Το Τμήμα Αρχαιοτήτων απαντά σε δημοσίευμα για τα εκκλησιαστικά μνημεία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε ότι η νέα πολιτική που έχει θέσει σε εφαρμογή το τελευταίο εξάμηνο, στοχεύει στην αξιοποίηση εξειδικευμένων και έμπειρων επιστημόνων του ιδιωτικού τομέα, στην εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών, για την αποκατάσταση των εκκλησιαστικών μνημείων.

Απαντώντας σε δημοσίευμα, το Τμήμα υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες οι εμπειρογνώμονες-μελετητές διορίζονται από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση από τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές. Η πολιτική αυτή κρίθηκε αναγκαία για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Τμήματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και να προστατεύσει τα εκκλησιαστικά μνημεία».

«Η ίδια πολιτική ισχύει ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες για τα μνημεία του νεότερου πολιτισμού, και έχει επίσης εφαρμοστεί και σε πολλές περιπτώσεις εκκλησιαστικών μνημείων με επιτυχία. Η αξιολόγηση και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, για τα έργα της κάθε Μητρόπολης, γίνεται σε στενή συνεργασία με τις Μητροπόλεις και τα κριτήρια αυτής της ιεράρχησης σχετίζονται πρωτίστως με την κατάσταση των μνημείων και την ωρίμανση των μελετών, αλλά και την οικονομική ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην περίπτωση του Αγίου Σάββα της Καρόνος, όπως αναφέρεται, «το Τμήμα Αρχαιοτήτων προτίθεται να συνεργαστεί με την Ιερά Μητρόπολη της Πάφου, για την προώθηση μελέτης και έργων συντήρησης και αποκατάστασης, τόσο της εκκλησίας, όσο και των κελιών ως σύνολο, στο άμεσο μέλλον».

Προς το παρόν, αναφέρει η ανακοίνωση, « το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει επιμεληθεί τον καθαρισμό και την ευπρέπεια του χώρου της μονής, τα κελιά της οποίας κατ’ εξαίρεση έχει απαλλοτριώσει, αφού αυτά ανήκαν σε διάφορους ιδιοκτήτες, προκειμένου να τα προστατεύσει και να τα συντηρήσει».

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καταλήγει η ανακοίνωση, « είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένο να εργαστεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στo πλαίσιo των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση». 

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη