Πάει για ξήλωμα η υποχρεωτική θητεία στην Πολιτική Άμυνα

Σε τροχιά κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας και κάλυψη του κενού με εθελοντές βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα και ήδη ένα ποσό μπήκε στον προϋπολογισμό του 2020 ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας, Νικόλας Πάρης, διευκρίνισε ότι η απόφαση είναι πολιτική (Υπουργείο Εσωτερικών) και ότι ο λόγος που αποφασίστηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται με την αδυναμία εμφάνισης των αμυνιτών/ αμυνιτριών, αλλά και επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν εξυπηρετούνται οι σκοποί όπως είναι σήμερα η νομοθεσία.
 
Για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας ο κ. Πάρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει προηγηθεί μία «τεράστια» μελέτη, η οποία έδειξε ότι το κενό που θα δημιουργηθεί με την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας θα μπορεί να καλυφθεί από εθελοντές που σήμερα αριθμούν 520, ενώ η μελέτη έδειξε ότι μέχρι το 2013 υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν στις περίπου 2000.
 
«Διαχρονικά είχαμε ενδιαφέρον από εθελοντές, αλλά δεν μπορούσαμε να τους απορροφήσουμε όλους», σημείωσε ο Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας, για να προσθέσει ότι τα άτομα αυτά αμείβονται με ένα συμβολικό ποσό που ανέρχεται στα 800 ευρώ τον χρόνο εξαιρουμένων των αποκοπών. Δηλαδή τα 800 ευρώ είναι η «ακάθαρτη» αμοιβή.
 
Με τους νέους σχεδιασμούς, πρόσθεσε ο κ. Πάρης, θα αρχίσουν να προσεγγίζονται οι εθελοντές που έχουν ήδη δηλωμένο ενδιαφέρον, ενώ η υλοποίηση των σχεδιασμών τοποθετείται σε 3 με 4 χρόνια.
 
Σήμερα υποχρεούνται σε θητεία στην Πολιτική Άμυνα οι άρρενες που αποδεσμεύονται από την Εθνοφυλακή, καθώς και οι γυναίκες ηλικίας 23 ετών. Η υποχρέωσή τους είναι να παρουσιάζονται για 1,5 ώρα μία φορά τον μήνα, ενώ το σύνολο της θητείας είναι για 2 χρόνια.
 
Προηγουμένως για τις γυναίκες βρισκόταν σε ισχύ άλλος κανονισμός, βάσει του οποίου υποχρεούνταν σε θητεία όταν έκλειναν τα 18 τους χρόνια. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Πάρης, το όριο ηλικίας ανέβηκε στα 23 ώστε οι γυναίκες να προλαβαίνουν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
 
Και πάλι όμως τα προβλήματα παραμένουν αφού διαχρονικά διαπιστώνεται ότι η υφιστάμενη πρακτική ούτε λειτουργική είναι, ούτε και εξυπηρετεί όπως πρέπει τον σκοπό της εκπαίδευσης, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να τροχοδρομηθούν αλλαγές.
 
Σε δηλώσεις για το θέμα είχε προβεί νωρίτερα και ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος υπέδειξε ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει αδυναμίες όπως μη επαρκής παρουσίαση των αμυνιτών.
 
Επεσήμανε ταυτόχρονα πως έναν εφάρμοζαν τη νομοθεσία, θα έπρεπε να ασκούνταν ποινικές διώξεις για χιλιάδες άτομα που δεν παρουσιάζονται, ενώ περαιτέρω ο κ. Πετρίδης σημείωσε στόχος είναι η αύξηση του μόνιμου προσωπικού, ενώ γίνονται σκέψεις και για αύξηση της αμοιβής των εθελοντών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο