Παρασκευή 25 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πολύπαθη μεν, αλλά εντυπωσιακή και από ψηλά η Πλατεία Ελευθερίας

  22/11/2019 06:57
Πολύπαθη μεν, αλλά εντυπωσιακή και από ψηλά η Πλατεία Ελευθερίας

Πολύπαθη μεν, αλλά εντυπωσιακή και από ψηλά η Πλατεία Ελευθερίας

  22/11/2019 06:57
Την εντυπωσιακή όψη της Πλατείας Ελευθερίας που όσο κι αν έχει ταλαιπωρήσει, δεν παύει να αποτελεί ένα έργο-σταθμό στην κατασκευαστική βιομηχανία, αναδεικνύουν οι πανοραμικές φωτογραφίες που εξασφάλισε ο Reporter και δείχνουν το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες.
 
Το τελευταίο χρονοδιάγραμμα τοποθετεί την παράδοση του έργου στους πρώτους μήνες του 2020, ενώ σε ό,τι αφορά τον χώρο στάθμευσης στη λεωφόρο Ομήρου, ισχύει περίπου ο ίδιος χρονικός ορίζοντας.
Συγκεκριμένα από τον Δήμο Λευκωσίας πληροφορούμαστε ότι σε περίπου δύο μήνες η λεωφόρος Ομήρου υπολογίζεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία, καθώς μέχρι τότε αναμένεται ότι ο δρόμος θα έχει ασφαλτοστρωθεί και θα κατασκευαστούν τα πεζοδρόμια, όπως και οι υπόλοιπες υποδομές.
Στο μεταξύ για τις γιορτές των Χριστουγέννων και σε σχέση με τα έργα στην οδό Στασικράτους, ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με τον εργολάβο και σε ό,τι αφορά στα τμήματα του έργου όπου έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των δαπέδων (δηλαδή στις οδούς Μνασιάδου, Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Στασικράτους και Θεοφάνη Θεοδότου), αποφασίστηκε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνουν διευθετήσεις ώστε:
 
• να κλείσουν προσωρινά όλα τα στόμια φρεατίων, τα λασάνια και άλλες υποδομές που γίνονται για τη φύτευση των δέντρων, την αστική επίπλωση κλπ και
• να αφαιρεθούν τα κιγκλιδώματα ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών
Για το τμήμα της Στασικράτους μεταξύ Μνασιάδου και Σπύρου Κυπριανού, ο Δήμος αναφέρει ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι ολοκληρωμένο το υπόστρωμα από μπετόν, ενώ θα έχει τοποθετηθεί και το περίπου 40% των δαπέδων.
 
«Στο τμήμα αυτό θα γίνουν διευκολύνσεις για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών, αλλά θα υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα διότι ο εργολάβος θα συνεχίσει να εργάζεται απρόσκοπτα στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ για τη φύτευση των δέντρων και την τοποθέτηση της αστικής επίπλωσης αναφέρεται ότι οι εργασίες αυτές θα γίνονται σταδιακά/εξελικτικά μέχρι την πλήρη περάτωση του έργου.
 
Τι έκανε ο Δήμος για τους καταστηματάρχες
Στο μεταξύ ο Δήμος Λευκωσίας απαντά και στους καταστηματάρχες που αντιδρούν στην εκτέλεση των έργων, ενώ προβαίνει και σε μια αναδρομή αναφορικά με το πώς είχε διαμορφωθεί η κατάσταση όταν ενέκυψε η οικονομική κρίση.
 
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρει:
«Υπενθυμίζουμε ότι το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας εξυπηρετούσε κάποτε όλο σχεδόν τον πληθυσμό της επαρχίας αφού εκεί βρισκόντουσαν οι περισσότερες κρατικές υπηρεσίες, οι πολιτιστικοί χώροι, οι επαγγελματικές και εμπορικές χρήσεις, σχεδόν όλοι οι κινηματογράφοι της Λευκωσίας και το κυρίως αθλητικό στάδιο της Λευκωσίας, το Γ.Σ.Π..
Για δεκαετίες η πολιτεία και οι Αρχές συναινούσαν και προωθούσαν την άναρχη οριζόντια εξάπλωση της πόλης και τη χωρίς σχεδιασμό δημιουργία εμπορικών αξόνων και εμπορικών κέντρων στην περιφέρεια. Αυτή η πολιτική οδηγούσε σιωπηλά, με την ανοχή όλων, στη σταδιακή υποβάθμιση της εμπορικότητας του αστικού κέντρου, ενώ το 2013 ήρθε η οικονομική κρίση που επίσπευσε τη φθορά του κέντρου.
 
Η περιοχή ερήμωσε και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος, 192 από τα 552 καταστήματα της περιοχής το 2016, δηλαδή το 34.5% των καταστημάτων, ήταν κλειστά.
Εκείνη την περίοδο ο Δήμος προωθούσε ήδη τα σχέδια του για ριζική αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την περιφέρεια. Αυτό, άλλωστε, ήταν πάγιο και έντονο αίτημα των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και καταστηματαρχών.
 
Βραχυπρόθεσμα και μέχρι την υλοποίηση του έργου, σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, το 2016 ο Δήμος παρείχε, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οικονομικά κίνητρα (όπως απαλλαγή διαφόρων δημοτικών τελών καθώς και απαλλαγή της εξαγοράς χώρων στάθμευσης) για προσέλκυση επιχειρήσεων στην περιοχή. Η προσπάθεια απέφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και το 2017 πολύ λίγα υποστατικά παρέμεναν άδεια.
 
Σήμερα, για πρώτη φορά υλοποιείται αυτό το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Εμπορικού Κέντρου.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού του έργου, αλλά και μετά την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, η υπηρεσία του Δήμου ήταν και είναι σε επαφή με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και καταστηματάρχες. Έγκαιρα ενημέρωσε για τα έργα και τα ΜΜΕ και προσάρμοσε τις εργασίες, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, βάσει των αιτημάτων των καταστηματαρχών.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στήριξης των επιχειρήσεων του κέντρου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, προχώρησε σε αναστολή όλων των δημοτικών τελών και φόρων για τους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες στο ισόγειο και ζήτησε δύο φορές από τα αρμόδια υπουργεία την απαλλαγή τους από όλες τις φορολογίες. Ταυτόχρονα, με δικά του έξοδα, ο Δήμος δημιούργησε δωρεάν χώρους στάθμευσης για τις ανάγκες των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών και κατοίκων».
 
Θεωρούμε υπερβολικές τις τοποθετήσεις ότι το έργο «δεν ολοκληρώνεται», αφού τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του τηρούνται ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη εγκεκριμένες, από τα αρμόδια τμήματα του Κράτους, δικαιολογημένες παρατάσεις οι οποίες προνοούνται και στο Συμβόλαιο.
 
Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι το τμήμα της Στασικράτους μεταξύ Μνασιάδου και Σπύρου Κυπριανού, μέχρι τα Χριστούγεννα θα βρισκόταν στο στάδιο ολοκλήρωσης του υποστρώματος από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο.
 
Σε σχέση με το θέμα της τμηματικής παραλαβής του έργου, διευκρινίζουμε ότι το συμβόλαιο με τον εργολάβο δεν προνοούσε τμηματική παραλαβή, αφού αυτό θα απαιτούσε αρκετά μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης του έργου στο σύνολο του. Μετά όμως από αιτήματα των καταστηματαρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής, ο Δήμος προχώρησε στην επανεξέταση του θέματος, διεκδίκησε και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ενέκρινε την τμηματική παραλαβή. Ο Δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζήτηση με τον εργολάβο για τον καθορισμό των λεπτομερειών».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας