Οι επιτήδειοι «dealers», τα σαράβαλα της Αγγλίας και οι παγίδες στην αγορά αυτοκινήτων

Θύματα της ασυδοσίας που επικρατεί αλλά και τις ελλιπούς ενημέρωσης των ιδίων, πέφτουν καθημερινά πολίτες οι οποίοι προχωρούν σε αγορές οχημάτων από μη εξουσιοδοτημένους πωλητές, που εισάγουν οχήματα από το εξωτερικό και τα πουλάνε σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές.
 
Το κακό έχει παραγίνει και καθημερινά καταγράφονται καταγγελίες από εξαπατημένους πολίτες που αφού πληρώσουν, όταν παραλάβουν το νέο τους εισαγόμενο όχημα από την Αγγλία, βρίσκονται προ τετελεσμένων, καθώς αντιλαμβάνονται πως αυτό που αγόρασαν και είδαν από φωτογραφίες, ήταν μόνο το… περιτύλιγμα το οποίο ενδεχομένως να χρυσοπλήρωσαν.   
 
Πειραγμένα χιλιόμετρα, ελαττωματικές μηχανές, κτυπημένα σασί, είναι μερικά από τα πολλά προβλήματα που ανακαλύπτουν μετά «την απομάκρυνση από το ταμείο» οι εξαπατημένοι πολίτες.
 
Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που αφορούν εξαπάτηση πολιτών από επιτήδειους, οι οποίοι υπόσχονται οχήματα, τις περισσότερες φορές πολυτελείας από την Αγγλία, που όταν πάρουν τα χρήματα και το παραδώσουν, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Μάλιστα πολλές καταγγελίες οδηγήθηκαν ενώπιον των Αρχών, ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση και ως εκ τούτου, πολίτες προσφεύγουν στο Δικαστήριο.
 
Το θέμα τέθηκε αρκετές φορές τόσο από τους εισαγωγείς καινούριων οχημάτων όσο και από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων, που εφιστούν την προσοχή του κοινού για τους πειρατές του επαγγέλματος.
 
Όπως κάθε επάγγελμα, έτσι και αυτό των «dealer» αυτοκινήτων, πέρασε στην ψηφιακή εποχή και πλέον σημαντικό ποσοστό πωλήσεων οχημάτων γίνεται διαδικτυακά. Ωστόσο η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί επέτρεψε σε κάποιους να βρουν ελεύθερο πεδίο για να παριστάνουν τους επαγγελματίες dealer και να πωλούν ελαττωματικά οχήματα σε ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι δελεάζονται με τις χαμηλότερες τιμές που πολλές φορές είναι παραπλανητικές.
 
Ήδη ενώπιον του REPORTER έφτασαν καταγγελίες από πρόσωπα που έπεσαν θύματα, αφού αγόρασαν οχήματα που εισήχθησαν από την Αγγλία στην Κύπρο και λίγο καιρό αργότερα ανακάλυψαν μηχανικά προβλήματα που αντιμετώπιζε από πριν το όχημα. Πολλές καταγγελίες επίσης υπάρχουν για οχήματα με πειραγμένα χιλιόμετρα.
 
Αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν το δίκαιο τους, αφού έχουν ήδη πληρώσει και σύναψαν μια συμφωνία με τον πωλητή, ο οποίος πλέον δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις τους, ενώ κι όταν το κάνει δίνει ένα σορό δικαιολογίες.
Συμφώνα με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής Λουκά Αριστοδήμου, κάποιες περιπτώσεις, οι οποίες ήταν εξόφθαλμες και αφορούσαν οχήματα πολυτελείας, κατέληξαν μέχρι το Δικαστήριο.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Αριστοδήμου, σημειώνει πως το πρόβλημα είναι εις γνώση του Συνδέσμου και καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να απαιτούν να γίνεται η σχετική έρευνα που προβλέπεται, ειδικά στην Αγγλία, πριν την αγορά.
 
Οι καταναλωτές θα πρέπει πριν πληρώσουν για αγορά μεταχειρισμένου οχήματος, να ζητούν γραπτώς το ιστορικό συντήρησης του, ώστε να ξέρουν την πραγματική του κατάσταση.
 
Πέραν τούτου, το όχημα θα πρέπει πάντοτε να εξετάζεται από μηχανικό, ώστε να καταγράφεται η μηχανική και ηλεκτρική κατάσταση, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται και η τυχών εμπλοκή του σε παλαιότερα ατυχήματα.
 
Επιπρόσθετα, με βάση και το αγγλικό δίκαιο, κάθε όχημα που είναι εγγεγραμμένο στην Αγγλία, διατηρείται στο μητρώο και μέσω της αναζήτησης των αριθμών εγγραφής, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει βασικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο όχημα.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας