Διαμαρτυρία έξω από το «Φιλοξένια» πραγματοποίησαν οι φοιτητές

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί έξω από το «Φιλοξένια», η Φοιτητική Ένωση ΑΞΙΚ (Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ), εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τα όσα ακούστηκαν περί μετατροπής του «Φιλοξένια» σε δικαστήρια, αντί για αξιοποίηση του από το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου (ΑΞΙΚ), στο οποίο ανήκει ο χώρος και θα επιλύσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο. 
 
Οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από το Φιλοξένια», «ΑΞΙΚ ιστορία, Φιλοξένια», «Δεν ξεχνιέται η ιστορία, στο ΑΞΙΚ ανήκει το Φιλοξένια», «Φέρτε αποτελέσματα, τέρμα πια στα ψέματα», «Στην αδιαφορία βάζουμε τελεία», «Τέρμα πια στην αδιαφορία, στο ΑΞΙΚ ανήκει το Φιλοξένια», « Σταματήστε τα έργα» και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Το Φιλοξένια ανήκει στο ΑΞΙΚ», «Δεν ζητούμε πρόσθετο χώρο. Ζητούμε το δικό μας χώρο», «Δώστε μας πίσω το Φιλοξένια», «Τέρμα πια στην αδιαφορία».
 
Ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης ΑΞΙΚ (Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ) Παναγιώτης Καρατζιάς, σε δηλώσεις του, είπε ότι σήμερα διαμαρτύρονται για το ξενοδοχείο Φιλοξένια, το οποίο είναι απαλλοτριωμένη γη προς το ΑΞΙΚ για οφέλη των φοιτητών του ΑΞΙΚ και τις ανάγκες τους.
 
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ τί είναι αυτό που ζητούν με τη σημερινή διαμαρτυρία τους, ο κ. Καρατζιάς είπε ότι ζητούν πίσω το «Φιλοξένια», γιατί θα επιλύσει πολλά προβλήματα του Πανεπιστημίου.
 
Στην ανακοίνωση της Φοιτητικής Ένωσης ΑΞΙΚ, την οποία διάβασε ο κ. Καρατζιάς στη διαμαρτυρία, αναφέρεται ότι το Φιλοξένια μπορεί να καλύψει ως κτίριο τις σοβαρές ανάγκες και ελλείψεις του ΑΞΙΚ σε οικοτροφείο, εργαστήρια, αίθουσες, κ.ο.κ., ενώ παράλληλα μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα στις αξιολογήσεις του ΑΞΙΚ και τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Ινστιτούτου, όπως δημιουργία τετραετούς πτυχίου. 
 
Προστίθεται ότι η Κυβέρνηση θεωρεί τη μετατροπή του Φιλοξένια σε δικαστήρια σημαντικότερη από τις ανάγκες του ΑΞΙΚ και των σπουδαστών του.
 
«Ως Φ.ΕΝ.ΑΞΙΚ, ένεκα της σιωπής που επικρατεί για το ζήτημα, καλούμε την Κυβέρνηση να πράξει το στοιχειώδες καθήκον απέναντι στο ΑΞΙΚ και τους σπουδαστές της, να ξαναμελετήσει δηλαδή το θέμα του Φιλοξένια. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι στοιβαγμένοι στις τάξεις και στο οικοτροφείο. Οι φοιτητές του ΑΞΙΚ δεν μπορούν να συνεχίσουν να στερούνται την αναγνώριση και την αναβάθμιση του διπλώματος τους σε πτυχίο. Σας καλούμε ξανά λοιπόν να παγοποιήσετε άμεσα, εφόσον δεν θέλετε να σταματήσετε οριστικά, την όλη διαδικασία για το κέντρο Φιλοξένια και να επανεξετάσετε το θέμα με μόνο σας γνώμονα το καλό των φοιτητών και τη συμμετοχή όλων όσων εμπλέκονται», σημειώνεται.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Καρατζιάς είπε ότι είναι στοιβαγμένοι μέσα στις τάξεις, και ειδικά το τρίτο έτος είναι δύο τάξεις μαζί σε μια.
 
«Είναι αδιανόητο το ΑΞΙΚ να μην το αναβαθμίζουν με το Φιλοξένια», συμπλήρωσε.
 
Ο φοιτητής του ΑΞΙΚ Νικόλας Μενελάου, ο οποίος σπουδάζει μαγειρική, σε δηλώσεις του είπε ότι το Φιλοξένια ανήκει στο ΑΞΙΚ.
 
«Δεν είμαστε άνθρωποι της κουτάλας, είμαστε άνθρωποι της γαστρονομίας πλέον. Η μαγειρική προχώρησε, το management προχώρησε. Χρειαζόμαστε καλύτερες εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, να μάθουμε πιο σωστά. Δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε μέσα στο ΑΞΙΚ και ειδικά στις Εστίες. Είναι ανθυγιεινό να μένουν τέσσερα άτομα μέσα σε ένα δωμάτιο. Άρα πρέπει να αξιοποιήσουμε το Φιλοξένια για το καλύτερο», πρόσθεσε.
 
Ο Γενικός Γραμματέας της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων ΠΕΟ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΞΙΚ Λευτέρης Γεωργιάδης, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία για να συμπαρασταθεί στους φοιτητές του ΑΞΙΚ, σε δηλώσεις του είπε ότι το αίτημα των φοιτητών είναι απόλυτα δικαιολογημένο και πρέπει να δοθούν οι χώροι του παλιού Φιλοξένια στη σχολή, για να μπορέσει η σχολή να πάει μπροστά.
 
«Αυτό είναι απόφαση και του ΔΣ. Είναι απόφαση και της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και, δυστυχώς, παρά τις αποφάσεις που παίρνονται, το κράτος προχωρεί σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η έκκληση μου είναι να δουν το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον της σχολής, το συμφέρον αυτών των παιδιών. Εμείς θα τους συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.
 
Μιλώντας στους φοιτητές, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ήρθα σήμερα εδώ γιατί αισθάνομαι και εγώ έντονα ότι το θέμα που αντιμετωπίζει το ΑΞΙΚ, με τις κινήσεις που γίνονται να παραδοθεί το Φιλοξένια και να γίνει δικαστήριο, είναι απαράδεκτο και ακατανόητο».
 
«Γιατί πραγματικά τα κτίρια τούτα είναι φτιαγμένα για να λειτουργεί η σχολή σας και το παλιό ξενοδοχείο Φιλοξένια ήταν πρότυπο ξενοδοχείου όπου έκαναν την πρακτική τους οι σπουδαστές του ΑΞΙΚ και δεν δικαιολογείται σήμερα η απόφαση της Κυβέρνησης να φέρει εδώ τα δικαστήρια δίπλα από μια σχολή που σπουδάζουν τα παιδιά ένα αντικείμενο, δίπλα από ένα Συνεδριακό Κέντρο να έχουμε κλούβες», πρόσθεσε.
 
Ανακοίνωση ΠΕΟ για το ΑΞΙΚ
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της, η ΠΕΟ αναφέρει ότι σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του ΑΞΙΚ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση της στους φοιτητές του και τη σημερινή κινητοποίηση τους ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης να μετατρέψει το «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» σε δικαστήριο.
 
«Είναι λυπηρό και ακατανόητο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, παρά την καθολική απαίτηση του ΔΣ, όλων των φορέων του τουρισμού, σχεδόν όλων των κομμάτων και τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής για στήριξη και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, ως επίσης και την ανάγκη παραχώρησης του «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στο νόμιμο ιδιοκτήτη του, το ΑΞΙΚ, προχωρεί ετσιθελικά προς την αντίθετη κατεύθυνση», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι το «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» είναι ενιαίος χώρος με το ΑΞΙΚ, ανήκει στο ΑΞΙΚ και χρησιμοποιείτο σαν πρότυπο ξενοδοχείο για την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών του.
 
«Το “ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ” το έκλεισε η Κυβέρνηση Κληρίδη χωρίς τεκμηρίωση της ανάγκης για κάτι τέτοιο, και παρέμεινε σχεδόν ερημωμένο μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα τα τελευταία χρόνια το ΑΞΙΚ αναπτύχθηκε σημαντικά, οι σπουδαστές του τριπλασιάστηκαν και έχει άμεση ανάγκη χώρων για τη διαμονή των σπουδαστών του, οι οποίοι στοιβάζονται 4 με 5 άτομα σε κάθε δωμάτιο,  αλλά και χώρων για εργαστήρια κλπ. Η μετατροπή του σε δικαστήριο προβληματίζει όλους γιατί πέραν από τα εκατομμύρια που θα χρειαστούν για μετατροπές, είναι αδιανόητο δίπλα από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο να υπάρχουν κλούβες με εγκληματίες και αστυνομικές δυνάμεις ασφαλείας», προσθέτει.
 
Κάνει, παράλληλα, ύστατη έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους και όχι μόνο να ασκήσουν την επιρροή τους για αλλαγή των αποφάσεων.
 
«Καλούμε το ίδιο το κράτος να κάνει δεύτερες σκέψεις, να σεβαστεί την καθολικότητα της αντίθεσης όλων στις ενέργειες του και να πράξει ό,τι απαιτεί το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του ΑΞΙΚ και του Τουρισμού μας που έχει μεγάλη ανάγκη σωστά εκπαιδευμένου και εξειδικευμένου προσωπικού», καταλήγει η ΠΕΟ, στην ανακοίνωση της.

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων