ΒΙΝΤΕΟ: Από τους «ανώμαλους»…στο «φόρο πελλάρας» και τους «ξετσίπωτους»

Έχουν περάσει ακριβώς 13 χρόνια από τότε που τέθηκε επικεφαλής της εκκλησίας της Κύπρου (ανέλαβε 5/11/2006). Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αυτό που θα τον αφήσει στην ιστορία, είναι όχι το θεολογικό του έργο, αλλά οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες και οι ακραίες τοποθετήσεις του. Από τους ομοφυλόφιλους, μέχρι τους εκπαιδευτικούς που ετοιμάζονται, μάλιστα, αύριο 13 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί, να του τα ψάλλουν ανήμερα της εορτής του έξω από την Αρχιεπισκοπή, βρέθηκαν στο στόχαστρό του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεπέρασαν τις 1000 οι υπογραφές για έρευνα Εισαγγελέα εναντίον Αρχιεπισκόπου
 
Η παρέμβασή του για να εξασφαλίσει κυπριακό διαβατήριο ο τοπ καταζητούμενος, Jho Low και δη, οι δύο επιταγές 310 χιλιάδων Ευρώ που του έδωσε, ήταν, όμως, για κάποιους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μάλιστα, πολίτες μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας AVAAZ, προσπαθούν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα να μαζέψουν υπογραφές, προκειμένου να αναγκαστεί ο Γενικός Εισαγγελέας, να αρχίσει έρευνα εναντίον του Αρχιεπισκόπου, με βάση τις πρόνοιες του νόμου περί Πρόληψης της Διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε πορεία να τα... ψάλλουν στον Αρχιεπίσκοπο ανήμερα της εορτής του

Ήταν όντως όμως η υπόθεση Low και το «όποιου δεν αρέσει, να πέσει χώρκα του», η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Την απάντηση την δίδει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου: «Μερικοί θέλουν την εκκλησία να περιορίζεται μόνο στο Kύριε Ελέησον στις Θείες Λειτουργίες». Έπρεπε, εδώ και καιρό να ξεχειλίσει το ποτήρι και το πιο κάτω video, αλλά και οι ατάκες του προκαθήμενου της εκκλησίας της Κύπρου που μαζέψαμε, καταδεικνύουν το γιατί. 

Δεν είναι για το γάμο του Καραγκιόζη.…
Το πρώτο κτύπημα του μακαριοτάτου, έρχεται έξι μήνες αφότου ανέλαβε, το καλοκαίρι του  2007. Ερωτήθηκε τότε από δημοσιογράφους για τα… μόλις  1000 ευρώ που πρόσφερε η εκκλησία της Κύπρου στους πυρόπληκτους της Ελλάδας. Και η απάντηση;
 
«Τα χρήματα της εκκλησίας δεν είναι για το γάμο του καραγκιόζη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει… αμαρτίες και προτείνει παγοποίηση χρημάτων Αρχιεπισκόπου ο Δημητριάδης
 
«Να προσγειωθούν αλλιώς θα προσγειωθούν ανώμαλα»
Το δικαίωμα στην απεργία, απέδειξε, επίσης, ότι δεν είναι κάτι που αναγνωρίζει ο Αρχιεπίσκοπος. Όταν τον Ιούνιο του 2011, οι εργαζόμενοι ΚΕΟ απέρριψαν τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε η διεύθυνση της εταιρείας, τους έστειλε αυστηρό μήνυμα, με το δικό του μοναδικό τρόπο.
 
«Ή θα γίνουν 150 απολύσεις τώρα ή λουκέτο. Να προσγειωθούν ώστε να μην προσγειωθούν μετά ανώμαλα”.
 
Ο «φόρος πελλάρας»
Το καλοκαίρι του 2014, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κλήθηκε να δώσει απάντηση στις διαμαρτυρίες πολιτών για το υψηλό κόστος έκδοσης εκκλησιαστικών διαζυγίων.
 
«Πρόκειται για φόρο «πελλάρας». Τα ζευγάρια θα πρέπει να σκέφτονται σοβαρά πριν χωρίσουν και αν το κάνουν για να συνάψουν δεύτερο γάμο, τότε ο πέλεκυς (οικονομικός) είναι βαρύς», απάντησε.
 
«Δεν θα αφήσω σεντ»
Τον Απρίλιο του 2015, ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, άφησε και πάλι άφωνη την κοινή γνώμη, όταν καταγγέλθηκε από τους επιτρόπους της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα ότι πήρε από το παγκάρι 450.000 ευρώ. Σε τηλεοπτική του παρέμβαση για το θέμα , είχε δηλώσει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει.
 
«Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδεύσουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυχτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσίας της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες. Δεν θα αφήσω σεντ».
 
Οι «ανώμαλοι»... και τα σχολεία για στρείτ
Θύελλα αντιδράσεων, προκάλεσαν και οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου για τους «ξετσίπωτους» ομοφυλόφιλους, για τις οποίες παρέμεινε και πάλι στο απυρόβλητο. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2016, στην εκπομπή ΒΕΤΟ με την Αιμιλία Κενεβέζου. Ο μακαριότατος τότε ανέφερε: «είναι αμαρτία, δεν είναι κάτι φυσιολογικό, είναι παρά φύσιν. Εμείς σκεφτόμαστε να κάνουμε και σχολεία και μάλιστα, να ξεκινήσουμε από το νηπιαγωγείο. Θα δώσουμε κατευθύνσεις στα παιδιά και θα έχουμε απαίτηση να βγαίνουν σωστοί άνθρωποι, ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα βοηθήσουν τον τόπο. Παραδείγματα προς μίμηση. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι φρούτο των τελευταίων ετών. Ο άνθρωπος ήταν πάντοτε ο ίδιος».
 
Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2017, στην εκπομπή του Alpha ενημέρωση, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κημήτρης, ρώτησε εάν θέλει να ανασκευάσει τις δηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους. Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου, ήταν αν μη τι άλλο, αποστομωτική.
 
«Είναι μια ανωμαλία. Και να μην την πω ανωμαλία και να βρω μια καλή λέξη να πω, πάλι θα είναι μια ανωμαλία», ανέφερε.
 
«Θα πάρω το τρακτέρ και θα τα ξηλώσω….»
Στην ίδια εκπομπή, την ίδια ημέρα ερωτήθηκε και για την περιβόητη επένδυση στη Γεροσκήπου. Λίγες ημέρες προηγουμένως είχαν εντοπιστεί αρχαία, που όπως αποδείχθηκε έχουν τεράστια αρχαιολογική αξία.
 
«Θα πάω εγώ να τους βγάλω έξω δεν θα το επιτρέψω. Για να μην πάρω ένα τρακτέρ και να τα ξηλώσω όλα, ότι έκαμαν μέχρι τώρα. Εμείς τους επιτρέψαμε, αλλά αν θέλουν να το αγοράσουν να φέρουν την αξία του χωραφιού και να κάνουν ότι θέλουν αλλά αν νομίζουν, ότι το χωράφι της εκκλησίας είναι στα χέρια τους αυτό να το ξεχάσουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Τα αποτυπώματα του Low και τα… red notices που αγνοήθηκαν
 
Εν βίτσα που θέλουν…
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο μακαριότατος τα έβαλε με τους εκπαιδευτικούς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα σημερινή, εξέφρασε την άποψη ότι προσπαθούν να «φάνε» τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη στον οποίο προσέφερε στήριξη.
 
«Για μένα, είναι βίτσα που θέλουν, είναι ντροπή! Πού φθάσαμε! Να μένουμε αγράμματοι; Αυτό θέλουμε; Αντί να συμβουλεύσουμε τα παιδιά μας, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν απεργία; Πού φθάσαμε; Είναι δυνατόν να κατευθύνουν τα σχολεία οι μαθητές, αντί οι διευθύνσεις και οι καθηγητές;».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Όσκαρ του Ντι Κάπριο, τα 8 εκ. στην Κερ και οι 300 χιλιάδες του Αρχιεπισκόπου
 

Δειτε Επισης

Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας