Πώς μια υπόσχεση έδωσε ελπίδα σε άτομα που είναι κλεισμένα στο σπίτι

Μια υπόσχεση σε ένα άτομο που είναι κλινήρης, απομονωμένη και ξεχασμένη, έδωσε ελπίδες σε όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρία και δεν έχουν μέσα να βγουν από το σπίτι. Μια υπόσχεση που έγινε οργάνωση και τώρα βοηθά τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, τους ηλικιωμένους να κάνουν ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος θεωρεί αυτονόητο: να βγουν από το σπίτι.
 
Η Οργάνωση Πολιτισμού «Νεόφυτος» είναι μια οργάνωση, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους με αναπηρία, να βγούνε από το σπίτι τους και να τους παραχωρήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται, για να πραγματοποιηθεί αυτό.
 
Στον REPORTER μίλησε η πρόεδρος της οργάνωσης «Νεόφυτος», Μαριάννα Παφίτη, η οποία αναφέρθηκε στην ιδέα πίσω από την οργάνωση, στον μεγαλεπίβολό τους στόχο, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, όταν δεν έχουν φροντιστή.

«Η Οργάνωση Νεόφυτος σχεδιάστηκε μετά από μια υπόσχεση σε μια γυναίκα, η οποία είναι κλινήρης, απόλυτα απομονωμένη και ξεχασμένη από τους ανθρώπους. Η υπόσχεση σε αυτή τη φίλη μου ήταν πως μια μέρα θα καταφέρουμε να βρούμε ένα τρόπο για να τη βοηθήσουμε να βγαίνει έξω από το σπίτι. Παρότι, θα μπορούσε να πει κάποιος πως η πρώτη που θα το είχε ανάγκη είμαι εγώ, επειδή έχω πολλαπλή σκλήρυνση, ωστόσο όταν έγινε η υπόσχεση αυτή δεν είχα κινητική δυσκολία», σημειώνει η κ. Παφίτη, προσθέτοντας πως μεγαλεπήβολος στόχος της οργάνωσης είναι ο απεγκλεισμός των ανθρώπων με αναπηρία, ένα στόχο που προς το παρόν τον έχουν αγγίξει.

«Όταν μιλάμε για εγκλεισμό των ανθρώπων με αναπηρία, είναι μια λέξη που όταν την προτείναμε στην αρχή, είχαμε αντιδράσεις από επιστήμονες, επειδή ο εγκλεισμός σημαίνει, υποχρεωτικά, τη φυλάκιση ή την ιδρυματοποίηση. Αν εγώ δεν έχω τρόπο πρόσβασης, δεν έχω τρόπο εξόδου από το σπίτι, αυτό που βιώνω μέσα στο σπίτι είναι εγκλεισμός. Οπόταν, όταν μιλάμε για απεγκελισμό, εννοούμε να δώσουμε τρόπο στους ανθρώπους με αναπηρία, να βγούνε έξω από το σπίτι».

Η κ. Παφίτη σημείωσε πως η Οργάνωση Πολιτισμού «Νεόφυτος» κανονικά θα έπρεπε να ονομάζεται «Οργάνωση Πολιτισμού Αναπηρίας Νεόφυτος», αφού το μεγάλο στοίχημα για την οργάνωση τους είναι να χρησιμοποιήσει τη λέξη αναπηρία, χωρίς να νιώθει ο κόσμος ότι πρόκειται για κάτι τρομακτικό και σκοτεινό.

Η ανάγκη για την παρουσία ενός φροντιστή
Η Πρόεδρος της «Νεόφυτος» αναφέρθηκε στην ανάγκη παρουσίας ενός φροντιστή, για τα άτομα με αναπηρία ή τους ηλικιωμένους, καθώς συχνά τους ανθρώπους αυτούς, φροντίζουν πρόσωπα που δεν είναι εξειδικευμένα.

«Συνήθως τους φροντίζουν κοπέλες, οι οποίες έρχονται στην Κύπρο ως οικιακές βοηθοί και καταλήγουν να φροντίζουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, αλλά δεν είναι δικό τους φταίξιμο. Τα κορίτσια αυτά θέλουν να έρθουν σίγουρα στην Κύπρο, αφού στη χώρα τους πεινάνε ή έχουν οικογένειες και παιδιά να θρέψουν. Έτσι, όταν τους λένε πως θα φροντίζουν ένα σπίτι και ένα ηλικιωμένο ή ένα άτομο με αναπηρία, τότε αυτές λένε ναι. Το αποτέλεσμα είναι οι κοπέλες αυτές να μην γνωρίζουν να μαγειρέψουν, καθώς είναι συνήθως νεαρά σε ηλικία, χωρίς πείρα και χωρίς της σωστή παιδεία για να φροντίσουν ένα άτομο με αναπηρία και έτσι τα πιο απλά πράγματα να μην μπορούν να τα κάνουν», τόνισε η Μαριάννα Παφίτη.

Σημείωσε, μάλιστα, πως κάποιοι βγάζουν χρήματα, προσφέροντας υπηρεσίες στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς ωστόσο να είναι επαγγελματίες φροντιστές.

«Πριν λίγες ημέρες, ενώ ήμουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντόπισα μια σελίδα παροχής φροντιστών και από περιέργεια αποφάσισα να της ρίξω μια ματιά. Προσωπικά, ως άτομο με αναπηρίες, χρειάζομαι πολλές υπηρεσίες. Βάζοντας, λοιπόν, τον εαυτό μου στη θέση του πελάτη αυτής της σελίδας, θα έπρεπε να πληρώνω 99 ευρώ κάθε μήνα, αν χρειαζόμουν φροντιστή, μια φορά την εβδομάδα, 270 ευρώ το μήνα αν χρειαζόμουν φροντιστή τρεις φορές την εβδομάδα και 435 ευρώ πέντε φορές την εβδομάδα. Σημειώνω, πως υπήρχε στην παρένθεση ότι ισχύουν όροι και προϋποθέσεις και είμαι σίγουρη πως αυτό αναφερόταν σε χρονική διάρκεια για τις υπηρεσίες τους. Αυτό με έκανε να σκεφτώ, πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει, σε αυτές τις τιμές ένα άτομο με αναπηρία, το οποίο λαμβάνει ΕΕΕ και μια χαμηλή σύνταξη;».

Κληθείσα να σχολιάσει τι πρέπει να κάνει το κράτος, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, τόσο με τις κοπέλες, που έρχονται στην Κύπρο, ως οικιακές βοηθοί και καταλήγουν φροντίστριες, αλλά και να σταματήσει η εκμετάλλευση από τους ιδιώτες, η Πρόεδρος της οργάνωσης «Νεόφυτος» σημείωσε πως θα μπορούσε η Κύπρος να κρατικοποιήσει τις υπηρεσίες φροντίδας.

«Θα μπορούσε να γίνει κρατικοποίηση των υπηρεσιών φροντίδας και με αυτό τον τρόπο να επιμορφωθούν και πολλοί άνεργοι νοσηλευτές, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες που έχουν τα άτομα με αναπηρία. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει πολλή δουλειά για το κράτος, έμπνευση και όραμα και προσωπικά πιστεύω πως δεν θα γίνει αυτή τη στιγμή», σημείωσε η κ. Παφίτη, αφήνοντας αιχμές κατά ανθρώπων που χρονολογούν σε οργανώσεις και έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς.

«Συγκεκριμένοι άνθρωποι, σε συγκεκριμένες οργανώσεις που χρονολογούνται και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα στάτους κβο, ένα κατεστημένο, ένα καθεστώς και να προστατεύουν το ίδιο το κράτος από οποιαδήποτε νέα μορφή που γεννιέται είτε αφορά στην αναπηρία, είτε αφορά στους πρόσφυγες και πόσο μάλλον αυτό που γίνεται δεν έχει προσωπικό όφελος. Εγώ έχω προσωπικό όφελος και θέλω να βγαίνω από το σπίτι και να είμαι κοινωνική και λειτουργική».

Η παράσταση το Δεκέμβριο
Όπως σημείωσε η κ. Παφίτη, στις 14 Δεκεμβρίου, η οργάνωση «Νεόφυτος» θα ανεβάσει τη δεύτερη της παράσταση, τα έσοδα της οποίας, θα χρησιμοποιηθούν για την επόμενη δράση της οργάνωσης.

«Η επόμενη μας δράση θα είναι αποκλειστικά και μόνο για μια έξοδο από το σπίτι, για άτομα με αναπηρία. Θα ενεργοποιήσουμε όλο το μηχανισμό, που χρειάζεται για να βγάλουμε ένα άτομο με αναπηρία, έξω από το σπίτι. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αξίζει να έρθει κάποιος να δει την παράστασή μας και να μας στηρίξει».

«Είναι μεγάλο το βάρος να σηκώνεις τη μνήμη ενός σώματος που ήταν καλά..»
Η Μαριάννα Παφίτη, στέλνει το δικό της μήνυμα στα άτομα με αναπηρία.

«Ως Μαριάννα νιώθω ότι οι συνάνθρωποι μου, που υπήρξαν στη ζωή τους ως ένα σημείο, υγιείς, νιώθουν ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Είναι τόσο μεγάλο το βάρος να σηκώνεις τη μνήμη ενός σώματος που ήταν καλά και να μπορείς να αντιμετωπίζεις αυτή τις τεράστιες αλλαγές στη ζωή στου. Και εγώ έχω περάσει πολλές άσχημες φάσεις ψυχολογικά και δεν είμαι ηρωίδα, καταλάβω απόλυτα και ακόμη έχω τα σκαμπανευάσματά μου και φοβάμαι για το τι θα ξημερώσει αύριο», καταλήγει η Μαριάννα Παφίτη.

Δειτε Επισης

Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα