Ενδιαφέρον από ιδιώτες για κατασκευή αποτεφρωτήρα για καύση νεκρών

Το ενδιαφέρον τους για κατασκευή αποτεφρωτήρα για καύση νεκρών άρχισαν να εκδηλώνουν κυρίως γραφεία κηδειών, εξέλιξη που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να μείνει μακριά η ίδια από μια τέτοια επένδυση λόγω ακριβώς του ενδιαφέροντος από ιδιώτες.
 
Σχετική ενημέρωση περιέχεται σε σημείωμα που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή, κατόπιν ερώτησης των βουλευτών του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου και Ελένης Μαύρου, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να σημειώνει παράλληλα ότι επειδή ο νόμος μόλις πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ, δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε αιτήματα για καύση νεκρών.
 
]Υπενθυμίζεται ότι ο περί της Αποτέφρωσης Ανθρώπινης Σορού Νόμος (Ν53(Ι)/2016) ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2016, όμως απέκτησε ισχύ με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2019.
 
Στην απάντησή του προς τους βουλευτές, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα ότι στο υπουργείο άρχισαν να καταφθάνουν επιστολές ή ηλεκτρονικά μηνύματα από ιδιώτες, με τα οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κατασκευή αποτεφρωτήρα. Δεδομένου του ενδιαφέροντος αυτού, προσθέτει, δεν υπάρχει πρόθεση να λειτουργήσει η Δημοκρατία μία τέτοια μονάδα.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να απαντήσει και στην ερώτηση εάν επωμίσθηκε οποιοδήποτε κόστος η Δημοκρατία για μεταφορά και αποτέφρωση σορών σε χώρες του εξωτερικού, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να απαντά αρνητικά.
Συγκεκριμένα σημειώνει ότι δεν χρειάστηκε να αναληφθεί από το κράτος οποιοδήποτε κόστος για μεταφορά σορών στο εξωτερικό, επειδή αυτό βάρυνε τους οικείους όσων είχαν επιλέξει την αποτέφρωση αντί την ταφή.
 
Λειτούργησε και στην Ελλάδα το πρώτο αποτεφρωτήριο
Στην Ελλάδα, ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών αλλά και διαδοχικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας, η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου νεκρών πήρε σάρκα και οστά. Κατασκευάστηκε στην περιοχή της Ριτσώνας στην Εύβοια και εγκαινιάστηκε επίσημα την περασμένη βδομάδα, ενώ από της λειτουργίας του στις 30 Σεπτεμβρίου είχε ήδη προβεί σε δεκαπέντε αποτεφρώσεις.
Σύμφωνα με αναφορές στα ελλαδικά ΜΜΕ, η κατασκευή έγινε από κοινοπραξία ιδιωτών η οποία συνέλαβε με το 70% του κόστους, ενώ το υπόλοιπο 30% προήλθε από τη λεγόμενη «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης» η οποία δημιουργήθηκε το 1977 με στόχο τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου. Η δημιουργία της μονάδας αδειοδοτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 και κατασκευάστηκε σε μόλις ένα έτος με κόστος που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ.
 
Σε σχέση με τη λειτουργία του αναφέρεται ότι η αποτέφρωση μπορεί να προγραμματιστεί μόνο μέσω γραφείου κηδειών και όχι απευθείας με το αποτεφρωτήριο, ενώ το κόστος για κάθε αποτέφρωση ανέρχεται στα 600 ευρώ. Αυτή όμως δεν είναι η τελική τιμή αφού προστίθενται και οι υπηρεσίες του γραφείου τελετών, οπότε το τελικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1.500-2.500 ευρώ. Ωστόσο και πάλι θεωρείται φθηνότερο από τη μεταφορά μιας σορού στο εξωτερικό.
Οι δύο κλίβανοι λειτουργούν σε θερμοκρασία 850 βαθμών

Η διαδικασία της αποτέφρωσης γίνεται με ένα απλό φέρετρο κατασκευασμένο αποκλειστικά από ξύλο, χωρίς βαφή, βερνίκι, επένδυση ή μεταλλικά μέρη επειδή θωρείται ανούσιο να σπαταληθούν χρήματα για κάτι πιο «πολυτελές» λόγω του ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη μεταφορά του νεκρού, ενώ επιπλέον κόστος έχει και η τεφροδόχος η οποία ξεκινά από 26 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 550.

Η αγορά μιας τεφροδόχου από αυτές που προσφέρονται στο αποτεφρωτήριο κυμαίνεται από 26 έως 588 ευρώ.

Η μονάδα, η οποία διαθέτει δύο κλίβανους που λειτουργούν σε θερμοκρασία 850 βαθμών, μπορεί να πραγματοποιεί έως και δέκα τελετές αποτέφρωσης την ημέρα, ενώ η εταιρεία που κατασκεύασε το έργο παρέχει και τη δυνατότητα διασποράς της τέφρας στη θάλασσα, από αέρος ή στη φύση με επιπλέον χρέωση.

Η εγκατάσταση στην Εύβοια καταλαμβάνει έκταση 1.500 τ.μ. και περιλαμβάνει, εκτός από τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, αίθουσα τελετών, αίθουσα αναμονής συγγενών και ένα αναψυκτήριο με αίθριο χώρο. Περιλαμβάνει επίσης εκθετήριο για την πώληση τεφροδόχων και «κοσμημάτων ενθύμησης», καθώς και τεφροφυλάκιο. Η όλη διαδικασία καύσης διαρκεί γύρω στα 75 λεπτά.

Οι χώρες όπου υπάρχουν αποτεφρωτήρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία λειτουργεί αποτεφρωτήριο από το 1887 και η Γερμανία από το 1934. Στην Ισπανία το θέμα ρυθμίστηκε το 1945 με τον νόμο περί θρησκευτικής ελευθερίας, ενώ στη Βρετανία επιτρέπεται η αποτέφρωση από το 1884 με δικαστική απόφαση.

 
Το 2007 εκτιμήθηκε ότι τα ποσοστά αποτέφρωσης στη Βρετανία, την Ελβετία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία ξεπερνούσαν το 50%, ενώ στην Ιαπωνία ανέρχονταν στο 99%, στην Αυστραλία στο 48% και στις ΗΠΑ στο 21%.

Δειτε Επισης

Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων