Ποιες κατηγορίες πολιτών δεν θα μπορούν να κατέχουν όπλα-Νέο νομοσχέδιο

Τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προνοεί για την απαγόρευση κατοχής όπλων από πρόσωπα που παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά, ή έχουν ιστορικό βίας στην οικογένεια ή δεν εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία για λόγους ψυχικής υγείας άρχισε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, την ίδια στιγμή που η Κύπρος έχει δεχθεί κίτρινη κάρτα από την ΕΕ και κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο επειδή δεν μετέφερε ακόμα στο εθνικό της δίκαιο τις αυστηρότερες ρυθμίσεις που διαλαμβάνει ευρωπαϊκή Οδηγία.

Συγκεκριμένα και ενώ χάνονται ανθρώπινες ζωές λόγω της κατοχής όπλων από πρόσωπα που δεν θα έπρεπε να τα έχουν στα χέρια τους, χρειάστηκε να γίνει επεξεργασία νέου νομοσχεδίου με την όποια καθυστέρηση αυτό συνεπάγεται, επειδή το αρχικό που είχε κατατεθεί στη Βουλή κρίθηκε ότι προσέκρουε σε θέματα ασφάλειας και έτσι έτυχε απόσυρσης.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο ενσωματώνει τόσο την ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και θέματα εθνικής πολιτικής, δηλαδή αυτά που αφορούν την απαγόρευση κατοχής όπλων από συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων.

Αναφορικά με την Οδηγία, ουσιαστικά θεσπίζονται πιο αυστηροί κανόνες για βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των πυροβόλων όπλων, καθώς και για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οπλοπωλών και Αστυνομίας. Επίσης για τα όπλα κατηγορίας Α (αυτόματα) που είναι και τα πιο επικίνδυνα, θεσπίζονται ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια κατοχής και όροι φύλαξης και μεταφοράς, παράλληλα δε επαφίεται στο κάθε κράτος να αποφασίσει κατά πόσο θα επιτρέψει την κατοχή τους για ειδικούς σκοπούς.

Στην περίπτωση των θεμάτων εθνικής πολιτικής, το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες που διαλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ενσωματώθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 26.10.2016 που αφορά ενέργειες και μέτρα για χειρισμό προσώπων που κατέχουν όπλα (κυνηγετικά ή στρατιωτικά) και παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά. Η πτυχή αυτή αφορά συνήθως περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αλλά όχι μόνο και στο νομοσχέδιο προνοείται ότι η άδεια θα αφαιρείται ή δεν θα εκδίδεται.
  • Ενσωματώθηκε τροποποίηση που διασφαλίζει ότι στις περιπτώσεις που κάτοχος όπλου θα πρέπει να το παραδώσει στην Αστυνομία ή να το μεταβιβάσει σε άλλο πρόσωπο λόγω του ότι ο ίδιος παρουσιάζει βίαιη συμπεριφορά, το όπλο δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί σε πρόσωπο που μένει στην ίδια οικία ώστε να διασφαλίζεται ότι ο προηγούμενος κάτοχος δεν θα έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό.
  • Δεν θα εκδίδεται άδεια απόκτησης, κατοχής και μεταφοράς οποιασδήποτε κατηγορίας πυροβόλων όπλων σε πρόσωπο που έχει νόμιμα απαλλαγεί από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή πήρε αναβολή για λόγους ψυχικής υγείας, καθώς και σε πρόσωπο στο οποίο έχει απαγορευθεί το δικαίωμα να κατέχει ή χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία (Parole).
  • Για τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tasers) περιλήφθηκε πρόνοια που επιτρέπει την κατοχή και χρήση τους μόνο από την Αστυνομία.
  • Ρυθμίζεται η κατοχή και μεταφορά κυνηγετικού όπλου, ενώ τροποποιείται και η διάταξη που αναφέρεται στη μεταφορά αεροβόλου πιστολιού/ περιστρόφου έτσι ώστε να απαγορεύεται η μεταφορά χωρίς άδεια. Επίσης γίνεται ρύθμιση ώστε ο κάτοχος όπλου να μην το φυλάσσει στο ίδιο σημείο με τα πυρομαχικά, πρόνοια που σκοπό έχει να διασφαλίζει ότι σε περίπτωση κλοπής, δεν θα είναι σε θέση ο δράστης να το χρησιμοποιήσει άμεσα.
  • Το αρχείο πυροβόλων οφείλει να διασφαλίζει ότι τα δεδομένα των όπλων και των ουσιωδών συστατικών μερών τους, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα διατηρούνται στο σύστημα για περίοδο τουλάχιστον 30 ετών μετά την καταστροφή τους.
  • Επίσης ο Αρχηγός Αστυνομίας δύναται να επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές να έχουν πρόσβαση στο αρχείο για περίοδο 10 ετών μετά την καταστροφή του όπλου.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου, η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές όπως το συντομότερο δυνατόν ψηφίσουν τουλάχιστον τις εναρμονιστικές πρόνοιες ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της Κύπρου από το Δικαστήριο της ΕΕ, ενώ οι ίδιοι οι βουλευτές και σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες που άπτονται της εθνικής πολιτικής, διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να βιαστούν εάν πρώτα δεν τύχουν ενδελεχούς συζήτησης.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η επόμενη συνεδρία ορίστηκε για τις αρχές του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις