Infographic: Οι πέντε μήνες ΓΕΣΥ και ο ενισχυμένος προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας

Με ομολογουμένως  κερδισμένο το πρώτο στοίχημα της εφαρμογής της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το Υπουργείο Υγείας με ενισχυμένο προϋπολογισμό, τον μεγαλύτερο από όλα τα Υπουργεία για το νέο έτος, εισέρχεται στην τελική και κρίσιμη ευθεία για την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ από τον Ιούνιο του 2020.
 
Στα πλαίσια αυτά, την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τον οποίο χαρακτήρισε ως προϋπολογισμό με αρκετές ιδιαιτερότητες, κυρίως, λόγω της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε, όσον αφορά στον τομέα της υγείας γενικότερα. 
 
Πέντε μήνες ΓΕΣΥ
Πάντως για το ΓΕΣΥ, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου υπογράμμισε πως ο κύκλος εργασιών των πρώτων πέντε μηνών απέδειξε ότι ο κόσμος το αγκάλιασε, ενώ αναφερόμενος στα προβλήματα, σημείωσε πως όσα εξ' αυτών παρουσιάστηκαν τις πρώτες εβδομάδες, εντοπίστηκαν και επιλύθηκαν.
Μάλιστα, χαιρέτισε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί που εγράφησαν στο Σύστημα.
 
Αναφορικά με την υπερδραστηριότητα μικρής μερίδας γιατρών, ο κ. Ιωάννου, εξήγησε πως ο ΟΑΥ, πέραν των περιορισμών που έχει εντάξει μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, έχει απομονώσει δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στο μέσο αριθμό δραστηριοτήτων από συγκεκριμένου ιατρούς και αξιολογεί τα αιτήματα πριν προχωρήσει στην αποζημίωση τους, ώστε εκεί και όπου υπήρχε κατάχρηση να μην αποζημιώνονται. Περαιτέρω, σε επαφή με τις επιστημονικές εταιρείες, ο ΟΑΥ αξιολογεί πρόσθετα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εκμετάλλευσης του Συστήματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν καλύπτονται από τον ΟΑΥ οι εργαστηριακές εξετάσεις για δελτία υγείας

Το μεγάλο στοίχημα της αυτονόμησης
Το μεγαλύτερο στοίχημα για το Υπουργείο, παραμένει η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Ο υπουργός παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου του ΟΚΥΠπΥ και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ενέργειες σε θέματα οργάνωσης, ακόμη υπάρχει αρκετός δρόμος.
 
Ταυτόχρονα και παράλληλα με τις διεργασίες για υλοποίηση του ΓΕΣΥ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Στόχος, τόσο του Υπουργείου όσο και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είναι η ενίσχυση και η θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων, με τρόπο που θα τα καταστήσει ανταγωνιστικά και βιώσιμα. Ο ΟΚΥπΥ εργάζεται εντατικά για τη βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια, εστιάζοντας πρωτίστως στην ενδυνάμωση και την ενίσχυσή τους με προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, γραμματειακό/διοικητικό), με γνώμονα την ορθή εξυπηρέτηση των ασθενών. Για το σκοπό αυτό, στον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ το τρέχων έτος, πέραν των νέων θέσεων σε ιατρικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν συμπεριληφθεί, νέες θέσεις φροντιστών υγείας, γραμματειακού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού που θα βοηθήσουν στην ορθή στελέχωση του Οργανισμού.
 
Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2019  έχει  δαπανήσει εκ μέρους το ΟΚΥπΥ για το 2019 κονδύλι ύψους €8 εκ. για την αγορά νέου ή και την ανανέωση του υφιστάμενου εξοπλισμού. Γίνονται επίσης ενέργειες για την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων εκεί και όπου χρειάζεται, αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες, έτσι ώστε τα νοσηλευτήρια, να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά στη 2η φάση του ΓεΣΥ, οπότε και οι δύο τομείς θα ενοποιηθούν.
 
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, με στόχο να εξευρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα φέρει τις δύο πλευρές σε συμφωνία για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ.  Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως η διαβούλευση πραγματοποιείται σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας