Ο επιχειρηματίας που αποκόμισε κέρδος εκατομμυρίων μέσω Ακάμα και… ο συγγενής

Είναι από τη μία το έγκλημα που συντελείται στον Ακάμα και το οργανωμένο, κατά τις Αρχές, σχέδιο καταστροφής του και είναι και από την άλλη, οι πολιτικές αποφάσεις, που ελέγχονται κατά πόσον προκάλεσαν το αίσθημα αδικίας των κατοίκων.
 
Μία από αυτές τις αποφάσεις, μυρίζει μεγάλο σκάνδαλο αφού επιχειρηματίας με μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2007 αποκόμισε κέρδος δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ.  Αυτό καταδεικνύουν τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το οργανωμένο χτύπημα πίσω από την κόλαση στον Ακάμα-Οι αιχμές για τους δράστες

 «Είχε κάποια θέματα ο Ακάμας που αφορούσε στο χαρακτηρισμό του, ως Εθνικό Δασικό Πάρκο. Τον Μάιο του 2007 το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε διαδικασία ανταλλαγής συγκεκριμένων περιουσιών μέσα στον Ακάμα, με περιοχές κρατικής και κρατικής δασικής γης, εκτός Ακάμα. Επιλέγηκαν συγκεκριμένα τεμάχια στην περιοχή Ορείτες στα Κούκλια, τα οποία τα ενέταξαν σε Ζώνη παραθεριστικής κατοικίας, με σκοπό να τα ανταλλάξουν. Με πρόσχημα, την εξασφάλιση πρόσβασης οδικού δικτύου στα τεμάχια, ο τότε Διευθυντής της πολεοδομίας αποφάσισε και την ένταξη και των ιδιωτικών τεμαχίων που εφάπτονται, στην ίδια ζώνη. Οι ανταλλαγές, ωστόσο, δεν προωθήθηκαν και μάλιστα το 2018 ακυρώθηκε  η απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου. Η αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες εντούτοις παρέμεινε, ανάφερε στον REPORTER ο λειτουργός ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης
 
Εκτοξεύτηκαν οι αξίες
Με την αλλαγή της ζώνης στην περιοχή Ορείτες η αξία των τεμαχίων του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη εκτοξεύτηκε. Το πρώτο τεμάχιο είχε αξία 126,000 Ευρώ και  έγινε 31,1 εκατομμύρια και το δεύτερο τεμάχιο από 84,000 Ευρώ η αξία του έγινε 83 εκατομμύρια Ευρώ.
 
Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 29.6.2016, το ένα τεμάχιο πωλήθηκε στην εταιρεία 'Toreva Properties Ltd', για το ποσό των €90.274.116, η οποία σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια εταιρεία Λτδ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που φαίνεται να επωφελήθηκε από την αλλαγή των ζωνών, «προέβη σε συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου για την πλήρη εξόφληση όλων των δανείων του συγκροτήματος προς την τράπεζα, ύψους €283 εκ., έναντι παραχώρησης ακινήτων που, με βάση τις εκτιμήσεις της τράπεζας, ανέρχονταν σε συνολική αξία τουλάχιστον €310 εκ», αναφέρεται στην ειδική έκθεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπούν οι κάτοικοι για το έγκλημα στον Ακάμα-«Θα καίγαμε όλο το δάσος αν θέλαμε»
 

Η συγγένεια με το Διευθυντή του Κτηματολογίου

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να  κάνει έρευνα. Διαπιστώσαμε ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους ιδιοκτήτες του Ακάμα για ανταλλαγή περιουσιών, η επιλογή της περιοχής στα Κούκλια δεν τεκμηριώνεται καθόλου. Εκ του αποτελέσματος επωφελήθηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο οποίος ώ του θαύματος ήταν και εξ’ αγχιστείας συγγενής με τον τότε Διευθυντή του Κτηματολογίου».
 
Επιστολές σε δύο Υπουργούς
Η ελεγκτική Υπηρεσία έστειλε επιστολές στος Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Κώστας Καδής απάντησε λέγοντας πώς «η όποια συζήτηση για το υπό εξέταση θέμα, πρέπει να περιορίζεται στην ένταξη της ιδιωτικής γης που συνορεύει με την κρατική δασική γη, παραδεχόμενος ότι, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε η εν λόγω διαδικασία, έχει αγνοηθεί πλήρως η εθνική νομοθεσία και δη η δασική νομοθεσία».
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως αναφέρεται δεν ανταποκρίθηκε σε καμιά από τις πέντε σχετικές με το θέμα επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «παρά τις έξι υπενθυμίσεις που στάληκαν, αλλά ούτε και στην προαναφερόμενη επιστολή ημερ. 18.10.2019, με την οποία του κοινοποιήθηκε το προσχέδιο της παρούσας ΄Εκθεσης για τυχόν σχόλια».
 
Τυχαία δημοσιοποιήθηκε χθες η έκθεση
Ήταν τυχαίο το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε χθες, που σημειώθηκαν οι απανωτοί εμπρησμοί στον Ακάμα η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε ο κ. Πετρίδης. «Είχαμε σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα με το Γενικό Ελεγκτή και η Διευθυντική ομάδα αποφάσισε ότι θα τη βγάλει χθες.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χειροπέδες σε κτηνοτρόφο για φωτιά-Έρευνες αν συνδέεται με τους εμπρησμούς στον Ακάμα

Δειτε Επισης

Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία