Ανησυχεί η Λεμεσός για τους ουρανοξύστες και την άναρχη χωροθέτηση

Τις ανησυχίες και τις θέσεις των πολιτών κατέγραψε χθες βράδυ, το πρώτο σκέλος διαλογικών συζητήσεων, υπό τον τίτλο "Limassol 2040", με τους ομιλητές να επικεντρώνονται σε πέντε θεματικές, που αφορούσαν τον στρατηγικό σχεδιασμό και το όραμα μιας πόλης, τις προκλήσεις των πόλεων, τα ψηλά κτίρια, τον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό και τον ρόλο των πολιτών στον σχεδιασμό του.
 
Η πρωτοβουλία, χορηγός επικοινωνίας της οποίας είναι και το ΚΥΠΕ, διοργανώθηκε από τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και στόχο έχει τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τη Λεμεσό, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης.
 
Οι τέσσερις εισηγητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από τη θεματολογία, όπου μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η ανάγκη για τερματισμό της  αλόγιστης επέκτασης των πόλεων, την πύκνωση τους, την αποτροπή περαιτέρω άναρχης χωροθέτησης ψηλών κτιρίων  και την σύσταση και εφαρμογή ενός αειφόρου στρατηγικού σχεδιασμού.
 
Συγκεκριμένα, ο Επαρχιακός Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Λεμεσού, Κυριάκος Αχνιώτης, αναφέρθηκε στο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης, σε ένα περιβάλλον υγειές, ασφαλές, και ποιοτικό, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα το γεγονός ότι, παρά τους όποιους σχεδιασμούς "χωλαίνουμε στην πράξη".
 
"Έχουμε διαμορφώσει αστικά περιβάλλοντα που κάθε άλλο παρά ανθρώπινα και φιλικά είναι στον πολίτη, οι πόλεις μας έχουν εξαπλωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, έχουμε κατασπαταλήσει τεράστιες εκτάσεις καλής γεωργικής γης, έχουμε σφραγίσει το έδαφος σε τέτοιο βαθμό που στη διάρκεια βροχών βλέπουμε τα διαχρονικά λάθη του παρελθόντος", είπε.
 
Υπογράμμισε την ανάγκη για "συγκράτηση των αλόγιστων επεκτάσεων" και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μεγάλη και καθολική προσπάθεια για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων στις πόλεις μας.
 
Ο Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ για θέματα αστικού σχεδιασμού, Σπύρος Πολλάλης αναφέρθηκε σε παραδείγματα του εξωτερικού και πρακτικές που εφαρμόζονται μέσα από αειφόρες στρατηγικές, ενώ υπέδειξε ότι τα προβλήματα των πόλεων είναι η αύξηση του πληθυσμού, η αλλαγή της δυναμικής τους από τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων, η άναρχη χωροθέτηση πολλών ψηλών κτιρίων, η απουσία πρασίνου, οι κυκλοφοριακές συνθήκες κ.α.
 
Ιδιαίτερα για τα ψηλά κτίρια, ο καθηγητής Πολλάλης υπέδειξε πως, από τη στιγμή που η πολεοδομική τάση είναι η πύκνωση των πόλεων, τα ψηλά κτίρια είναι αναπόφευκτα, όμως θα πρέπει η χωροθέτηση τους να γίνεται με προσοχή και στη βάση στρατηγικού σχεδιασμού για το πώς αυτά εντάσσονται στην πόλη.
 
Αναφερόμενος στη Λεμεσό, είπε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη λανθασμένες πρακτικές σε πόλεις του εξωτερικού, όπου πολλά ψηλά κτίρια μαζί, δημιουργούν σκιά και αφόρητες για τους κατοίκους συνθήκες, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι από τα όσα έχει δει και ενημερωθεί, φαίνεται πως τα ψηλά κτίρια στον παραλιακό της Λεμεσού "μπαίνουν κάπως άτακτα".
 
Το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ, αρμόδιος στον τομέα πολεοδομία-χωροταξία, Βύρωνας Ιωάννου, ανέφερε πως τα τοπικά σχέδια και τα κείμενα τους είναι ένα χρήσιμο εργαλείο πολύ σοβαρών πολιτικών, "που ωστόσο παραμένουν σε ένα επίπεδο περιγραφικό και προκαταρκτικό, χωρίς αυτές οι πολιτικές να ελέγχονται κατά πόσο εφαρμόζονται και επιτυγχάνουν".
 
Είπε, ακόμη, πως δεν υπάρχει ένα ευρύτερο όραμα του ρόλου της κάθε πόλης στην Κύπρο, που να είναι βαθύτατα συνδεδεμένο με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η μια πόλη προσπαθεί να αντιγράψει την άλλη, χωρίς να αξιοποιεί τα πραγματικά πλεονεκτήματα της.
 
Έκανε λόγο για την ανάγκη ενός "στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο νήσου" και για την "ιδέα της στρατηγικής πύκνωσης περιοχών", ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι έχει παρακαμφθεί το τοπικό σχέδιο Λεμεσού ώστε να χωροθετηθούν ψηλά κτίρια στο παραλιακό μέτωπο, αντί σε κομβικά σημεία επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ`.
 
Στις δράσεις του Δήμου του, για αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, σημειώνοντας πως οι έξι δήμαρχοι της Λεμεσού αποφάσισαν να αναθέσουν σε ειδικό τη διενέργεια μελέτης για την "Ολοκληρωμένη Λεμεσιανή Ανάπτυξη", η οποία θα λαμβάνει υπόψη τη Λεμεσό ως ενιαίο σύνολο.
 
Σύμφωνα με τον κ.Ξυδιά, η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους είναι "να βρούμε μια ισορροπία που έχει να κάνει με το πώς κάνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένο σχεδιασμό", ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπε πως όταν αυτή εφαρμοστεί, θα φέρει "τεράστιες αλλαγές", υποδεικνύοντας την ανάγκη διασφάλισης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων που θα δημιουργηθούν.
 
Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι θα πρέπει να περάσουμε στο στάδιο εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη Λεμεσό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις μελλοντικές επιπτώσεις, τόσο από τη συνεχή αλλοίωση της ποιότητας του νερού της θάλασσας της Λεμεσού αλλά και την ανάπτυξη των ψηλών κτιρίων επί του παραλιακού μετώπου, "μέσα από μια πολιτική κινήτρων του κράτους που παραβίασε πλήρως το τοπικό σχέδιο".
 
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των τεσσάρων ομιλητών επί των θεματικών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να εκφράσουν τις θέσεις τους. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος του Oxygono, Γεωργία Αθανασίου και η Β` Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Σεμέλη Κυριάκου.
 
Η δεύτερη συζήτηση"Limassol 2040",  θα διεξαχθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, του Δημάρχου Ύψωνα, Παντελή Γεωργίου και του καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη, ο οποίος σύντομα αναλαμβάνει τα καθήκοντα νέου Πρύτανη στο ΤΕΠΑΚ.
 
Το OXygono τρέχει αντίστοιχη πρωτοβουλία για το μακροπρόθεσμο όραμα της πόλης της Λάρνακας (www.larnaca2040.org), της Λευκωσίας (www.nicosia2040.org) και στοχεύει να πράξει το ίδιο και για την Πάφο με αντίστοιχες συνεργασίες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων