Κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη σχολική χρονιά οι εξετάσεις τετραμήνων

Οι εξετάσεις τετραμήνων κινδυνεύουν  να τινάξουν στον αέρα τη σχολική χρονιά. Από τη μία η διχασμένη, πλέον, ΟΕΛΜΕΚ ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα της Δευτέρας, για τη λήψη απεργιακών μέτρων. Από την άλλη οι μαθητές οι οποίοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως θα πολεμήσουν με κάθε μέσο τις εξετάσεις τετραμήνων.

Λάδι στη φωτιά έριξε η χθεσινοβραδινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το κράτος δεν θα παραδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και πως οι νομοθεσίες δεν εξαρτώνται από τα δημοψηφίσματα των εκπαιδευτικών.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ότι τα τετράμηνα έχουν διχάσει την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, επιβεβαιώθηκαν. Ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης, Θέμης Πολυβίου διαχώρισε τη θέση του και να κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, να ψηφίσουν υπέρ της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων.

«Σαν Νέα Κίνηση θεωρούμε πως οι απεργίες δεν είναι λύση. Απλώς θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δράσουμε συντονισμένα με θέσεις ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που είναι πολλές. Ήδη ως ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ καταθέσαμε πρόταση για τα φιλολογικά μαθήματα. Καλούμε τους συναδέλφους να απορρίψουν τη λήψη απεργιακών μέτρων, γιατί δεν είναι λύση. Λύση είναι να συζητήσουμε ώστε να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Πολυβίου, προσθέτοντας πως θα σεβαστούν απόλυτα την απόφαση των συναδέλφων τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΕΛΜΕΚ: Δημοψήφισμα στις 11 Νοεμβρίου για τα τετράμηνα

Δεν υπάρχει διχασμός, αλλά διαφορετικές απόψεις, ανέφερε πάντως στον REPORTER ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος τόνισε πως είναι δικαίωμα του καθενός να έχει διαφορετική άποψη.

«Δεν υπάρχει διχασμός. Έτσι λειτουργεί η ΟΕΛΜΕΚ. Πριν χρόνια είχαμε το ίδιο πρόβλημα. Η ΟΕΛΜΕΚ αποτελείται από διάφορες κινήσεις και η κάθε κίνηση έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί για το ζήτημα».
 
Υπέρ των εξετάσεων τετραμήνων η ΟΛΤΕΚ
Υπέρ των εξετάσεων ανά τετράμηνο τάσσεται και η ΟΛΤΕΚ, με τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Λυσάνδρου να σημειώνει πως αυτό που θέλει η οργάνωση είναι να λειτουργήσουν σωστά οι εξετάσεις.

«Εμείς είμαστε υπέρ των εξετάσεων. Αυτό που ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας είναι η σωστή εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, να χωριστούν στα δύο τα τετράμηνα και να γίνουν οι εξετάσεις τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Με την υφιστάμενη νομοθεσία, δυστυχώς δεν είναι λειτουργικά. Ελπίζουμε του χρόνου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές και να είναι σωστά τα τετράμηνα», τόνισε ο κ. Λυσάνδρου.

«Η ΠΣΕΜ υποκινείται από κόμματα»
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις είναι και οι μαθητές οι οποίοι σε πρώτο στάδιο εξετάζουν την εφαρμογή του μέτρου της αποχής από τα μαθήματά τους. Υποκίνηση των μαθητών από κόμματα, βλέπει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ.

«Όταν η προηγούμενη ηγεσία της ΠΣΕΜ ήταν από τους πρωταγωνιστές στις συζητήσεις για τη νομοθεσία των εξετάσεων τετραμήνων, είναι ξεκάθαρο πως αυτή η ηγεσία υποκινείται από κάποιους άλλους,. Αν επιλέξουν αποχή, τότε αυτό θα έχει συνέπειες σε διάφορους μαθητές, εκ των οποίων κάποιοι μπορεί να χάσουν την τάξη, κάποιοι μπορεί να μην λάβουν απολυτήριο στο τέλος της χρονιάς, κάποιοι μπορεί να μην καταλάβουν το μάθημα μετά, για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Οι μαθητές πρέπει να καθίσουν με τους εκπαιδευτικούς και να αναγνωρίσουν τα προβλήματα, ώστε να διορθωθούν και να είναι λειτουργικές οι εξετάσεις τετραμήνων», ανέφερε ο Θέμης Πολυβίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμοι να λάβουν μέτρα για τα τετράμηνα και οι μαθητές-«Να καταργηθεί το εγκληματικό μέτρο»

Δεν υποκινούμαστε από κανέναν, απαντά στον κ. Πολυβίου μέσω του REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, υποστηρίζοντας πως οι αποφάσεις τους είναι συλλογικές και αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις όλων των μαθητικών συμβουλίων.
«Η θέση μας προκύπτει από τα δημοψηφίσματα και τις επαρχιακές συνδιασκέψεις που γίνονται και οι αποφάσεις μας είναι απόλυτα δημοκρατικές. Υπήρξαν διάφορες κινητοποιήσεις, υπήρξαν δημοψηφίσματα, μαζέψαμε υπογραφές και κάναμε συνέδρια. Τέτοιες δηλώσεις δεν τιμούν κανένα», ανέφερε.
 
Σφοδρές αντιδράσεις για την Προεδρική δήλωση
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ έχει πάρει μια απόφαση να θέσει ένα ερώτημα στα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εφαρμογή των τετραμήνων, ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Χατζησάββας, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τις εξετάσεις τετραμήνων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση του ΠτΔ για τα τετράμηνα-«Δεν είναι θέμα δημοψηφισμάτων αν θα εφαρμοστούν»

«Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ, νομίζω είναι ξεκάθαρη. Έκκληση και παράκλησή μας ως ηγεσία, να αποφευχθούν τοποθετήσεις, από όπου και αν προέρχονται, για να προκαλέσουν αναστάτωση. Σεβόμαστε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά είναι προτιμότερο οι εκπαιδευτικοί να έχουν όλα τα δεδομένα μπροστά τους».

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως όποτε συντρέχουν μεγάλα σκάνδαλα, επιλέγουν την επίθεση κατά των εκπαιδευτικών και των οργανώσεών τους.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δυστυχώς επέλεξε ψες να επιτεθεί για άλλη μια φορά, με το γνωστό ύφος και λεκτικό του γενικά κατά των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων τα τελευταία χρόνια (Συνδικαλιστικών για τον ίδιο), σε μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση των Οργανωμένων Γονιών Δημοτικής, όπου ΠΟΕΔ και Οργανωμένοι Γονείς υπερτόνισαν την αξία της συνεργασίας εκπαιδευτικών και γονιών σε όλα τα επίπεδα. Γίνεται φανερό ότι το φιάσκο της μεγάλης κρίσης του καλοκαιριού του 2018, που δημιούργησε η Κυβέρνηση σκόπιμα στην Εκπαίδευση, για να καλύψει τη διάλυση του Συνεργατισμού, ακόμη τους ενοχλεί», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»