Προειδοποιητική επιστολή για τις περιοχές Natura απέστειλε η Κομισιόν στην Κύπρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στην Κύπρο προειδοποιητική επιστολή καλώντας την να διασφαλίσει την προστασία των περιοχών Natura 2000, καλώντας την Κύπρο να διορθώσει τη συστημική αποτυχία της να προστατεύσει τις περιοχές Natura 2000, αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος.
 
Όπως αναφέρει, η Κύπρος έχει 2 μήνες να εξηγήσει πώς προτίθεται να συμμορφωθεί με την Οδηγία για τους Οικοτόπους που διέπει τις περιοχές Natura 2000, διαφορετικά η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στην Κύπρο Αιτιολογημένη Γνώμη, φέρνοντάς τη δηλαδή ένα βήμα πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
«Αυτό συμβαίνει σε μια καθόλου τυχαία χρονική στιγμή, δεδομένων των αχόρταγων πιέσεων που δέχονται οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τον Ακάμα υπό μορφή οικοπεδοποιήσεων, ξενοδοχείων, επαύλεων, αυτοκινητόδρομων και λανθασμένα τοποθετημένων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημειώνει η ανακοίνωση του Συνδέσμου και προσθέτει: «Δεκαπέντε χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας δυστυχώς βρίσκεται ακόμη στην αφετηρία όσον αφορά την προστασία της φύσης».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο να συζητάμε τα αυτονόητα, για το πώς να εφαρμόσουμε σωστά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, ενώ χάνεται και ‘τσιμεντώνεται’ κάτω από τα πόδια μας ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: η φυσική μας κληρονομιά.
 
«Μαζί της χάνεται το εισιτήριο μας για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως τουριστικός προορισμός και όλες οι υπηρεσίες που μας προσφέρει η φύση δωρεάν, όπως για παράδειγμα την ποιότητα των εδαφών, των υδάτων και του αέρα, από τις οποίες εξαρτόμαστε. Κατά τα άλλα, η απώλεια αυτή βαφτίζεται ‘ανάπτυξη’ και ‘δημόσιο συμφέρον’».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού