Δεν θα αποκόπτεται το ΕΕΕ πριν ο δικαιούχος δώσει εξηγήσεις

Σε περαιτέρω βελτιώσεις της νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) προχωρεί το Υπουργείο Εργασίας, μετά και την αύξηση της επιδότησης ενοικίου η οποία εφαρμόστηκε πριν από περίπου δύο μήνες.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που μίλησε στον REPORTER, στον βασικό νόμο ενσωματώθηκε νέα διάταξη, βάσει της οποίας το ΕΕΕ δεν θα αποκόπτεται αυτόματα όταν εντοπίζονται στοιχεία που καθιστούν λήπτη ως μη δικαιούχο, αλλά θα του δίνεται η ευκαιρία να δώσει τις εξηγήσεις του εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος χωρίς να χρειάζεται η υποβολή ένστασης.

Ειδικότερα η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε ότι πριν το επίδομα αποκοπεί, ο λήπτης θα ενημερώνεται με γραπτή επιστολή για την πρόθεση αυτή του υπουργείου και ο ίδιος θα έχει περιθώριο 15 ημερών για να προβάλει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει δικαιούχος.

Η νέα αυτή βελτιωτική κίνηση ήταν το αποτέλεσμα της κατάθεσης προτάσεων νόμου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας οι οποίες συζητήθηκαν στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας, η οποία συμφώνησε ότι είναι ένα μέτρο προς την ορθή κατεύθυνση και έτσι προχωρεί στην υλοποίησή του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής, χαρακτήρισε σημαντική την τροποποίηση της νομοθεσίας, αναφέροντας ότι θα επιλύσει πολλά προβλήματα. Εξήγησε παράλληλα ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, λήπτης του οποίου τερματιζόταν το επίδομα χωρίς προηγουμένως να ακουστεί, έμενε ξαφνικά χωρίς εισόδημα και μπορεί να χρειάζονταν μέχρι και 6-8 μήνες μέχρι να εξεταστεί η ένστασή του για να διαφανεί εάν ορθά έπραξε η Υπηρεσία Επιδομάτων Πρόνοιας όταν προχωρούσε στον τερματισμό του ΕΕΕ.

O κ. Φακοντής σημείωσε επίσης ότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει μείωση και στις ενστάσεις.

Τι άλλαξε στην επιδότηση ενοικίου
Στο μεταξύ υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η επιδότηση ενοικίου για τους λήπτες ΕΕΕ έχει αυξηθεί και αυτό κατόπιν μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και είχε αντικείμενο τη σύγκριση των τιμών των ενοικίων το 2019 σε σχέση με το 2014.

Η μελέτη έδειξε ότι στη Λευκωσία τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 44,81%, στη Λεμεσό κατά 57,47%, στη Λάρνακα κατά 42,86% και στην Πάφο κατά 68%, ενώ η Αμμόχωστος κατέγραψε αύξηση 5%.

Επίσης για το 2019 διαπιστώθηκε ότι το ποσό ενοικίου ανά τετραγωνικό μέτρο για την επαρχία Λευκωσίας ανέρχεται στα 4,06 ευρώ σε σύγκριση με 2,80 ευρώ το 2014, στη Λεμεσό είναι 4,41 ευρώ σε σύγκριση με 2,80 ευρώ, στη Λάρνακα είναι €3,50 σε σύγκριση με €2,45, στην Πάφο είναι €2,94 σε σύγκριση με €1,75 και στην Αμμόχωστο €2,94 σε σύγκριση με €2,80.

Βάσει της μελέτης αυτής, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση της Υπουργού Εργασίας για αύξηση της επιδότησης ενοικίου, έτσι πλέον η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Για ζεύγος με τρία ενήλικα παιδιά, η επιδότηση ενοικίου στη Λευκωσία είναι 406 ευρώ
  • Στη Λάρνακα είναι 350 ευρώ
  • Στην Πάφο και την Αμμόχωστο είναι 244 ευρώ

Οι ίδιες επιδοτήσεις ισχύουν και για ζεύγη με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί.

Επίσης ζεύγη με αναπηρία που είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ έχουν επιπρόσθετη αύξηση για επιπρόσθετα 20 τ.μ. σε περίπτωση τροχοκαθίσματος και επομένως το συνολικό επίδομα που τους παρέχεται αυξάνεται κατά 50% σε περιπτώσεις χρήσης τροχοκαθίσματος και κατά 20% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μονήρη άτομα ή ζεύγη χωρίς παιδιά, εφόσον χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα, δικαιούνται επιδότηση 488 και 390 ευρώ στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό η ίδια σύνθεση οικογένειας δικαιούται 530 ευρώ με τροχοκάθισμα και 424 ευρώ χωρίς, στη Λάρνακα €420 με τροχοκάθισμα και €336 χωρίς, ενώ στην Πάφο και την Αμμόχωστο το ποσό ανέρχεται στα €353 με τροχοκάθισμα και στα €282 χωρίς. 
 
Με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου 2019, σήμερα στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα περίπου 23.788 οικογένειες που περιλαμβάνουν 8.249 ενήλικα ή ανήλικα άτομα με αναπηρία, 2.942 περιπτώσεις συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα και 7.376 περιπτώσεις προσώπων ηλικίας 55-65 ετών.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία