Δευτέρα 21 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Την ανάγκη πρόληψης για καρκίνο τραχήλου μήτρας, εκφράζει η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία

  18/11/2019 15:12
Την ανάγκη πρόληψης για καρκίνο τραχήλου μήτρας, εκφράζει η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία

Την ανάγκη πρόληψης για καρκίνο τραχήλου μήτρας, εκφράζει η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία

  18/11/2019 15:12
Την ανάγκη πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εκφράζει η Παγκύπρια Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και διενέργεια του τεστ Παπανικολάου
 
Σε ανακοίνωση της η Εταιρεία, αναφέρει ότι σε σχέση με την πρωτογενή πρόληψη, πρέπει να εμβολιάζονται οι έφηβοι από ηλικίας 12 ετών και άνω με το εμβόλιο εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
 
To εμβόλιο, σημειώνεται, είναι απόλυτα ασφαλές και κάτω από τα 15 έτη οι δόσεις είναι μόνο δύο, με διάστημα μεταξύ τους 6 μήνες. Συνίσταται να γίνεται και σε αγόρια και σε κορίτσια παρ’ όλο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας προς το παρόν περιλαμβάνει μόνο τα κορίτσια 12 με 13 ετών. Περαιτέρω, οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί να εμβολιαστεί μπορεί να το πράξει χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι γυναίκες μπορούν να επικοινωνούν με τον γυναικολόγο τους.
 
Αναφορικά με την δευτερογενή πρόληψη, κάθε γυναίκα ένα με δύο χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών της σχέσεων, προτρέπεται να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να ξεκινήσει την διενέργεια του τεστ Παπανικολάου.
 
«Πιστεύουμε σαν Εταιρεία ότι καλό θα ήταν το τεστ να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά προς το παρόν, και μέχρι να γίνει Εθνική Στρατηγική από το Υπουργείο Υγείας, η κάλυψη από το ΓΕΣΥ θα είναι κάθε δύο χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών, εκτός αν η γυναίκα είναι υψηλού κινδύνου και ο γιατρός της κρίνει διαφορετικά. Ανεξάρτητα πάντως με οποιαδήποτε πολιτική, εμείς σαν Εταιρεία θα προσπαθήσουμε κάθε γυναίκα της Κύπρου να έχει την άριστη πρόληψη όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και τους άλλους γυναικολογικούς καρκίνους και γι’ αυτό προγραμματίζουμε συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας. Προτρέπουμε όπως όλες οι γυναίκες που δεν έχουν επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τον γυναικολόγο τους να το πράξουν το συντομότερο», προστίθεται.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας