Σκληρή απάντηση Ιωάννου στους γιατρούς -«Δεν λειτουργώ υπό καθεστώς απειλών»

Σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργού Παιδείας, στους γιατρούς της ΠΑΣΥΚΙ, που αποφάσισαν να κλιμακώσουν τα μέτρα τους, πριν ακόμη λάβουν το σχέδιο κινήτρων του ΟΚΥπΥ. Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τη νέα του σύνθεση, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση των κυβερνητικών γιατρών
 
«Οφείλω να ομολογήσω ότι με έκπληξη πληροφορήθηκα μέσω επιστολής από την ΠΑΣΥΚΙ την περασμένη εβδομάδα, για κλιμάκωση των μέτρων τους, ξεκινώντας από την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου με τρίωρη στάση εργασίας. Όπως τους έχω απαντήσει μέσω επιστολής, εφόσον αυτή τη στιγμή γίνεται διάλογος για τα κίνητρα, θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στον νέοδιορισθέντα, πρόεδρο του Δ.Σ του ΟΚΥπΥ, που ανέλαβε μόλις πριν δύο εβδομάδες και να μην χρησιμοποιούν αυτά τα μέτρα ως μοχλό πίεσης ενόψει των διαβουλεύσεων που γίνονται».
 
Ο Υπουργός Υγείας διεμήνυσε πως ούτε ο ίδιος ούτε ο ΟΚΥπΥ, δεν λειτουργούν υπό καθεστώς απειλών λέγοντας ότι η κινδυνολογία και οι ενέργειες της ΠΑΣΥΚΙ, βοηθούν το κύμα φυγής από τα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
«Θέλω να πω ότι υπό καθεστώς εκβιασμών δεν λειτουργούμε. Ο ΟΚΥπΥ, είχε ζητήσει πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά δεν δέχθηκαν. Τους είχε πει ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία στις 12 Δεκεμβρίου, όπου θα πάρει το σχέδιο κινήτρων. Δεν αντιλαμβάνομαι την ενέργειά αυτή και θεωρώ ότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να αμαυρώνει την εικόνα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Είναι συνέχεια της πρακτικής για εκμηδένιση του έργου που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Προκαλώ οποιονδήποτε να πάει στα δημόσια νοσηλευτήρια και να δει το έργο που γίνεται .Το μόνο που πετυχαίνει αυτή η κινδυνολογία είναι να προκαλεί αναστάτωση στους ασθενείς και να μειώνει την εμπιστοσύνη τους προς στους γιατρούς. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι προκαλεί και αχρείαστη αναστάτωση στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να έχουμε φυγή γιατρών. Όταν κάθε εβδομάδα κινδυνολογούν λέγοντας ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ποιος εργαζόμενος δεν θα προβληματιστεί και να κοιτάξει το μέλλον του κάπου αλλού. Πρέπει να αναλογιστούν και οι ίδιοι τις ευθύνες που πιθανόν έχουν στις παραιτήσεις, διότι όντως υπάρχει πρόβλημα, έχουμε παραιτήσεις».
 
Και κάλεσε τα μέλη της ΠΑΣΥΚΙ να προσέλθουν στο διάλογο.
 
«Να προσέλθουν στο διάλογο για να βρεθούν οι λύσεις, αφού έτσι κι αλλιώς έχει προϋπολογιστεί ένα σημαντικό ποσό στον προϋπολογισμό. Αυτό δείχνει και την πρόθεση του Συμβουλίου. Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις θέσεις της συντεχνίας. Αν κρίνω από το τι είχαν ζητήσω πριν ένα μήνα είχαν ζητήσει πολύ μεγαλύτερα ποσά. Το Δ.Σ του ΟΚΥπΥ οφείλει να δει όχι μόνο τα κίνητρα αλλά και τη βιωσιμότητα του οργανισμού. Ζητούσαν για παράδειγμα 20%  στις αποζημιώσεις που θα λάμβαναν. Αύριο, όμως, όταν δεν θα είναι βιώσιμος ο οργανισμός ποιος θα λογοδοτήσει. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν δοθεί αρκετά στους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια, είχε δοθεί πέρσι 50% αύξηση στην υπερωριακή εργασία. Σίγουρα μπορεί να μην είναι ικανοποιητικές ακόμη, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτό επεξεργάζονται τα κίνητρα στον ΟΚΥπΥ», ανέφερε ο κ. Ιωάννου .
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Οι πέντε μήνες ΓΕΣΥ και ο ενισχυμένος προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας
 
Εάν χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, θα παρέμβει να βρεθεί λύση, ανέφερε ο Κωνσταντίος Ιωάννου.
 
«Για να μπορέσει να προχωρήσει μια τέτοια μεταρρύθμιση χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία από τους εργαζόμενους στα κρατικά νοσηλευτήρια και δυστυχώς μετά λύπης μου παρατηρώ ότι αυτό δεν υφίσταται. Ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται τώρα το σχέδιο, θα το θέσει ενώπιον του Δ.Σ του την ερχόμενη Πέμπτη και μετά θα το κοινοποιήσει στις συντεχνίες. Εάν μετά από αυτό  συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα, πολύ πιθανόν να παρέμβουμε ως Υπουργείο Υγείας, για να δούμε πώς μπορεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση των μέτρων, κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.
 
Εγκριθηκε ο προϋπολογισμός
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υποβλήθηκε και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για το 2020, ο οποίος προβλέπει συνολικά έξοδα 460 εκ. ευρώ και είναι ισοσκελισμένος.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, στον προϋπολογισμό προβλέπονται 119 νέες θέσεις εργασίας, πρόσθετα στις 350 θέσεις που έχουν εγκριθεί για το 2019 και αφορούν διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Από αυτές οι 75 αφορούν γραμματειακό προσωπικό για να στελεχώσει όλες τις κλινικές στα δημόσια νοσηλευτήρια, σύμφωνα με το πάγιο και δικαιολογημένο, όπως είπε, αίτημα των γιατρών, ώστε να μπορέσει και ο οργανισμός να αντεπεξέλθει στις συνθήκες ανταγωνισμού.
 
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε εξάλλου και στην πρόνοια για 25 εκ. ευρώ περίπου για ανέγερση ή επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων, 15 εκ. ευρώ για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και άλλα 25 εκ. για συντηρήσεις υφιστάμενου εξοπλισμού.

«Είναι τα πιο υψηλά κονδύλια που έχουν ποτέ προϋπολογιστεί, είτε για αγορά εξοπλισμού, είτε για επέκταση/ αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων» ανέφερε ο κ. Ιωάννου, λέγοντας πως αυτό δείχνει έμπρακτα και ουσιαστικά τη στήριξη της Κυβέρνησης στα αυτόνομα πλέον νοσοκομεία ενόψει του ανταγωνισμού στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
 
Ακόμη είπε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπονται 11 εκ. ευρώ για παροχή κινήτρων σε προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς. Από αυτά, τα 9 εκ. είναι προϋπολογισμένα για να δοθούν ως κίνητρα στους ειδικούς γιατρούς και αφορούν κυρίως την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, συμπλήρωσε.
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου