Η πρόκληση που άλλαξε ένα ολόκληρο χωριό και τους κατοίκους του (vid)

Η ιδέα τους μοναδική, το αποτέλεσμά της, δε αξιοθαύμαστο. Τα μέλη της νεολαίας Λυμπιών, όχι μόνο βοήθησαν τους συνανθρώπους τους, αλλά άλλαξαν ολόκληρο το χωριό τους και τη διάθεση των κατοίκων του.
 
Κι αυτό, θέτοντας σε εφαρμογή μια καταπληκτική ιδέα. Έβαλαν σε κληρωτίδα όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας και μέσω challenge, τους καλούν από την πρώτη Οκτωβρίου, να κάνουν εντός 72 ωρών μια ενέργεια κοινής ωφελείας.
 
«Πήραμε την ιδέα από την νεολαία Μενοίκου. Πριν από δύο χρόνια έκαναν ένα διαφορετικό challenge, που είχε πιο αστείες προκλήσεις. Εμείς, σκεφτήκαμε να προκαλέσουμε τις οργανωμένες ομάδες να προσφέρουν κάτι στο χωριό. Ονειρευτήκαμε την ιδέα μας και τελικά την πραγματοποιήσαμε. Στην αρχή πιστεύαμε ότι δεν θα έχει ανταπόκριση, αλλά τελικά καμιά ομάδα δεν μας αρνήθηκε. Είμαστε τώρα στο εικοστό challenge», αναφέρει στον REPORTER η Δέσποινα Παπαγιασουμή, εκπρόσωπος της ομάδας Ενωμένοι Νεολαία Λυμπιών.
 

 
«Δεν έχουμε συμβούλιο, διότι θεωρούμε ότι τα συμβούλια χαλούν τις ομάδες» λέει και αναφέρεται, στις δράσεις που ομόρφυναν τα Λύμπια και τους ανθρώπους του.
 
«Ασχοληθήκαμε με την καθαριότητα του χωριού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι όταν οδηγοί πετούν σκουπίδια από το παράθυρο. Κάποιους χώρους που έπρεπε να καθαρίζουν τα δημόσια έργα αλλά προφανώς δεν προλαβαίνουν, σκεφτήκαμε  να τους καθαρίσουμε εμείς, μέσω του challenge. Καθαρίσαμε, επίσης, κοινόχρηστους χώρους στα Λύμπια και κάναμε πολλές δεντροφυτεύσεις.
 
 
Μαζεύτηκαν ακόμη πλεξούδες με μαλλιά από τα κομμωτήρια της κοινότητας και παραδόθηκαν στον αντικαρκινικό και πώματα που δόθηκαν στο Ανάσα Ζωής, για να αγοραστεί ένα αναπηρικό καροτσάκι.
 
Ένα άλλο challenge, ήταν να επισκεφθούμε τα γηροκομεία των γύρω κοινοτήτων, στη Μοσφιλωτή και την Αθηαίνου, δώσαμε χαρά στους ηλικιωμένους, τους πήραμε κέικ τους τραγουδήσαμε τους χορέψαμε. Μαζέψαμε τρόφιμα για να δοθούν στις άπορες οικογένειες». Για παράδειγμα το κοινοτικό Συμβούλιο μάζεψε παιχνίδια για τα παιδάκια του Μακάρειου Νοσοκομείου, τα κάναμε πακέτο και τα παραδώσαμε.
 
 
«Οι δράσεις μας έχουν σχέση με την προσφορά, είτε στο χωριό μας, είτε αλλού. Έμειναν τρία challenge. Το τελευταίο είναι να μαζέψουμε χρήματα για ένα συγχωριανό μας που θα μεταβεί στις Βρυξέλες για μεταμόσχευση. Έχει νεφρική ανεπάρκεια», αναφέρει η Δέσποινα.
 
Ο κόσμος της κοινότητας, είναι ενθουσιασμένος με τις προκλήσεις που καλείται να συμμετέχει που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χορό και τραγούδι.
 
«Ο κόσμος της κοινότητας ενθουσιάστηκε. Μας σταματούν στο δρόμο και μας λένε “μπράβο, δώσατε άλλον αέρα, αλλάξατε την κοινότητα μας”. Είναι κάτι που δεν έγινε αλλού. Είναι  πολύ σημαντικό να καταφέρεις και τα οργανωμένα σύνολα, ακόμη και τα κομματικά να ανταποκριθούν σε τέτοιες ενέργειες. Θέλαμε να προσφέρουμε στο χωριό όσο πιο πολύ μπορούμε».
 
 
Στόχος της ομάδας Ενωμένοι Νεολαία Λυμπιών είναι το challenge να γίνει θεσμός. «Θέλουμε να το κάνουμε κάθε χρόνο. Η ομάδα μας βρίσκεται πίσω και από τη διοργάνωση του καρναβαλίστικης παρέλασης στα Λύμπια. Την κάνουμε εδώ και 4 χρόνια. Από πέρσι ξεκίνησαν και τα άλλα χωριά να στέλνουν ομάδες στην παρέλασή μας. Θέλουμε να προσφέρουμε χαρά στην κοινότητα.
«Ο κόσμος μας αγαπά και μας αποδέχεται επειδή είμαστε μη κομματικό σύνολο και βλέπουμε μπροστά. Βλέπουμε τις ανάγκες του χωριού, λέμε αυτό χρειάζεται αυτό πρέπει να κάνουμε. Νομίζω το παράδειγμά μας, πρέπει να το ακολουθήσουν κι άλλοι. Ευχόμαστε να πάρουν την ιδέα μας και άλλοι. Θα κάνει καλό στις κοινότητές», λέει καταλήγοντας η Δέσποινα Παπαγιασουμή.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου