Στην Υγεία το 10% του προϋπολογισμού του κράτους-Ποσό ρεκόρ για την Κύπρο

Αυξημένος κατά €156 εκ. περίπου σε σχέση με το 2019 είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2020, ο οποίος σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, αποτελεί το 10,06% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους.
 
Τα  €926 εκατομμυρία αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στην Υγεία. 
 
Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2020, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο  προϋπολογισμός ανέρχεται στα €926 εκ., σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στις εισφορές που θα καταβάλλονται από το κράτος για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, που είναι €418 εκατομμύρια.
 
Όπως πρόσθεσε εάν συνυπολογιστούν οι δαπάνες που έχουν μεταφερθεί στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας μαζί με τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά περίπου €35 εκατομμύρια.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «το 2020 είναι μεταβατικό για το Υπουργείο Υγείας, καθότι από 1η Ιουνίου 2020, εφαρμόζεται η 2η φάση του ΓεΣΥ.
 
Αναφερόμενος στα κύρια Άρθρα, στα οποία υπάρχουν αυξομειώσεις, είπε πως αυτά  αφορούν στη μισθοδοσία των Λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, λόγω των μισθολογικών αναβαθμίσεων που έχουν προσφερθεί από το 2018 και το 2019, όπως επίσης και στην αύξηση κατά 50% των επιδομάτων για υπερωρίες με τη συμφωνία που υπογράφηκε και χαιρετίστηκε από όλες τις συντεχνίες.
 
Είπε πως το συνολικό κόστος στο μισθολόγιο είναι γύρω στα €28 εκ., για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες, όπως τα αναπτυξιακά έργα που υπάρχει στο σύνολο αύξηση, όπως και στην αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενόψει του ανταγωνισμού και της 2ης φάσης του ΓεΣΥ».
 
Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του προς τα μέλη της Επιτροπής ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, ο Υπουργός Υγείας  επεσήμανε ότι σε αρκετές συναντήσεις που είχε μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες του εξωτερικού, για δραστηριοποίηση την Κύπρο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, είναι υπαρκτό.
 
«Αντιλαμβάνεστε ότι το ΓεΣΥ αλλάζει άρδην τα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, με την ενοποίηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την πρόσβαση πλέον των ασθενών που ήταν δικαιούχοι του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα -πλέον δεν θα υπάρχει ιδιωτικός και δημόσιος τομέας- αλλάζουν και τα δεδομένα στον τομέα της υγείας και αυτά τα δεδομένα αξιολογούνται από εταιρείες του εξωτερικού σε μια προσπάθειά τους να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο», δήλωσε.
 
Ανέφερε πως έχει κάνει αρκετές επαφές με εταιρείες από την Αμερική, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα που ρωτούν να μάθουν για το Σχέδιο Υγείας όλες τις πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
 
Ερωτηθείς εάν κάποια από αυτές τις επαφές που γίνονται για επενδύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι οι επαφές δεν γίνονται με την  Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά με ιδιώτες.
 
«Για να μην υπάρξει παρανόηση, το ενδιαφέρον δεν είναι για τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παραμείνουν δημόσια. Ευκαιρίας δοθείσης, να υπογραμμίσω για ακόμα μια φορά ότι δεν επίκειται ή δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις, αφού αυτές γίνονται μεταξύ ιδιωτών του εξωτερικού και της Κύπρου και συμπλήρωσε δε πως όταν και εφόσον υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο, θα γίνει σχετική ενημέρωση από τους ίδιους.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει επαφές ως θεσμός για να ενημερώσει σχετικά με τα τεκταινόμενα στον τομέα της Υγείας και να δώσει τα στοιχεία που χρειάζονται οι εταιρείες για να ετοιμάσουν το επιχειρησιακό τους πλάνο.
 
Σε ερώτηση εάν η αύξηση στον Προϋπολογισμό θα φέρει βελτίωση στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου απάντησε θετικά, λέγοντας ότι «και οι θέσεις που προβλέπονται στον ΟΚΥπΥ έχουν αυξηθεί γύρω στις 350 από την υφιστάμενη χρονιά, αλλά και στον Προϋπολογισμό του 2020, αν λάβει κάποιος υπόψη τον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και του Υπουργείου Υγείας, τόσο ο Αναπτυξιακός Προϋπολογισμός, δηλαδή το κονδύλι που προβλέπεται για έργα όσο και για αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι αυξημένο, ειδικά για αγορά εξοπλισμού κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με το 2018 και το 2019.
 
Προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια
Επεσήμανε ακόμη πως υπάρχουν προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι «δεν είναι εύκολο να αλλάξει νοοτροπία από τη μια μέρα στην άλλη, αφού πρόκειται για αλλαγή εταιρικής κουλτούρας, να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια λειτουργίας όπως υπήρχαν, τα δημοσιοϋπαλληλικά, και αυτό χρειάζεται χρόνο».
 
Είπε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια είναι εκεί και γίνονται αλλαγές, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «όσον αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι κάτι απτό και μπορούμε να το κρίνουμε, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των δικαιούχων που έχουν εγγραφεί στα Κέντρα Υγείας είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο δικαιούχων, που αναλογεί στον οποιοδήποτε ιατρό στο Σύστημα, λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, με ραντεβού, υπάρχει νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό και είναι πλέον σαν Κέντρα Υγείας μέσα στον ΟΚΥπΥ κερδοφόρα».
 
Σταδιακή ένταξη ιατρών στα ΤΑΕΠ μέχρι τον Ιανουάριο
Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στα ΤΑΕΠ, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι με βάση την ενημέρωση που έχει από τη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, είναι ότι έχουν προσφερθεί συμβόλαια, έχουν γίνει αποδεκτά και αναμένεται η σταδιακή ένταξη των ιατρών στα Τμήματα μέχρι τον Ιανουάριο.
 
«Είναι αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές, δυστυχώς η αποχώρηση των ιατρών και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πλήρωση των θέσεων δημιουργεί κενά με όλα τα συνεπακόλουθα στα ΤΑΕΠ. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, και εάν και εφόσον υπάρχουν κι άλλες αποχωρήσεις, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον ειδικά από την Ελλάδα, από ιατρούς και μάλιστα έμπειρους και πολύ καταρτισμένους, για να εργαστούν όχι μόνο στα ΤΑΕΠ, αλλά και σε άλλα Τμήματα», ανέφερε.
 
Μείωση €86.84 εκ. στο κονδύλι των φαρμάκων
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Υγείας είπε πως το κονδύλι των Φαρμάκων παρουσιάζει μείωση κατά €86.84 εκ. και στον προϋπολογισμό του 2020 παραμένει η δαπάνη που θα καλύπτει τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας, όπως κατ’ εξαίρεση ονομαστικά αιτήματα, καθώς και εμβόλια.
 
Επιπλέον, είπε πως δαπάνη για φάρμακα ύψους  €24.8 εκ. έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, για κάλυψη των αναγκών των 15 φαρμακείων, που έχουν παραμείνει ανοικτά σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και για κάλυψη των αναγκών στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
 
Επιπλέον, ανέφερε πως η πραγματική μείωση της δαπάνης των φαρμάκων, αφού συνυπολογισθεί η δαπάνη Υπουργείου και ΟΚΥπΥ, ανέρχεται στα €62.04 εκ. και αφορά σε φάρμακα που την Β’ Φάση θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ.
 
Την ανησυχία τους για τα νοσοκομεία κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως σε σχέση με την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται από όλους είναι να υπάρχει υπευθυνότητα, ανάληψη ευθύνης και μέσα από την παραδοχή των όποιων ελλειμμάτων και κενών θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια, ούτως ώστε αυτά να καλύπτονται.
 
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για ισότιμη συμμετοχή για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες, για να υπάρχει η πρόσβαση αλλά και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών, θα ολοκληρωθεί και επιτέλους αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση θα έχει αίσιο πέρας», είπε.  
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε πως ακόμα μια φορά ο προϋπολογισμός της υγείας για τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, στις ανάγκες που επιβάλλονται, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε ό,τι αφορά στη στελέχωση, το εξοπλισμό, καθώς και τις επεκτάσεις, για να προσθέσει ότι «οι δεσμεύσεις του Προέδρου σε ότι αφορά την ομαλή αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δυστυχώς αποδεικνύονται για ακόμα μια φορά άνθρακες».
 
«Τα νοσοκομεία νοσούν και μαζί νοσούν και οι ασθενείς. Καταθέτουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το γεγονός ότι ενώ εισερχόμαστε σιγά - σιγά στη δεύτερη φάση τον Ιούνιο του 2020, που αφορά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, δυστυχώς τα νοσοκομεία ακόμα δεν είναι έτοιμα και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα», είπε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ το βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου για να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις που παρουσιάζονται επί καθημερινής βάσεως.
 
Είπε πως το ΔΗΚΟ πιστεύει  ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αυτονόμηση και η αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και η ταυτόχρονη σταδιακή υλοποίηση του ΓΕΣΥ πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του ΓΕΣΥ όπως ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Ο βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι «είναι ανησυχητικό το γεγονός γιατί σήμερα ο Υπουργός δεν μπορούσε να δώσει απάντηση σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως ποια είναι μέχρι στιγμής τα ελλείμματα, που έχουν δημιουργηθεί από την αδυναμία των δημόσιων νοσηλευτηρίων να κοστολογήσουν τις υπηρεσίες, που έχουν προσφέρει στους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, για να μπορούν αυτά τα λεφτά να τα αντλήσουν από τον ΟΑΥ», συμπληρώνοντας ότι «το γεγονός ότι δεν μπορούσε να απαντήσει ο Υπουργός ποιος είναι ο αριθμός των γιατρών, που έχει εγκαταλείψει το δημόσιο τομέα τα τελευταία 2 χρόνια».
 
«Δεν πήραμε απάντηση στο ερώτημα για το γεγονός ότι ο Υπουργός τον περασμένο Απρίλιο σε συγκεκριμένο συνέδριο, που είχε γίνει με αφορμή την αναθεώρηση το τομέα της δημόσιας υγείας την Κύπρο, ότι δημιουργούνται συγκεκριμένες ευκαιρίες για ξένες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και στον τομέα της αυτονόμησης. Πρέπει να ξέρουμε τι προθέσεις υπάρχουν, γιατί οι ανησυχίες μας είναι μεγάλες. Από την ώρα που αντιλαμβανόμαστε ότι ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και την ίδια στιγμή προκαλούμε ότι αυτό αποτελεί και τομέας, στον  οποίο θα μπορούν να υπάρχουν ξένες επενδύσεις, αντιλαμβάνεστε ότι οι ανησυχίες πολλαπλασιάζονται», είπε.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι ακριβώς είναι αυτός ο λόγος που τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας, για να σημειώσει ότι «μέχρι στιγμής δεν πήραμε αξιόπιστες απαντήσεις».
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε το κίνημά του παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις δυσκολίες που βρίσκει το ΓεΣΥ όσον αφορά κυρίως το δημόσιο τομέα, για να προσθέσει ότι διαπιστώνεται πως πολλά πράγματα δεν είχαν σωστά υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπλέον δαπάνες.
 
Σημείωσε ακόμα ότι η μεγάλη έγνοια του Κινήματος είναι ότι δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό ικανοποιητικά κονδύλια για τα προγράμματα πρόληψης, για να προσθέσει ότι το ΓεΣΥ είναι ένα ασφαλιστικό σχέδιο για την παροχή θεραπείας.
 
Ωστόσο, είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι «υγεία δεν είναι να θεραπεύεις την ασθένεια, αλλά να προλαμβάνεται η ασθένεια για να μην υπάρχει».
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν απευθύνει στον αρμόδιο Υπουργό πολλά ερωτήματα τόσο σε σχέση με τις ενέργειες αναβάθμισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όσο και για τη στελέχωση διάφορων τμημάτων.
 
Ωστόσο, είπε «δεν πήραμε τόσο ικανοποιητικές απαντήσεις», για να προσθέσει πως «οφείλουμε όλοι να εξοπλιστούμε με υπομονή, για την εφαρμογή της μεγαλύτερης ρύθμισης, που συντελείται στον τόπο μας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα απαιτούμε βελτιώσεις, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στην ολότητα του ένα ΓεΣΥ, που αξίζει στους πολίτες αυτού του τόπου».
 
Μέχρι στιγμής 1.712 γιατροί
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφή στο ΓεΣΥ 1.712 γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί, 513 φαρμακεία, 132 κλινικά εργαστήρια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 969 χιλιάδες επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς.
 
Επίσης, εκδόθηκαν 1.070.764 χιλιάδες παραπεμπτικά για εργαστηριακές αναλύσεις και 136.324 χιλιάδες παραπεμπτικά σε ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
 
Προϋπολογισμός Επιτρόπου Εποπτείας Υγείας
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε  και ο προϋπολογισμός του Επίτροπου Εποπτείας Υγείας για το 2020, όπου τονίστηκε η έλλειψη προσωπικού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη