Σημαντικός ο ρόλος των ΜΜΕ, λέει ο ΥΠΕΣ σε εκδήλωση για τα 60χρονα της Ένωσης Συντακτών

Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι πολύ σημαντικός, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, λέγοντάς παράλληλα ότι τα δικαιώματα των δημοσιογράφων πρέπει να διασφαλιστούν.
 
Σε χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση για τα «60 Χρόνια Ζωής και Δράσης» της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι με την πάροδο του χρόνου, η Ένωση Συντακτών έχει διαγράψει μια αξιόλογη πορεία προσφέροντας πολλά, όχι μόνο στη δημοσιογραφία αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.
 
«Να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει και σέβεται τις ανησυχίες σας για την ολοκλήρωση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Τύπου, έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού» είπε.
 
Ανέφερε επίσης ότι τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, πρέπει να διασφαλιστούν, παράλληλα με την οριστική ρύθμιση του ζητήματος έκδοσης δημοσιογραφικής ταυτότητας. Για το θέμα αυτό ανέφερε συναφώς ότι θέση της Κυβέρνησης είναι να εκχωρηθεί στην Ένωση Συντακτών αυτή η δικαιοδοσία.
 
Σε ό,τι αφορά το τριετές Σχέδιο Επιδότησης του Έντυπου Τύπου το οποίο λήγει φέτος, ο κ. Πετρίδης είπε ότι όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το εν λόγω σχέδιο θα επαναληφθεί για άλλη μια τριετία. «Ευελπιστώ ότι και τα υπόλοιπα ζητήματα που εκκρεμούν, θα επιλυθούν πολύ σύντομα» είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης απότισε φόρο τιμής και στους πρωτεργάτες της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τεθνεώτες και ζώντες, οι οποίοι, όπως είπε, έβαλαν το δικό τους σημαντικό λιθαράκι στην ιστορική πορεία της Ένωσης Συντακτών.
 
Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι έχει διαβρωθεί αισθητά, τα εργασιακά δικαιώματα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, η ελευθεροτυπία και ο πλουραλισμός των απόψεων δέχονται ανηλεή και συνεχή πλήγματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών. Γιώργος Φράγκος, ο οποίος είπε ότι σήμερα οι συνθήκες δράσης της Οργάνωσής έχουν εκ νέου γίνει το ίδιο δυσχερείς, το ίδιο επαχθείς και δύσκολες, όσο ήταν την περίοδο της ίδρυσής της.
 
Σε ομιλία του, στην εκδήλωση για τα 60χρονα της ΕΣΚ, ο κ. Φράγκος διαβεβαίωσε πως η Οργάνωση δεν το βάζει κάτω και προασπίζεται το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της να οργανώνεται και να συνδικαλίζεται.
 
«Αγωνιζόμαστε για επιστροφή όλων των εκχωρήσεων που έγιναν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, για αποκατάσταση των μισθών και των λοιπών ωφελημάτων μας. Διαμαρτυρόμαστε και αντιδρούμε δυναμικά, όποτε πλήττεται η ελευθεροτυπία και η ελευθερία έκφρασης», είπε.
Πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΣΚ είναι η επαναφορά της συλλογικής σύμβασης εκεί όπου εφαρμοζόταν και η εγκαθίδρυσή της εκεί όπου δεν υπήρχε, καθώς επίσης η θεσμική προστασία και κατοχύρωση του επαγγέλματός.
 
Πρόσθεσε ότι στόχος της η εξάπλωση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας, παντού και οι ανθρωπινότερες συνθήκες εργασίας και η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους δημοσιογράφους, του έντυπου, του ηλεκτρονικού και του διαδικτυακού Τύπου.
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά, αλλάζουμε και εμείς και αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική πλευρά με πνεύμα συναίνεσης, σύνεσης, συνδιαλλαγής και υπερβατικότητας. Και απαιτούμε ανάλογη ανταποδοτική συμπεριφορά», για να προσθέσει ότι «με πρωτοβουλία της ΕΣΚ, όλοι οι εταίροι των ΜΜΕ πραγματοποίησαν σύσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία, με στόχο τη συνδιαμόρφωση κοινών αιτημάτων, κοινών στρατηγικών στοχεύσεων, με αποδέκτες τόσο την κυπριακή Πολιτεία, όσο και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς».
 
Σημείωσε ότι «με ουσιαστική παρότρυνση και συμβολή της ΕΣΚ εκπονήθηκε και εφαρμόστηκε επιτυχώς το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης του Έντυπου Τύπου και προσβλέπουμε και προσδοκούμε στην επανάληψη αυτού του σχεδίου, καθώς λήγει φέτος», συμπληρώνοντας ότι «ανάλογη εποικοδομητική, δημιουργική στάση επιδεικνύουμε και στη σχέση μας με τους κυβερνητικούς φορείς και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση, εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Τύπου».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας