Ζέτα: Έχει παραχθεί σημαντικό έργο, συνεχίζουμε τις προσπάθειες

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου δήλωσε σήμερα ότι σε ότι αφορά το Υπουργείο της παρά το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί κατά το 2018, υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τις προσπάθειες».
 
Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα της ΕΔΕΚ «Δίπλα στον Πολίτη», τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ και διάβασε εκ μέρους της η Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Μαρίνα Ιωάννου, η Υπουργός Εργασίας παρουσίασε το έργο του Υπουργείου της για τομείς όπως η μεταρρύθμιση του κράτους προνοίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τις παροχές για τα άτομα με αναπηρίες, την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, την προώθηση της ισότητας, των μέτρων για υποστήριξη των πολύτεκνων και των ηλικιωμένων, αλλά και την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στο τελευταίο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι αφορά «ύψιστη προτεραιότητα» η εφαρμογή του Σχεδίου, «βάσει του οποίου αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών».

Το Σχέδιο, πρόσθεσε, «προβλέπει την εισαγωγή του θεσμού του Λειτουργού της Γειτονιάς, τη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων εντός των Υπηρεσιών για κάθε θέμα που χρειάζεται να χειριστούν, με σημαντική εκπαίδευση στους αρμόδιους λειτουργούς ανάλογα με τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν, την ενίσχυση των Υπηρεσιών με πολυθεματικές ομάδες από ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους και άλλες ειδικότητες, όπου θα μπορούν μαζί με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια, καθώς και τη σύναψη συνεργασιών με Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς ή και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Για την ανεργία, η Υπουργός Εργασίας παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Οκτώβριος 2019 ήταν «ο 66ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με πριν από 12 μήνες, ενώ τόσο το 2017 όσο και το 2018 η Κύπρος καταγράφει διαδοχικά τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, ευρισκόμενη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Επιπλέον, είπε, «τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν ότι η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά 72.118 πρόσωπα μεταξύ 2015 και 2019, μια αύξηση της απασχόλησης κατά 20,9%».

«Παρά το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το 2018, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε τις προσπάθειες», ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου.

Στόχοι μας, σημείωσε, «είναι η ένταξη ανέργων συμπολιτών μας στην αγορά εργασίας, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η αναβάθμιση της κατάρτισης εργαζομένων και ανέργων και η βελτίωση της απασχολησιμότητας τους, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων μέσω και της στενής συνεργασίας και με τους κοινωνικούς εταίρους, η στήριξη των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες, η στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, καθώς και η δημιουργία συνθηκών πραγματικής κοινωνικής ενσωμάτωσης για τα άτομα με αναπηρίες».
 

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό