Δευτέρα 28 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν καλύπτονται από τον ΟΑΥ οι εργαστηριακές εξετάσεις για δελτία υγείας

  19/11/2019 16:28
Δεν καλύπτονται από τον ΟΑΥ οι εργαστηριακές εξετάσεις για δελτία υγείας

Δεν καλύπτονται από τον ΟΑΥ οι εργαστηριακές εξετάσεις για δελτία υγείας

  19/11/2019 16:28
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πληροφορεί τους δικαιούχους ότι οι προσωπικοί ιατροί, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, υποχρεούνται σε κάθε επίσκεψη και πριν από την έκδοση συνταγής ή παραπεμπτικού για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό ή παραπεμπτικού για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων να ενημερώνουν τον φάκελο του δικαιούχου με τα παθολογικά ευρήματα, τη διάγνωση ή την πιθανή διάγνωση.
 
Περαιτέρω οι προσωπικοί ιατροί υποχρεούνται να παραδώσουν στο δικαιούχο το παραπεμπτικό ή συνταγή σε έντυπη μορφή, όπως αυτό εκδίδεται από το σύστημα πληροφορικής, κατά την επίσκεψη.
 
Επιπρόσθετα το κοινό πληροφορείται ότι δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό, στα πλαίσια του ΓεΣΥ, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις που αφορούν έκδοση δελτίων υγείας για αθλητές και εργαζομένους ή/και άλλων δελτίων όπως για σκοπούς συμμετοχής στις ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας και αθλητικές ομάδες.
 
Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός έχει λάβει αριθμό παραπόνων/καταγγελιών από παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας για τις ακόλουθες απαιτήσεις των δικαιούχων:
 
- Έκδοση παραπεμπτικών για επίσκεψη σε ειδικό ιατρό ή παραγγελία εργαστηριακών εξετάσεων, χωρίς να προηγηθεί επίσκεψη στο ιατρείο του παροχέα.
- Παραγγελία εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων χωρίς να δικαιολογούνται από την καταχωρημένη στο σύστημα διάγνωση.
- Παραγγελία εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων με σκοπό την έκδοση δελτίων υγείας τα οποία δεν καλύπτονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
 
«Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι οι αναφερόμενες απαιτήσεις αντιβαίνουν στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΟΑΥ και συνεχίζει: «Επιπρόσθετα ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει τους προσωπικούς ιατρούς για τις υπό αναφορά υποχρεώσεις τους και καλεί όλους τους δικαιούχους να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των προσωπικών ιατρών.
 
Περαιτέρω, συστήνεται προς όλους τους δικαιούχους να συμπεριφέρονται με τρόπο που θα διασφαλίσουν την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.
 
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση όπου οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας δεν είναι ιατρικά αναγκαίες τότε αυτόματα επιβαρύνεται το Ταμείο του ΓεΣΥ, ενώ παράλληλα δεν προάγεται η κοινωνική αλληλεγγύη, καθότι ο συνάνθρωπος μας ο οποίος έχει ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες ενδεχομένως να τις στερηθεί στο μέλλον.
 
Το ΓεΣΥ είναι πλέον γεγονός στην κυπριακή κοινωνία και η επιτυχία του εξαρτάται από όλους. Καλείστε όπως συμμορφωθείτε με τα ανωτέρω, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των παροχέων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΑΥ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας