Μ. Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ

Με απόλυτο σεβασμό στον ασθενή, στον φορολογούμενο πολίτη αλλά και στους επιστήμονες που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια την σωστή εφαρμογή του, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Μιλούσε στην Ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δίπλα στον Πολίτη» με θέμα «Υγεία/ΓεΣΥ»  στο Ίδρυμα Λυσσαρίδης στην Λευκωσία.
 
Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η εμπειρία των έξι μηνών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχει ενδεχομένως αναδείξει τα θετικά και τα αρνητικά του συγκεκριμένου συστήματος.
 
«Κατά την διάρκεια της σημερινής Ημερίδας με εκπροσώπους όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, των γιατρών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου των γιατρών του δημόσιου τομέα, των κλινικών εργαστηρίων, των φαρμακοποιών, του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ ως επίσης και των νοσηλευτών, επιχειρούμε ακριβώς να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση, να προσδιορίσουμε ακριβώς ποια είναι τα προβλήματα, τα οποία αυτοί που έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ΓεΣΥ διαπιστώνουν ότι σήμερα παρατηρούνται και την ίδια στιγμή μέσα από τις δικές τους προτάσεις να μπορέσουμε και ως κόμμα να διαμορφώσουμε τις δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις με βασικό στόχο εποικοδομητικά πια να βελτιώσουμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.
 
Ο βασικός μας στόχος ως ΕΔΕΚ, σημείωσε, είναι να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους στηρίζοντας ταυτόχρονα και ισχυροποιώντας τον δημόσιο τομέα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος να προσφέρει περίθαλψη σε ολόκληρη την επικράτεια κι όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και να δημιουργήσουμε συνθήκες αγαστής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος κυρίως των ασθενών αλλά και των πολιτών, οι οποίοι εισφέρουν μέσα από τα πλεονάσματα ή τα υστερήματα τους για να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός εφαρμογής του ΓεΣΥ.
 
Σε κομβικό σημείο οι διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για β΄φάση, λέει ο ΟΑΥ

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, είπε πως «με την δεύτερη φάση του ΓεΣΥ είμαστε σε ένα κομβικό σημείο διαβούλευσης με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με την ηγεσία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Γίνονται κάποιες άτυπες συνομιλίες, υπάρχει προεργασία και θεωρούμε ότι σε μια-δυο εβδομάδες θα βρούμε τις συγκλίσεις, ώστε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
 
Σε σχέση με την Ημερίδα της ΕΔΕΚ, είπε πως γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, ακούγονται διάφορες απόψεις, είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες. Είναι πολύ καλή προσπάθεια, πρόσθεσε, ώστε μέσα από αυτή την ζύμωση ιδεών να δούμε εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του ΓεΣΥ να τα κάνουμε.
 
΄Εκπληξη η αγγελθείσα στάση εργασίας της ΠΑΣΥΚΙ, λέει ο ΟΚΥπΥ
-----------
Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως «εκείνο το οποίο θέλουμε να πούμε όσον αφορά την αγγελθείσα απεργία των Κυβερνητικών γιατρών, της ΠΑΣΥΚΙ στις 13 Δεκεμβρίου, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας δομημένος διάλογος με όλες τις συντεχνίες των κυβερνητικών γιατρών».
 
Την προηγούμενη Τρίτη, σημείωσε, σε συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου τους επεξηγήθηκε ότι το θέμα έχει συζήτηση στην επόμενη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 12 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «είναι με μεγάλη έκπληξη που έχουμε ακούσει τα εξαγγελθέντα μέτρα».
 
Για την Ημερίδα της ΕΔΕΚ, είπε ότι έχει φέρει στο τραπέζι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όσον αφορά το ΓεΣΥ. «Για εμάς είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα όσα μας προβληματίζουν μέσα στο νέο περιβάλλον κι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι όταν υπάρχει ένας δομημένος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν προς όφελος του Κύπριου πολίτη», συμπλήρωσε.
 
Σε στάση αναμονής, ο Κλάδος Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ για την στάση που εξήγγειλε η ΠΑΣΥΚΙ

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, ο Πρόεδρος Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλής Χριστοφίδης είπε αναφορικά με την απεργία που έχει εξαγγελθεί από την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών ότι «εμείς τηρούμε στάση αναμονής. Θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα μια ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρονται οι δικές μας θέσεις και αναλόγως των ενεργειών που θα γίνουν από την εργοδοτική πλευρά θα πάρουμε και τις αποφάσεις στην συνέχεια».

Εποικοδομητική η Ημερίδα της ΕΔΕΚ, είπε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθογγέλου είπε ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ για να μείνει συγχαίροντας την ΕΔΕΚ για την πρωτοβουλία να γίνει μια ανοικτή εποικοδομητική στρογγυλή τράπεζα, όπου εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν τις δικές τους εμπειρίες μέσα από τους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του ΓεΣΥ.
 
Στόχος και σκοπός αυτών των Ημερίδων, σημείωσε, είναι ο κάθε ένας να συμβάλει εποικοδομητικά έτσι ώστε συμπεράσματα και πορίσματα να αξιοποιηθούν εκεί που γίνονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις και αποφάσεις για να βελτιώσουμε όσον το δυνατό καλύτερα τα δεδομένα που αφορούν το ΓεΣΥ.
 
«Οι οποιεσδήποτε αναφορές των προβλημάτων, τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την εφαρμογή τους είναι προβλήματα που ήταν και προλήψιμα και προβλέψιμα, παρόλα αυτά τα ζούμε. Είμαστε όλοι εδώ να καταθέσουμε απόψεις για να βοηθήσουμε και όλα τα κόμματα να αντιληφθούν τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν το ΓεΣΥ ώστε να προβλήματα να ελαχιστοποιηθούν και ο κόσμος να έχει προσβασιμότητα σε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας», συμπλήρωσε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου