Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για να επιτύχουμε την ισότητα

Παρά τις δράσεις που έχουν εφαρμοστεί η Κύπρος έχει ακόμη σημαντικό δρόμο να διανύσει στον τομέα της ισότητα των φύλων, όπως διαπιστώθηκε  από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, με αφορμή τη σημερινή ανασκόπηση της εφαρμογής της πλατφόρμας δράσης του Πεκίνο, 25 χρόνια από την υιοθέτησή της.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι το 1995 πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η παγκόσμια διάσκεψη για θέματα που αφορούν τη γυναίκα. Από τότε, συμπλήρωσε, σε τακτά χρονικά διαστήματα διεξάγονται συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και σήμερα 25 χρόνια μετά η διαπίστωση από όλους είναι ότι τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Κύπρο δεν προχωρούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και οπισθοδρομήσεις. 
 
Στην Κύπρο, είπε πέραν από τις πρώτες διαπιστώσεις ότι γίνονται δράσεις, διαμορφώνονται πλάνα και στρατηγικές, καταγράφονται πάρα πολλά σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι έγινε αναφορά  στο σχέδιο δράσης 2019-23 που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο περιλαμβάνονται πολλές δράσεις και δραστηριότητες, οι περισσότερες χωρίς κοστολόγηση από την εφαρμογή της δράσης.
 
«Όταν περιμένεις την πλειοψηφία από τις δράσεις  να τις υλοποιήσουν οι γυναικείες οργανώσεις ως εθελοντικοί οργανισμοί, αντιλαμβάνεστε τα βήματα που θα γίνουν θα είναι πολύ περιορισμένα», είπε.
 
Αναφέρθηκε παράλληλα σε οπισθοδρομήσεις στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις γυναικοκτονίες και τα καθημερινά κρούσματα βίας.  Όσον αφορά την υλοποίηση δράσεων είπε ότι δεν είναι ποσοτικό θέμα, αλλά ποιο είναι το περιεχόμενο και ο αντίκτυπος στην κοινωνίας.
 
Παράλληλα εξέφρασε απογοήτευση για τα πρωτόκολλα μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και της Γυναικολογικής και μαιευτικής εταιρείας για τα προγράμματα πρόληψης και φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα για προγράμματα πρόληψης καρκίνου και εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είπε ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα της γυναίκας για ολοκληρωμένη πρόσβαση σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία της, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με οικονομίστικα πρωτόκολλα.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι από την διάσκεψη του Πεκίνο μέχρι σήμερα υπήρξε σχετική πρόοδος σε διάφορους τομείς, ωστόσο είναι μακρύς δρόμος για την ισότητα, κάτι που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.  Είπε ότι έχουν γίνει αρκετά χρειάζονται ωστόσο να γίνουν περισσότερα.
 
Στόχος, είπε, είναι η Επιτροπή να πιέσει για κατάρτιση  κρατικών προϋπολογισμό με γνώμονα το φύλο, για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, την αναπροσαρμογή πολιτικών μέσα από τις οποίες θα προωθείται η ισότιμη μεταχείριση. Είπε επίσης ότι η καλλιέργεια της κουλτούρας ισότητας μέσα από την παιδεία και ευρύτερα από την κοινωνία έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει.
 
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών η Ρένα Γιαβάσιη είπε ότι στην  Κύπρο έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, ωστόσο τα περιστατικά βίας που τόσο συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι ως προς την πρόοδο που επιτεύχθηκε.
 
Η τραγική κατάληξη των περιστατικών, είπε, φανερώνει και την ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών και μια κουλτούρα «που οφείλουμε όλοι να παλέψουμε για να αλλάξει ριζικά».
 
Είπε επίσης ότι η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018 κατατάσσει την Κύπρο στην 27η θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ και στην 92η από τις 149 χώρες του κόσμου στα θέματα ίσων ευκαιριών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα