Λιγότερες εκτάσεις, αλλά περισσότερες χώρες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές το 2018

Δασικές πυρκαγιές κατέστρεψαν περίπου 178.000 εκτάρια δασών και εκτάσεων γης στην ΕΕ το 2018, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Αναλυτικά ο αριθμός αυτός είναι "μικρότερος από το ένα έκτο των εκτάσεων που κάηκαν το 2017" και "χαμηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο", αλλά ταυτόχρονα "περισσότερες χώρες από ποτέ άλλοτε επλήγησαν από πυρκαγιές μεγάλης έκτασης".

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης περισσότερες πυρκαγιές έκτασης 30 εκταρίων και άνω καταγράφηκαν το περασμένο έτος από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ιταλία (147 πυρκαγιές σε 14.649 εκτάρια), την Ισπανία (104 πυρκαγιές σε 12.793 εκτάρια), την Πορτογαλία (86 πυρκαγιές σε 37.357 εκτάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (79 πυρκαγιές σε 18.032 εκτάρια) και τη Σουηδία (74 πυρκαγιές σε 21.605 εκτάρια).

Καταγράφεται ότι η Σουηδία έζησε τη χειρότερη περίοδο καταγεγραμμένων δασικών πυρκαγιών στην ιστορία της, με συνολική καμένη έκταση που καταγράφηκε στη Σουηδία υπερέβη τα 21.605 εκτάρια και ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ, κατάταξη ασυνήθιστη για μια βόρεια χώρα.

Η Πορτογαλία ήταν και πάλι η χώρα με τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις, αλλά το σύνολό τους αντιστοιχούσε σε μικρό ποσοστό των εκτάσεων που κάηκαν το 2017 και ήταν ένα από τα χαμηλότερα που καταγράφηκαν τα τελευταία 10 χρόνια.

Περίπου τα 50.000 εκτάρια των ευάλωτων οικοσυστημάτων του δικτύου Natura 2000 (36% επί του συνόλου των καμένων), που φιλοξενούν πολλά είδη φυτών και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, χάθηκαν στις πυρκαγιές.

Το σύνολο των εκτάσεων που κάηκαν ήταν μικρότερο από τα προηγούμενα έτη, αλλά εξακολούθησαν να σημειώνονται υψηλότερες από τον μέσο όρο θερμοκρασίες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κατά το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, δημιουργώντας συνθήκες που ευνόησαν την ανάφλεξη και τη διάδοση των δασικών πυρκαγιών, προκαλώντας υψηλές οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημίες.
 
Το 2018 ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 5 φορές για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη: στη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Λετονία και την Πορτογαλία. Συνολικά, το καλοκαίρι κινητοποιήθηκαν 15 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και πάνω από 400 πυροσβέστες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε μεταφορικό κόστος που ανήλθε σε 1,6 εκατ. ευρώ για την κινητοποίηση στήριξης προς τις πληγείσες χώρες.

Επιπλέον, καταγράφεται ότι κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών καταρτίστηκαν περισσότεροι από 139 δορυφορικοί χάρτες Copernicus για δασικές πυρκαγιές. Επιπλέον, η ΕΕ απέστειλε στην Πορτογαλία εμπειρογνώμονες για τις δασικές πυρκαγιές από όλη την ΕΕ, σε μια αποστολή πρόληψης και ετοιμότητας, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της χώρας ως προς την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στην ετήσια έκθεση του 2018 για τις δασικές πυρκαγιές σημειώνεται επίσης ότι το 2019, η περίοδος πυρόσβεσης ξεκίνησε νωρίς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών ξηρασίας και ανέμων. Ήδη έως τον φετινό Μάρτιο, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν υψηλότερος από τον ετήσιο μέσο όρο για την τελευταία δεκαετία, με πολυάριθμες πυρκαγιές σε ορεινές περιοχές και κρίσιμες πυρκαγιές στο δέλτα του Δούναβη.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2019, η ΕΕ αναβάθμισε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ και δρομολόγησε το rescEU με σκοπό τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών από καταστροφές και τη διαχείριση των αναδυόμενων κινδύνων στην Ευρώπη και εκτός αυτής.

Το καλοκαίρι του 2019, η ΕΕ δημιούργησε μεταβατικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών, ο οποίος αναπτύχθηκε ήδη δύο φορές με σκοπό την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και τον Λίβανο.

Επιπλέον, τον Ιούλιο, η Κομισιόν ζήτησε, σε ανακοίνωσή της, την ενίσχυση της δράσης της ΕΕ ως προς την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών, και δεσμεύτηκε να αναλάβει περαιτέρω δράση, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές ως εργαλείο για την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Δειτε Επισης

Έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος Παναγιώτης που ζητούσε ειδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ
Παγκόσμια πρωτιά της Κύπρου στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους
Μέσω εφαρμογής στα κινητά θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα δρώμενα στην επαρχία Αμμοχώστου
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ