ΠτΔ: Αδιανόητο το μαθητικό κίνημα να θέλει να καθορίσει πολιτικές

Είναι εις βάρος, δυστυχώς, της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων που καθορίζουν ή καθοδηγούν ή που θέλουν να ποδηγετούν τη μαθητιώσα νεολαία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην  εκδήλωση της Κίνησης Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» με την ευκαιρία των 40 χρόνων από την ίδρυση της, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κίνηση για τη συμβολή της, όπως είπε, «στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώξαμε κατά την περίοδο της πρώτης πενταετίας της διακυβέρνησης».
 
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας που μαζί με άλλες εκπαιδευτικές Κινήσεις πέρα και πάνω από σκοπιμότητες έχετε συνεργαστεί και επί των προηγούμενων διακυβερνήσεων, προκειμένου να καθοριστεί μια πορεία που να εκσυγχρονίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και είναι καλά γνωστό πως οι παθογένειες, δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μπήκαν για μάθημα οι μαθητές, συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των τετραμήνων
 
Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του κράτους (για την εκπαίδευση) είναι τους υψηλότερους στην ΕΕ,λόγω αγκυλώσεων, όπως είπε, του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως και σε άλλους τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας «θα πρέπει να το παραδεχθούμε, τα μαθησιακά αποτελέσματα δεν είναι αυτά που προσδοκούμε».
 
Δεν είναι, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αυτά που επιθυμούν οι γονείς, δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να αναμένουν οι μαθητές, αλλά και η Πολιτεία.
 
Ο Πρόεδρος είπε ότι σέβεται απόλυτα τους εκπαιδευτικούς για τη σημαντικότατη προσφορά τους και στην Παιδεία και στην ανάπτυξη του τόπου.
 
"Και είναι για αυτό που θέλω να καλέσω να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Προσπαθούμε τελευταία μέσα από μια πολιτική εκσυγχρονισμού να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιολόγησης του μαθητή, του εκπαιδευτικού. Ας μη μείνουμε προσκολλημένοι στις αγκυλώσεις. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον -και επαναλαμβάνω- με σεβασμό τις απόψεις. Θα πω, όμως, αυτό που έχω ξαναπεί. Η Πολιτεία καθορίζει την πολιτική, ύστερα από τον συμβουλευτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τους πολιτικούς πολλές φορές», πρόσθεσε.
 
Όμως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η Πολιτεία δεν αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, ανάγκες της Πολιτείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, της οικονομίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει ελεύθερα σκεπτόμενους, καλά καταρτισμένους, ικανούς να προσφέρουν στην κοινωνία, μαθητές.
 
«Προκειμένου να προχωρήσουν βεβαίως και σε περαιτέρω σπουδές. Με λύπη μου παρατηρώ να εμπλέκεται ακόμα και το μαθητικό κίνημα και να θέλει να καθορίσει πολιτικές. Να καθορίσει πότε, πώς και πού θα εξετάζονται. Αδιανόητα. Είναι εις βάρος, δυστυχώς, της Παιδείας οι παρεμβάσεις των κομμάτων που καθορίζουν ή καθοδηγούν ή που θέλουν να ποδηγετούν τη μαθητιώσα νεολαία. Κάποια στιγμή θα το αντιληφθούν τα παιδιά, αλλά θα είναι πάρα πολύ αργά, γιατί θα περάσουν κάποια χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι ο άκρατος κομματισμός και οι παρεμβάσεις στα δρώμενα της Παιδείας δεν είναι ό,τι πιο ευτυχές ή ό,τι πιο ωφέλιμο για την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της Παιδείας, θέλουμε να δούμε τους καθηγητές μας να αξιολογούνται, να μετεκπαιδεύονται, να έχουν τις καλύτερες των συνθηκών.
 
"Και πιστεύω ότι η Πολιτεία προσφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε είναι τη συνεργασία των καθηγητών. Και αυτό που θέλω να τονίσω είναι τις ευχαριστίες μου προς την εκπαιδευτική Κίνηση «Αλλαγή», αλλά και σε όσες των Κινήσεων επιτέλους υπερβαίνουν τα κομματικά στεγανά και παίρνουν αποφάσεις που μπορεί να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
 
Έχουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «υποχρέωση απέναντι στη νέα γενιά του τόπου να της δώσουμε τα εφόδια, να της δημιουργήσουμε εκείνες τις πεποιθήσεις της ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους, αλλά ιδιαίτερα να καλλιεργήσουμε τη δημοκρατικότητα και την ελευθερία του πνεύματος, με πλήρη σεβασμό στις παραδόσεις και την εθνική καταγωγή μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξω από τις αίθουσες οι μαθητές-«Δεν συμβιβαζόμαστε με τις εξετάσεις τετραμήνων»
 
«Δεν μιλώ για εθνικισμό, μιλώ για την αγάπη προς την πατρίδα μας και προς την εθνική καταγωγή μας. Αυτό δεν δημιουργεί ούτε μίσος προς τους άλλους, ο αρχαίος Ελληνισμός δεν διακρινόταν για την καλλιέργεια μίσους, αλλά αντίθετα, η φιλοσοφία του ήταν το πώς να δημιουργήσει χρηστούς πολίτες, και χρηστός πολίτης είναι εκείνος ο πολίτης που υπηρετεί την πατρίδα του μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειες του είτε προς τους συμπολίτες του είτε προς όσους μπορεί να συμβάλουν στην προκοπή της πατρίδας μας», επεσήμανε.
 
Για 40 τόσα χρόνια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς, «πράττετε στο ακέραιο το καθήκον σας απέναντι στην πατρίδα».
 
«Υπήρξατε πέραν και πάνω από κόμματα, υπήρξαν φορές που διαφωνήσαμε γιατί απλούστατα πιστεύατε ότι αυτό δεν ήταν το ορθό και σας χάρηκα και σας τιμούσα και σας σεβόμουν απόλυτα και έτσι θα συνεχίσω. Όταν πιστεύετε ότι ακολουθούμε τον εσφαλμένο δρόμο να έχετε, όπως είχατε πάντα, την τόλμη να λέτε αυτά που είναι προς όφελος του τόπου, της παιδείας, του συνόλου. Και ο σεβασμός μου θα είναι απεριόριστος, όπως υπήρξε πάντα απέναντι σας», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου