Παρασκευή 28 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η Βουλή ενημέρωσε αντιπροσωπεία της ΕΟΚΕ για το τι πράττει για τους ΑμεΑ

  19/11/2019 15:28
Η Βουλή ενημέρωσε αντιπροσωπεία της ΕΟΚΕ για το τι πράττει για τους ΑμεΑ

Η Βουλή ενημέρωσε αντιπροσωπεία της ΕΟΚΕ για το τι πράττει για τους ΑμεΑ

  19/11/2019 15:28
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή κοινή συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια διερευνητικής αποστολής σε σχέση με την ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας.
 
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας, ενώ σ’ αυτή συμμετέχουν η Marie Zvolská, Πρόεδρος της Ομάδας της ΕΟΚΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ο Christophe Lefèvre, Μέλος της ΕΟΚΕ και ο Haydn Hammersley, μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αναπηρίας.
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ο Πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής, η Αναπληρωτής Πρόεδρος Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και τα Μέλη Μαρίνος Μουσιούττας, Ηλίας Μυριάνθους, Γιώργος Περδίκης και Λίνος Παπαγιάννης, ενώ από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Πρόεδρος Μαριέλλα Αριστείδου και το μέλος Χρίστος Ορφανίδης.
Την αντιπροσωπεία συνόδευαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαΐδης και άλλα μέλη της Συνομοσπονδίας.
 
Από πλευράς των βουλευτών έγινε συνοπτική παρουσίαση της κυπριακής νομοθεσίας για θέματα ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας και των θετικών αποτελεσμάτων που έχει επιφέρει. Τονίστηκε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρίες βρίσκονται συχνά στην ημερήσια διάταξη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ενώ σημειώθηκε η προσπάθεια οριζόντιας εφαρμογής των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και σε άλλες νομοθεσίες που υιοθετούνται. Οι Κύπριοι βουλευτές υπενθύμισαν ότι αρκετές φορές νομοθεσία για βελτίωση των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρίες υιοθετήθηκε μετά από σχετικές προτάσεις νόμου των μελών της Βουλής.
 
Επισημάνθηκε, εξάλλου, η υιοθέτηση της Πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφάλισεων, ενώ αναγνωρίστηκε παράλληλα και η ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων και της επένδυσης μεγαλύτερων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δημιουργία αναγκαίων υποδομών.
 
Οι βουλευτές εξήραν το ρόλο που διαδραματίζει η ΚΥΣΟΑ για την προώθηση των ζητημάτων των ατόμων με αναπηρίες, ενώ συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα, όπως οι αυξημένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρίες και τα άτομα με αναπηρίες που διαμένουν στην επαρχία.
 
Από πλευράς της αντιπροσωπείας της ΕΟΚΕ παρουσιάστηκε το έργο της Επιτροπής στον τομέα της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας, καθώς και ο ρόλος της για την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, αλλά και ως βήμα για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Σύμβαση, τονίστηκε ο δεσμευτικός χαρακτήρας της και η ανάγκη συμμόρφωσης της Κύπρου με τις σχετικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Εκφράστηκε δε ικανοποίηση για τη συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά στην ανάγκη περαιτέρω αναγνώρισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, ενώ υπογραμμίστηκε ο καίριος ρόλος των κοινοβουλίων στην προώθηση σχετικών νομοθεσιών.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας