Ζητά κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν το Ερτζιάν το ΔΗΚΟ

Κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ζητά το Δημοκρατικό Κόμμα, με αφορμή το περιστατικό με τη βαλίτσα της ηθοποιού Πάολας Χατζηλαμπρή, η οποία εξαφανίστηκε στην πορεία από Βουδαπέστη προς Πάφο και τελικά μεταφέρθηκε στο Ερτζιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε τη βαλίτσα της στο Βερολίνο και αντί Πάφο την έστειλαν στο παράνομο Ερτζιάν

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρει το περιστατικό, «επαναφέρει στην επικαιρότητα την αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της παρανομίας του αεροδρομίου και των συνεπειών της παράνομης λειτουργίας του».

Σημειώνει ακόμα ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει προτείνει από το 2017 την ενίσχυση και την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να εφαρμόζεται στην πράξη η απαγόρευση της χρήσης του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου».

Υπέδεξε ότι «είχαμε επίσης προτείνει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε αεροπορικές εταιρείες και επιβάτες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, πρόταση η οποία εντάχθηκε στον κατάλογο των μέτρων που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπάρος» προ τριών ετών. Από τότε, δεν έγινε τίποτε».

«Η αυταπάτη περί διατήρησης του δήθεν «καλού κλίματος», όπως ήταν το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δεν επέτρεψαν την προώθηση και εφαρμογή των μέτρων», όπως υποστηρίζει.

Επιβάλλεται, αναφέρει το ΔΗΚΟ, «να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, καθώς:
 
  • Προκαλούνται θέματα ασφάλειας των πτήσεων.
  • Η κίνηση επιβατών στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, τείνει να υποσκελίσει την κίνηση επιβατών στα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Χάνονται σημαντικά έσοδα για το κράτος.
  • Επιτείνεται η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και οι διαχωριστικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Το ψευδοεπιχείρημα, που κάποιοι κατά καιρούς προέβαλαν, ότι δηλαδή η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου συνδέεται και καλύπτεται από τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, έχει διαψευστεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαιτείται κυβερνητική δραστηριοποίηση επί του θέματος, για να προστατευθεί το κύρος και η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η κυπριακή οικονομία».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Αλληλεγγύη, η οποία αναφέρει πως «το γεγονός ότι αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν τα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν και το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου -ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αφήνουν να εννοηθεί ότι μόνο τουρκικές αερογραμμές το χρησιμοποιούν- αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την συνεχή αναβάθμιση και "νομιμοποίηση" του Ερτζιάν και τη χρήση του από πολλές διεθνείς αερογραμμές».

Υποστηρίζει εξάλλου ότι, «η κυβέρνηση έχει αδρανήσει σε τρομακτικό βαθμό και παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της δεν έχει πράξει το παραμικρό».

«Προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι η τελευταία προσπάθεια για απαγόρευση πτήσεων από το Ερτζιάν έγινε πριν πάρα πολλά χρόνια επί υπουργίας Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο υπουργείο Συγκοινωνιών», σημείωσε το κόμμα.

Καταλήγοντας το κόμμα, εξηγεί ότι «ακόμη μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι καταντήσαμε από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν να ταξιδεύουν πλέον και αρκετοί «Ελληνοκύπριοι» και δη «επιφανείς» πολίτες».
 

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες