Infographic: Το ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο

Αμετάβλητη παραμένει η υπεροχή του κατοχικού στρατού στο ισοζύγιο στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Κύπρο.
 
Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί παραμένει σχεδόν διπλάσια από τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, ενώ η Τουρκία εξασφαλίζει στο κατοχικό καθεστώς καθολική ισχύ σχεδόν σε όλα τα όπλα.
 
Τόσο παλαιότερες εκθέσεις όσο και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι Αρχές της Δημοκρατίας δείχνουν πως η Τουρκία πλην τη μεταφορά των 42 Leopard που έγιναν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου, από εκεί και πέρα το ισοζύγιο δυνάμεων παραμένει σταθερό με μικρές προσθαφαιρέσεις αρμάτων μάχης λόγω απόσυρσης των παλαιότερων, αλλά και την πρόσφατη αγορά του πυραυλικού συστήματος NORA από τη Σερβία.
 
Οι συσχετισμοί δυνάμεων παραμένουν δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αριθμητική ισχύς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έχει επανέλθει στα προηγούμενα της επίπεδα.
 
Σημειώνεται επίσης ότι η μείωση του αριθμού των κληρωτών στην Εθνική Φρουρά, λόγω μειωμένου ρυθμού γεννητικότητας και δεκατετράμηνης θητείας, όπως και η μη αναπλήρωση ή ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και καθιστά το θέμα της ΑΟΖ «ευαίσθητο σημείο άσκησης στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό».
 
Συμπληρώνεται ότι η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, διεύρυνε περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά.

Σημειώνεται πως τα 73 εκ. που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους είναι η οικονομική βοήθεια που έλαβαν για στρατιωτικές δαπάνες από την Άγκυρα. Δεν είναι γνωστό το ποσό που το ψευδοκράτος δίνει για τα κατοχικά στρατεύματα.
 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα