Μενταγιόν με... έντομα-Η πρωτότυπη ιδέα του αυτοδίδακτου Μάριου και το όνειρό του

Μια από τις μεγαλύτερες ευχές για κάθε άνθρωπο, είναι να εργάζεται σε ένα τομέα που αγαπά, μετατρέποντας το χόμπι του σε δουλειά. Τότε, δεν σκέφτεται ούτε τις ώρες που χαρίζει στην εργασία του, αλλά ούτε και την κούραση, που μπορεί σε κάποιες στιγμές να τον καταβάλει.
 
Πόσοι είναι, ωστόσο, οι άνθρωποι που κάνουν μια δουλειά που αγαπούν; Ίσως όχι και τόσοι πολλοί.
 
Ένας απ’ αυτούς που έχουν ως όραμα να κάνουν δουλειά το χόμπι τους, είναι ο Μάριος Κωνσταντινίδης από τη Λεμεσό.
Στον ελεύθερο του χρόνο, όμως, κάνει κάτι που αγαπά πολύ… Αναπαλαιώνει και επισκευάζει αντικείμενα και δημιουργεί αξεσουάρ, τα οποία μια μέρα ευελπιστεί να γίνουν η πρώτη και κύρια ενασχόληση του.
Ο Μάριος μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι το υλικό που χρησιμοποιεί τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, είναι το ξύλο και το υγρό γυαλί.
 
«Έκανα δουλειές αναπαλαίωσης σε πικ-απ, σε ραπτομηχανές, ενώ τώρα αναπαλαιώνω μια κιθάρα. Πάντα τα έκανα για φίλους και ανθρώπους που εκτιμούσα, γι’ αυτό δεν έπαιρνα χρήματα. Παράλληλα ήταν ένας καλός τρόπος για να μάθω».

Η αγάπη του για τα παλιά αντικείμενα, είναι μεγάλη κι αυτό γιατί οι παλιοί έβαζαν τέχνη, όπως λέει και ασχολούνταν με τη λεπτομέρεια, σε αντίθεση με τώρα, που σκοπός των περισσότερων παραγωγών είναι οι πωλήσεις και όχι η δημιουργία.

«Επειδή επιδιόρθωσα πικ-απ του 1975 και λειτουργούν κανονικά, αν σε 40 χρόνια πάρεις σημερινά πικ-απ, σίγουρα δεν θα επιδιορθώνονται».
Τα μενταγιόν που ήρθαν… τυχαία
 
Πέρα από τις αναπαλαιώσεις και τις επισκευές, ο Μάριος ασχολήθηκε εντελώς τυχαία και με τη δημιουργία μενταγιόν, στα οποία τοποθέτησε μικρά αντικείμενα που έβρισκε γύρω του, με το αποτέλεσμα να είναι εντυπωσιακό.
«Ήταν μια μέρα που μου περίσσεψε υγρό γυαλί, αφού είχα κάνει κάποιες τρύπες σε ένα ξύλο για να φτιάξω κουμπιά μιας κιθάρας. Επειδή δεν ήθελα να πετάξω το γυαλί που περίσσεψε, γέμισα τις τρύπες βάζοντας μέσα ότι έβρισκα γύρω μου. Έτσι προέκυψαν τα μενταγιόν, τα οποία θέλω να συνεχίσω να δημιουργώ».

Ανάμεσα σε αυτά που τοποθέτησε σε μενταγιόν είναι και νεκρά έντομα…

«Σε ότι αφορά στα μενταγιόν με τα νεκρά έντομα, ήταν μια σκέψη της στιγμής. Είχε πεθάνει ένας τζίτζικας έξω από το σπίτι μου και σκέφτηκα ότι είναι κρίμα να το αφήσω εκεί. Οπότε σκέφτηκα να το διατηρήσω. Μετά από εκείνο, έκανα μια αράχνη που βρήκα νεκρή», ανέφερε.
Για το υγρό γυαλί που χρησιμοποιεί και το πως δημιουργείται, ο Μάριος εξήγησε ότι «δεν είναι ακριβώς γυαλί, αλλά αυτός που το ονόμασε έτσι το έκανε για θέμα μάρκετινγκ. Αποτελείται από δύο υλικά. Μια ρητίνη και ένα σκληρυντικό, που όταν σμίγονται στις κατάλληλες ποσότητες, με τις ώρες και τις μέρες  γίνεται πάρα πολύ σκληρό. Σίγουρα δε είναι γυαλί, αλλά είναι πολύ καλό υλικό».

Το χόμπι που γίνεται δουλειά ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί…

Στόχος του Μάριου, είναι φτιάξει ένα εργαστήριο, στο οποίο θα μπορεί να δημιουργεί τα αντικείμενα του. Είτε αυτό είναι ένα τραπέζι, είτε είναι ένα μεταγιόν είτε οτιδήποτε άλλο και να μπορεί να έχει ένα χώρο όπου θα μπορεί κάποιος να βλέπει τα προϊόντα του.
«Όταν ένα χόμπι γίνει δουλειά είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε κάποιον, ωστόσο θα πρέπει να ξέρεις ότι θα κρατάς τα μέτρα σου και να συνεχίσεις να το αγαπάς. Αν απλά μείνει για παραγωγή, χάνει την τέχνη του, χάνει την ουσία του και τη λεπτομέρεια του. Εγώ που ασχολούμαι ερασιτεχνικά προς το παρόν με αυτό ξεχνώ ακόμα και να φάω. Οπόταν, αν δεν μπορείς να χάνεσαι μέσα σε αυτό το πράγμα, όταν γίνει η δουλειά σου και να δίνεις την ενέργεια σου όλη εκεί, δεν αξίζει τον κόπο. Καλύτερα να βρεις μια δουλειά που θα πληρώνεσαι και θα είσαι παραγωγικός», λέει καταλήγοντας.

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»