Αυτές είναι οι συνενώσεις των Δήμων-Σπάει ο Στρόβολος, ενώνεται η Αμμόχωστος

Τη δημιουργία δεκαεπτά νέων δήμων προβλέπει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στον χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.
 
Ο κ. Πετρίδης δήλωσε πως με την πρόταση που παρουσιάζεται σήμερα προτείνεται η δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100.000 κατοίκους περίπου στους 700.000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα, πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται μετάβαση από την ετεροδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση με κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και αυτοτέλειας, μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους τον πυλώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, νέους μηχανισμούς ελέγχου διαφάνειας και λογοδοσίας και ενδυνάμωση με νέους πόρους.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν θα είναι εύρωστοι και οικονομικά βιώσιμοι και θα μπορούν να πράξουν έργο προς όφελος των δημοτών τους. Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους αλλά και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε αυξημένους πόρους μεσοπρόθεσμα κατά 60-80 εκ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.
 
Λίγο πριν την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Πετρίδης αποκαλύπτει τον χάρτη της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τους βασικούς πυλώνες της Μεταρρύθμισης.


Οι προτάσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη για τη συνένωση Δήμων
  • Λευκωσία

1) Μητροπολιτικός Δήμος Λευκωσίας:  Λευκωσία-Στρόβολος-Άγιος Δομέτιος-Αγλαντζιά-Έγκωμη
2) Δήμος Λακατάμιας-Τσερίου-Συνοικισμός Ανθούπολης
3)Δήμος Λατσιών-Γερίου
4)Δήμος Νότιας Λευκωσίας: Δάλι-Αλάμπρα-Λύμπια-Νήσου-Πέρα Χωριό-Ποταμιά

  • Λεμεσός

1)Δήμος Λεμεσού: Δήμος Λεμεσού-Δήμος Μέσα Γειτονιάς
2)Δήμος Ανατολικής Λεμεσού:Άγιος Αθανάσιος-Γερμασόγεια-Άγιος Τύχωνας-Μουτταγιάκκα-Αρκούντα-Φοινικάρια- Αρμενοχώρι
3)Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Ύψωνας-Ασώματος-Σωτήρα-Ερήμη-Κολόσσι-Τραχώνι-Ακρωτήρι
4)Δήμος Πολεμιδιών-Πάνω Πολεμίδια

  • Λάρνακα
1) Μητροπολιτικός Δήμος Λάρνακας: Λάρνακα-Αραδίππου-Λειβάδια-Ορόκλινη
2) Δεύτερος Δήμος Επαρχίας Λάρνακας: Δρομολαξιά-Μενεού-Κίτι-Περβόλια-Τερσεφάνου
3) Δήμος Λευκάρων-Βάβλα-Δελίκηπο-Κάτω Δρυ-Κάτω Λεύκαρα-Κόρνος
4) Νέος Δήμος Αθηαίνου-Αβδελερό
  • Πάφος

1) Πρώτος Δήμος Πάφου: Δήμος Πάφου-Γεροσκήπου-Αχέλια-Τίμη-Κονιά
2) Δεύτερος Δήμος Πάφου: Πέγεια-Έμπα-Λέμπα-Κισσόνεργα-Χλώρακα
3) Τρίτος Δήμος Πάφου: Πόλη Χρυσοχούς-Αργάκα-Μακούντα-Χρυσοχούς-Γουδί-Πελαθούσα-Κινούσα-Περιστερώνα (Δήμος Πόλης Χρυσοχούς).

  • Ελεύθερη Αμμόχωστος

Δήμος Αγίας Νάπας-Πρωταρά: Παραλίμνι-Αγία Νάπα-Σωτήρα-Δερύνεια
Δήμος Κοκκινοχωρίων: Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας

Η  εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή θα είναι να υπάρξουν 4 Νέοι Δήμοι στην Επαρχία Λευκωσίας οι οποίοι θα προκύψουν από την συνένωση 17 υφιστάμενων τοπικών αρχών (10 Δήμων και 7 Κοινοτήτων). Με την προσθήκη των Κοινοτήτων οι κάτοικοι σε δημαρχούμενες περιοχές θα αυξηθούν κατά 13,560, από 255 χιλιάδες που είναι σήμερα σε 270 χιλιάδες κατοίκους και θα ανέρχονται στο 83% του συνόλου των κατοίκων της Επαρχίας σε σχέση με 78% σήμερα.


Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη μερικές περιοχές του Δήμου Στροβόλου, οι οποίες είναι ουσιαστικά ενωμένες με την κεντρική Λευκωσία, ως Δημοτικό Διαμέρισμα στον Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, και τη συνένωση πάλι ως δημοτικού διαμερίσματος, άλλων περιοχών του Στροβόλου με τον Δεύτερο Δήμο της Λευκωσίας που είναι ο Δήμος Λακατάμιας – Τσερίου και Κοινότητας του Συνοικισμού της Ανθούπολης.
 
Για τη Λεμεσό η εισήγηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη είναι όπως δημιουργηθούν 4 νέοι Δήμοι οι οποίοι θα προκύψουν από τη συνένωση 18 τοπικών αρχών (6 Δήμων και 12 κοινοτήτων). Με την προσθήκη των Κοινοτήτων οι κάτοικοι στις δημαρχούμενες περιοχές τις επαρχίας αυξάνονται κατά 32,000, από 177,000 σε 209,000 κατοίκους, με το 89% των κατοίκων της Λεμεσού να διαμένει πλέον σε δημαρχούμενες περιοχές σε σχέση με το 75% σήμερα.

Για την Επαρχία της Λάρνακας, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι, τα γεωγραφικά αλλά και πληθυσμιακά δεδομένα περιορίζουν τις επιλογές. Η πρόταση είναι όπως δημιουργηθούν 4 Νέοι Δήμοι από τη συνένωση 18 Τοπικών Αρχών (6 Δήμων και 12 Κοινοτήτων), κάτι που θα αυξήσει και τον πληθυσμό των δημαρχούμενων περιοχών της επαρχίας κατά 17,714 κατοίκους. Οι κάτοικοι των δημαρχούμενων περιοχών της Επαρχίας αυξάνονται από το 63% στο 76% του συνόλου.

Για την Επαρχία Πάφου προτείνεται η συνένωση 19 τοπικών αρχών (4 Δήμων και 15 κοινοτήτων) σε 3 Νέους Δήμους. Οι κάτοικοι των δημαρχούμενων περιοχών θα αυξηθούν κατά 18,454 άτομα, από 46,741 κατοίκους σε 65,195 κατοίκους, μια αύξηση που αναλογεί σε 39% του πληθυσμού των δημαρχούμενων περιοχών της Επαρχίας. Οι κάτοικοι της επαρχίας θα διαμένουν κατά 74% σε δημαρχούμενες περιοχές σε σχέση με το 53% σήμερα.

Η πρότασή του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η συνένωση των 9 οντοτήτων (4 Δήμων και 5 Κοινοτήτων) σε δύο Νέους Δήμους. Οι Κάτοικοι των Δημαρχούμενων περιοχών αυξάνονται κατά 17,136 άτομα ή 58% και η ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου καθίσταται η πρώτη επαρχία της Κύπρου που όλοι οι κάτοικοι είναι δημότες Δήμων.
Η συγκεκριμένη Μεταρρύθμιση, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα που επιτέλεσε οκ. Πετρίδης στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού προηγήθηκε μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την τελική διαμόρφωση των Νομοσχεδίων, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αύριο θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών στον Νίκο Νουρή και ο ίδιος θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών από τον Χάρη Γεωργιάδη.

 

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ