Εκστρατεία ενημέρωσης για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις καταχρήσεις που παρουσιάζονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και πώς να τεθεί περιορισμός, προγραμματίζει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με τον οποίο υπάρχουν διαβουλεύσεις για το θέμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μάριος Κουλούμας.
 
Όπως είπε ο κ. Κουλούμας, θα υπάρξει συνάντηση με τον ΟΑΥ στις 5 Νοεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα.
 
«Γίνεται κατάχρηση και θα πρέπει να στοχεύσουμε σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον να τεθούν περιορισμοί με πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες και δεύτερον να δούμε πώς θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για να καταλάβει ο κόσμος ότι το ΓεΣΥ είναι δικό μας και πρέπει να το περιφρουρήσουμε, γιατί το ΓεΣΥ δεν έγινε για παραγγελίες αλλά για να είναι εκεί και να προσφέρει υπηρεσίες την ώρα που το χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε ότι υπάρχει κατάχρηση και από τις δύο πλευρές. Από τον ασθενή, ο οποίος νομίζει ότι είναι η ώρα του σήμερα να κάμει ό,τι αναλύσεις και ακτινοδιαγνωστικά υπάρχουν και από την άλλη είναι και οι γιατροί, οι οποίοι φαίνεται ότι επειδή δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, υπερχρησιμοποιούν το σύστημα. Αυτό είναι κακό για όλους μας, συνέχισε, διότι πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πόροι του συστήματος είναι δικοί μας, είναι για να χρησιμοποιούνται εκεί και όπου πρέπει κι αυτός, ο οποίος καταχράται πραγματικά κάνει πολύ μεγάλο κακό.
 
Είπαμε, ανέφερε, να γίνει η εκστρατεία ενημέρωσης από εμάς γιατί προασπιζόμαστε το συμφέρον του ασθενή κι όταν μιλά ο ασθενής προς τον ασθενή είναι πιο πειστικός και αντιλαμβάνεται ο άλλος καλύτερα.
 
Η εκστρατεία ενημέρωσης, σημείωσε, θα γίνει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με φυλλάδια που θα πάνε στο κάθε σπίτι, με σποτάκια ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά, μέσω του κοινωνικού δικτύου, να είναι μια οργανωμένη εκστρατεία από την Ομοσπονδία μας με τη συνεργασία του ΟΑΥ, η οποία να δίνει τα μηνύματα τι είναι το ΓεΣΥ, γιατί είναι δικό μας το ΓεΣΥ, πώς θα το περιφρουρήσουμε, πώς να το χρησιμοποιούμε σωστά, ενημέρωση πως όταν κάνουμε κατάχρηση στερούμε το δικαίωμα κάποιου άλλου στην υγεία.
 
Παράπονα
----
Τα παράπονα των ασθενών προς την Ομοσπονδία αφορούν κυρίως τις ελλείψεις που εξακολουθούν να παρουσιάζονται στη διάθεση φαρμάκων και στις διακρίσεις μεταξύ ασθενών του ΓεΣΥ και μη, στην εξυπηρέτηση στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
 
«Η κατάσταση με τα φάρμακα, πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζει και ομαλοποιείται. Έχουμε παράπονα ότι γίνονται διακρίσεις στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα και ο ΟΑΥ πρέπει να υπερασπίσει τους δικαιούχους. Όταν είσαι του ΓεΣΥ σε βάζουν αργότερα, όταν θα πληρώσεις σε βάζουν πιο γρήγορα και σε κάνουν αμέσως ενώ τα αποτελέσματα αργούν να σου τα δώσουν. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα», είπε ο κ. Κουλούμας.
 
Φάρμακα
----
Σε σχέση με τα φάρμακα που ήταν στον ιδιωτικό τομέα και δεν ήταν στον κρατικό τομέα, κάπου 400 συνολικά, ο κ. Κουλουμάς ανέφερε ότι έχουν περάσει από αξιολόγηση κι έχουν εγκριθεί όλα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ) του ΟΑΥ εκτός από 40, τα οποία επαναξιολογούνται.
 
Είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση όταν εταιρείες επιλέγουν να μην εντάξουν κάποια φάρμακα. Κατά την άποψη τη δική μας σε μια συνεργασία με ένα πάροχο, αυτός δεν μπορεί να επιλέγει ποια φάρμακα βάζει και ποια δεν βάζει, σημείωσε.
 
Κρατικά νοσοκομεία
----------
Για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσοκομεία, ο κ. Κουλούμας είπε ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η αυτονόμηση.
 
«Πρέπει να δούμε πού υπάρχει στελέχωση και υποστελέχωση. Το επείγον θέμα είναι τα ΤΑΕΠ. Εμάς η εισήγηση μας για τα ΤΑΕΠ είναι ότι πρέπει να αντικριστεί ως ξεχωριστό θέμα. Δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε καταστάσεις, όπως κίνητρα που θα δοθούν στους ειδικούς γιατρούς. Είναι λάθος, το λέμε εμείς. Είναι ένα νευραλγικό πόστο, που πρέπει να ενισχυθεί και οι γιατροί που δουλεύουν εκεί πρέπει να νιώθουν ότι δικαιούνται να παίρνουν κάτι περισσότερο», συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια