Διαφορετικές θέσεις βουλευτών για τις μαστογραφίες και το τεστ Παπανικολάου

Την ανησυχία τους σε σχέση με τις εξετάσεις μαστογραφίας, καθώς και το τεστ Παπανικολάου, εξέφρασαν σήμερα οι βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέταζε το προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2020, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, οι γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ θα δικαιούνται κάθε δύο χρόνια να υποβάλλονται στις συγκεκριμένες εξετάσεις.
 
Ωστόσο, για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, καθησυχάζει λέγοντας ότι «δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα εθνικά προγράμματα με τα προγράμματα αποθεραπείας και παρακολούθησης εκείνων, που διαγιγνώσκονται με βλάβες».
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Αδάμου είπε ότι «εδώ στην Κύπρο έχουμε για τον καρκίνο του μαστού το πληθυσμιακό πρόγραμμα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια και αφορά τις γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών, οι οποίες κάνουν το μαστογραφικό έλεγχο δωρεάν από το κράτος κάθε δύο χρόνια, όπως είναι και η κατευθυντήρια επιστημονική γραμμή».
 
Όπως είπε «αυτό ισχύει, γιατί ο μέσος όρος της επίπτωσης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες είναι σε αυτές τις ηλικίες», για να σημειώσει, ωστόσο, ότι «επειδή υπάρχει μια μικρή πτωτική τάση εξετάζονται και τα ενδεχόμενα να μπει μαστογραφικό πρόγραμμα και από τη δεκαετία 40 με 50 και ανάλογα με τις αποφάσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».
 
«Στις ΗΠΑ είναι καθιερωμένη η ετήσια μαστογραφία στη δεκαετία 40 με 50 εδώ και χρόνια και ακολουθούν μετά τα 50 τον ίδιο τρόπον που ακολουθούμε κι εμείς εδώ στην Ευρώπη. Φυσικά έχει περιστατικά που εξατομικεύονται. Όταν έχει ένα περιστατικό που παρουσιάζει πρόβλημα ή έχει κάποιες αλλοιώσεις, για τις οποίες πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου και βέβαια δεν ακολουθείς κατευθυντήριες γραμμές. Θα εξετάζεται και όσο πιο συχνά απαιτούνται εξετάσεις θα γίνονται», είπε.
 
Σε σχέση με τις μελέτες στην Κύπρο, ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι τέτοιες μελέτες είναι αξιόπιστες όταν αφορούν μεγάλο αριθμό ασθενών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο «είμαστε μικρός τόπος και ο αριθμός των ασθενών μας είναι μικρός, για να μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα και να σχεδιάζουμε και μελέτες».
 
«Γι΄ αυτό κι εμείς ακολουθούμε τις κατευθυντήριες επιστημονικές γραμμές από το σύνολο της ΕΕ, που αφορά σε πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά», ανέφερε.
 
Όσον αφορά το τεστ Παπανικολάου, είπε πως η Γυναικολογική Εταιρεία «επέλεξε τα 2 χρόνια και θα δούμε πως θα δουλέψει το σύστημα και έτσι πρέπει να γίνεται».
 
«Αν μια γυναίκα στο αρχικό της τεστ παρουσιάζει πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί να το κάνει κάθε 6 μήνες ή κάθε χρόνο για να παρακολουθείται, ανάλογα με το εύρημα. Γι’ αυτό να μη συγχύζουμε  τα εθνικά προγράμματα με τα προγράμματα αποθεραπείας και παρακολούθησης με εκείνων που διαγιγνώσκονται με βλάβες. Άλλο το ένα άλλο το άλλο», είπε.  
 
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου,  έκανε λόγο για «απαράδεκτη πολιτική» να γίνονται μαστογραφίες ανά διετία, όπως και το τεστ Παπανικολάου.
 
«Διακυβεύονται ζωές γυναικών. Δεν είναι θέμα οικονομικής πτυχής η υγεία μας. Πρέπει να πούμε το εξής. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα. Η γυναίκα του Καναδά έχει άλλα στατιστικά από τη γυναικά της Κύπρου. Έχει κάνει το Υπουργείο μελέτες που να δείχνουν ότι οι γυναίκες της Κύπρου σε ποια συχνότητα και πόσο αναγκαία είναι αυτή η μαστογραφία να γίνεται ανά έτος ή ανά διετία», είπε.
 
Όπως πρόσθεσε «το όριο ηλικίας έχει κατέβει κατά πολύ», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή εμφανίζεται καρκίνος του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 30 με 40 ετών και συνεπώς δεν μπορεί ελαφρά την καρδία να παίρνουμε μια απόφαση και να μην βλέπουμε τις συνέπειες αυτή της απόφασης που αφορούν την υγεία της γυναίκας».
 
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπόυλος, τόνισε ότι από την ιατρική πλευρά θα πρέπει να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα εθνικά πρωτόκολλα, τα οποία σήμερα υπάρχουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες εξετάσεις για σκοπούς πρόληψης.
 
Ωστόσο, ανέφερε ότι την ίδια στιγμή δυστυχώς τα προβλήματα τα οποία σήμερα παρουσιάζονται κυρίως στο δημόσιο τομέα υγείας και η αδυναμία γρήγορης και έγκαιρης εξυπηρέτησης των περιστατικών σε πάρα πολλές περιπτώσεις τίθενται διάφοροι κίνδυνοι.
 
«Η κάθε περίπτωση», είπε, «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται στους 6 μήνες ή στο χρόνο και δεν θα πρέπει να περιμένουνε το πρωτόκολλο που καθορίζει το χρόνο επανεξέτασης. Ακόμα θα πρέπει μέσα από τα αποτελέσματα των μελετών, που πρέπει να έχουμε και από ότι φαίνεται δυστυχώς δεν τα έχουμε να μπορούμε να καθορίσουμε εάν και με τους ρυθμούς αύξησης των περιστατικών χρειάζεται η συντόμευση ή και η αλλαγή αυτών των πρωτοκόλλων για να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια  στις ανάγκες που σήμερα υπάρχουν».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»