Καδής: Η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής μας κληρονομιάς προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας

Η προστασία και η ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και υλοποιείται κυρίως μέσω δράσεων του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, αποδεικνύοντας τη σημασία που προσδίδει το Κράτος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι «αποκορύφωμα των δράσεων αυτών, ήταν η ανακήρυξη της περιοχής Τροόδους ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO».
 
Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης για τους Νάνους Ιπποπόταμους και στην τέλεση των εγκαινίων του σκεπάστρου του ανασκαφικού χώρου, ο κ. Καδής είπε ότι από τη δεκαετία του 1960 συλλέχθηκαν πέραν των πέντε χιλιάδων οστών νάνων ιπποπόταμων, από διάφορα μέρη της Κύπρου, τα οποία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για μελέτη και «παρά τις επίμονες προσπάθειες μας, δυστυχώς ακόμη δεν κατέστη δυνατή η επιστροφή του πολιτιστικού αυτού πλούτου στην πατρίδα μας», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει στο σύντομο μέλλον.
 
Αναφερόμενος στην παλαιοντολογική ανασκαφή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην Αγία Νάπα, η οποία άρχισε το 2001 σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα με την ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή Γιώργου Θεοδώρου και την ενεργή στήριξη του Δήμου Αγίας Νάπας, ο κ. Καδής είπε ότι «το έργο αυτό αποτελεί τη σπουδαιότερη παλαιοντολογική ανασκαφή στην Κύπρο και μέσω του αναδεικνύεται η παλαιοντολογική και πολιτιστική σημασία του χώρου», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της ανασκαφής αυτής «δημιουργήθηκε μια εξαιρετική παλαιοντολογική συλλογή, από χιλιάδες οστά νάνων ιπποπόταμων, με την αξιοποίηση της οποίας θα υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση της εξέλιξης του είδους και στην ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς μας γενικότερα».
 
Ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε πως το Κράτος, αντιλαμβανόμενο τη σημασία του χώρου αυτού, χρηματοδότησε πρόσφατα και την κατασκευή σκεπάστρου, το οποίο μαζί με την κατάλληλη περίφραξη, θα συμβάλουν στην προστασία του χώρου από παράνομες επεμβάσεις και από τη φθορά του από τα στοιχεία της φύσης και πρόσθεσε πως στην κατεύθυνση αυτή ήταν επίσης πολύτιμη και σημαντική η συμβολή του Δήμου Αγίας Νάπας.
 
«Με τα έργα αυτά και κάποιες επιπλέον εργασίες, ο παλαιοντολογικός ανασκαφικός χώρος της Αγίας Νάπας θα γίνει επισκέψιμος και προσιτός σε Κύπριους και ξένους επισκέπτες, συμβάλλοντας έτσι και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ο χώρος θα μπορεί επίσης να αποτελέσει στοιχείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το φυσικό περιβάλλον μας», κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα