ζώνη-Ενας Δρόμος». Η δημιουργία του συνασπισμού προτάθηκε από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping στο 1ο φόρουμ «Μία Ζώνη- Ενας δρόμος» για τη διεθνή συνεργασία τον Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος, η πρωτοβουλία «Μία ζώνη- Ενας Δρόμος» μοιράζεται κοινούς στόχους με την Ατζέντα για Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 των Ηνωμένων Εθνών. 
 
Καταστρέψαμε το περιβάλλον, να το ξανακτίσουμε

«Το περιβάλλον μας καταστράφηκε και κάνουμε προσπάθεια να το ξανακτίσουμε», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνάντησης τον Νοέμβριο με Κύπριους δημοσιογράφους, στο Πεκίνο. Τώρα, σημείωσε, πετύχαμε όλοι να εκτιμούν τη σημασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι η οικοδόμηση ενός περιβαλλοντικού πολιτισμού είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της σύγχρονης Κίνας.
 
Μία από τις σημαντικότερες «μάχες», όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, είναι αυτή της καταπολέμησης της ρύπανσης και της αποκατάστασης της ποιότητας του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, ενώ στο ίδιο πλαίσιο των προσπαθειών εντάσσει η Κίνα την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ζωτικής για τον πλανήτη σημασίας τομέα του περιβάλλοντος είναι το γεγονός ότι η Κίνα δεν περιορίστηκε στην εξαγγελία μιας πολιτικής, αλλά προχώρησε σε συνταγματική τροποποίηση για να συμπεριλάβει τον οικολογικό πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, σε εξέλιξη βρίσκονται τώρα τρεις διαφορετικές εκστρατείες, «Γαλάζιος ουρανός», «προστασία των υδάτων», «προστασία του εδάφους».
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος, οι περιοχές όπου επιτεύχθηκε ο στόχος για καλή ποιότητα αέρα αποτελούν το 44,7% της συνολικής εδαφικής επικράτειας της χώρας.
 
Ο ρόλος της Dogfang Electric Cooperation

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος ήταν ένα από τα παρεπόμενα της εντατικής βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας, η οποία, επίσης, κάνει περιβαλλοντική στροφή. Παράδειγμα είναι η Dogfang Electric Cooperation (DEC Group) στην επαρχία Σιτσουάν, «μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγών συστημάτων και εξοπλισμό και κατασκευαστών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών στον κόσμο», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε κατά την επίσκεψη στα κεντρικά της γραφεία. Εξάγει σε 70 χώρες και περιοχές. Η DEC εντατικοποιεί τις προσπάθειες για ανάπτυξη υψηλής αποτελεσματικότητας καθαρή ενέργεια, φιλοδοξώντας να καταστεί ο διεθνής ανταγωνιστικός όμιλος που θα οδηγεί την πράσινη οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και στον κόσμο.
 
Τόσο η παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και η παραγωγή συστημάτων από τον όμιλο DEC είναι ακόμα κατά κύριο λόγο εστιασμένη στο κάρβουνο, όμως, η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αιολική, αιολική και ενέργεια από υδρογόνο προωθούνται συνεχώς, καθώς θεωρούνται «καθαρές πηγές», όπως εξάλλου και η πυρηνική αν και μόνο 2% της ενέργειας στην Κίνα παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς. «Η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται, όπως και η απαίτηση του κόσμου για πιο καθαρή/πράσινη ενέργεια. Εχουμε τη δυνατότητα να την παράξουμε», όπως τονίστηκε.
 
Μία άλλη πηγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που αφορά κύρια την ποιότητα του αέρα είναι τα μέσα διακίνησης, πρωτίστως τα τροχοφόρα. Στις πόλεις της Κίνας, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο, τα αυτοκίνητα και δίκυκλα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης. Για αντιμετώπιση του προβλήματος η Κίνα στρέφεται προς την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και φορτηγών, αλλά και τρένων, που αντικαθιστούν σταδιακά τα συμβατικά μέσα μεταφοράς. «Με υδρογόνο λειτουργούν ήδη πολλά λεωφορεία και οι εκπομπή ρύπων είναι μηδενική», όπως αναφέρθηκε.
 
Πιο αυστηρές νομοθεσίες στην επαρχία Σιτσουάν

Την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι τα θέματα περιβάλλοντος δεν αφορούν μόνο τις κεντρικές αρχές στην πρωτεύουσα Πεκίνο, είχαμε κατά την επίσκεψη στην επαρχία Σιτσουάν, η οποία είναι βασικό οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της δυτικής Κίνας, όπου π.χ. γίνονται οι δοκιμές για το 50% , περίπου, παγκόσμια των τσιπ για φορητούς υπολογιστές. Ως αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησής της, η επαρχία υπέστη εκτεταμένες περιβαλλοντικές συνέπειες, που προσπαθεί όχι μόνο να ανατρέψει, αλλά και να μην επιτρέψει επανάληψη τους. Σε συνάντηση με αξιωματούχους της επαρχίας και της πρωτεύουσας Τσενγκντού, ο επικεφαλής μηχανικός του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος της επαρχίας Σιτσουάν Zhao Lechen, επεσήμανε ότι η επαρχία εισήγαγε αριθμό νομοθεσιών πέραν των εθνικών νόμων με στόχο να καταπολεμήσει τη ρύπανση και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Για παράδειγμα, είπε, εισήχθη ο όρος για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων οποιουδήποτε έργου για παραχώρηση άδειας.
 
Παράλληλα προωθούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η επαρχία επικεντρώνεται στη μείωση των βιομηχανικών ρύπων, απαγορεύοντας τη λειτουργία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα εθνικά πρότυπα. Τονίστηκε, επίσης, ότι τώρα οι αρχές στην επαρχία εστιάζουν στην εκπαίδευση προκειμένου να καλλιεργήσουν κουλτούρα σεβασμού στο περιβάλλον και προστασία τους και να προωθήσουν τους στόχους προς τη δημιουργία ενός οικολογικού πολιτισμού.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα