Δωρεά ιστορίας από τον Ρ. Λυσιώτη-Παρέδωσε στο Μουσείο Αγώνος στιγμές ελληνικές

Σε μία από τις μεγαλύτερες δωρεές ιστορικών κειμηλίων από τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ προς το Μουσείο Αγώνος, προέβη ο αγωνιστής Ρένος Λυσιώτης. «Σας παραδίδω τον δικό μου θησαυρό, ένα κομμάτι της ζωής μου», δήλωσε, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες και παρουσιάστηκαν τα κειμήλια.
 
Εξηγώντας τον θησαυρό του, ο Ρένος Λυσιώτης ανέφερε ότι από μικρό παιδί συνέλεγε ό,τι του άρεσε. Από πολύχρωμες μπίλιες στην αρχή, μέχρι γραμματόσημα και επιστολές. «Μα κυρίως μάζευα μνήμες, φωτογραφίες, γράμματα, κείμενα», είπε.
«Όταν φούντωσε στη ψυχή μου ο μεγάλος έρωτας της λευτεριάς της πατρίδας, με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ, άρχισα να μαζεύω ό,τι υπό τις περιστάσεις ήταν δυνατόν, ό,τι δεν απαγόρευε η μυστικότητα που υπαγόρευε ο Αγώνας μας, αλλά και να καταγράφω αισθήματα και γεγονότα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα πολύτιμο, για μένα, αρχείο, που συχνά μετροφυλλούσα τα τελευταία 60 χρόνια, για  να θυμούμαι και να ξαναζώ στιγμές ωραίες, στιγμές περηφάνειας, στιγμές ελληνικές», ανέφερε ο κ. Λυσιώτης.
Αυτά τα ιερά κειμήλια έγιναν κομμάτι της ζωής του, τόνισε. «Τώρα που ο χρόνος βαραίνει πια τους ώμους μου, ένιωσα πως τα κειμήλια αυτά δεν ανήκουν μόνο σε μένα, αλλά πρέπει να είναι ένα κομμάτι ιστορίας για όλους, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές του τόπου μας και του Ελληνισμού ολόκληρου. Για να γνωρίσουν τη δική μας γενιά μέσα από αυτά και να μπορούν να περηφανεύονται πως οι Έλληνες της Κύπρου δεν δείλιασαν, δεν έσκυψαν κάτω από την μπότα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, παρά στάθηκαν με σθένος και ψυχή ελληνική, με ομόνοια και αυταπάρνηση, και αντιμετώπισαν αλύγιστοι τις αγχόνες, τα βασανιστήρια και τις κακουχίες σε φυλακές και κρατητήρια», υπογράμμισε ο αγωνιστής.
 

Το Μουσείο Αγώνος, είπε, έχει αποδείξει πως ξέρει, θέλει και  μπορεί να διαφυλάξει και να προβάλει την ένδοξη ιστορία της ΕΟΚΑ. «Εύχομαι οι νέες γενιές να μάθουν ν’ αγαπούν την πατρίδα με την ίδια φλόγα, την ίδια αφοσίωση, όπως η δική  μας γενιά», ανέφερε ο κ. Λυσιώτης.
 
Θα διαφυλαχθούν εσαεί
Λαμβάνοντας τον λόγο, Διευθυντής του Μουσείου Αγώνος Ανδρέας Κάρυος ανέφερε ότι το Μουσείο αντιλαμβάνεται ότι είναι δύσκολο να αποχωρίζεσαι ένα κομμάτι της ζωής σου και να το παραδίδεις, ωστόσο μέσα από αυτή τη διαδικασία ανασυντίθενται οι ψηφίδες του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Είναι ένας δίαυλος για να μπορούν οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν τον τελευταίο Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του Ελληνισμού, εξήγησε.
 
Ο κ. Κάρυος τόνισε ότι εκεί τα κειμήλια θα συντηρηθούν, θα διαφυλαχθούν εσαεί με τις κατάλληλές μεθόδους και θα αποφευχθεί το δυσάρεστο προηγούμενο να χάνονται σημαντικά ιστορικά αντικείμενα λόγω της φθοράς του χρόνου. «Θα διαφυλαχθούν από διάβρωση, φθορά και κλοπή», τόνισε, αναδεικνύοντας την εκπαιδευτική τους σημασία.  

 
Στην μεγάλη και σημαντική συλλογή που δώρισε ο κ. Λυσιώτης, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
  • Φάκελος με χειρόγραφο ημερολόγιο του Ρένου Λυσιώτη (5 Νοεμβρίου 1956-13 Μαρτίου 1958)
  • Ιδιόχειρο σημείωμα του Διγενή προς τον «Ραφαήλ», αμέσως μετά τον εγκλεισμό του στα κρατητήρια της Πύλας
  • Το διάταγμα κράτησης του Ρένου Λυσιώτη
  • Φωτογραφίες κρατουμένων στην Πύλα και σκηνών από τη ζωή στα κρατητήρια, καθώς και φωτογραφίες εκδηλώσεων και θρησκευτικών τελετών
  • Κάρτα επισκεπτηρίου για τις 30/11/1957 η οποία δεν εστάλη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας των κρατουμένων για την επίθεση του στρατού εναντίον τους κατά τα επεισόδια της 11ης Οκτωβρίου.
  • Επιστολή του κ. Λυσιώτη προς τους γονείς του, σταλείσα με το μυστικό ταχυδρομείο της ΕΟΚΑ
  • Επιστολή Κομμαντάντ κρατητηρίων Πύλας, προς την Επιτροπή των κρατουμένων, αναφορικά με τα επεισόδια της 11ης Οκτωβρίου
  • Σκίτσα του κρατούμενου Μιχάλη Παπά για την επίθεση του στρατού και για επεισόδια και έρευνες στην Πύλα, καθώς και μία χριστουγεννιάτικη κάρτα που σχεδίασε
  • Η διαφοροποίηση του διατάγματος κράτησης πέντε κρατουμένων από τα κρατητήρια Πύλας σε αυτά της Κοκκινοτριμιθιάς
  • Φωτογραφίες της αφίσας και των συντελεστών της θεατρικής παράστασης Μπλοκ C , που ανέβηκε στα κρατητήρια Πύλας στις 8 Σεπτεμβρίου 1957
  • Η ακύρωση του διατάγματος κράτησης του Ρένου Λυσιώτη
  • Φωτογραφίες από την παρέλαση απολυθέντων  κρατουμένων την 25η Μαρτίου 1958
  • Κατάθεση στεφάνου από τον Διγενή τον Μάρτιο του 1959
  • Επιστολή Άγγλου δεσμοφύλακα προς τον Ρένο Λυσιώτη, στην οποία εκφράζονται φιλικά αισθήματα προς τους αγωνιστές
  • Επιστολές του Τομεάρχη Λευκωσίας Ανδρέα Τσιάρτα
  • Σημειώσεις του κ. Λυσιώτη σχετικά με τις ανακρίσεις που υπεβλήθη στην Ομορφίτα τον Νοέμβριο του 1956
  • Φυλλάδια της ΠΕΚΑ
  • Αποκόμματα εφημερίδων σχετικά με τη σύλληψη του Ρένου Λυσιώτη
  • 32 γράμματα και 44 ευχετήριες κάρτες και απαντητικά γράμματα του κ. Λυσιώτη, που αποτελούσαν λογοκριμένη αλληλογραφία από τα κρατητήρια
 
Για επίτευξη του στόχου της εσαεί διαφύλαξης αυτού του μεγάλου αρχείου επιστρατεύτηκε και η Κυπριακή Βιβλιοθήκη. Ο Διευθυντής της Δημήτρης Νικολάου και ο Ζάχος Πολυβίου, συντονιστής ευρωπαϊκών προγραμμάτων, εξήγησαν τη διαδικασία και τη μέχρι στιγμής πορεία της ψηφιοποίησης των κειμηλίων, με την χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών.
 
Η προσπάθεια αυτή ήδη φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων ερευνητών, με συνεχείς προσβάσεις στο αρχείο τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και από χώρες όπως η Κίνα, καθώς, πέραν των φωτογραφιών, υπάρχουν πληροφορίες που μπορούν να αναζητηθούν.  
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου