O Ε/κ που μετακόμισε στα κατεχόμενα στον REPORTER-H απόφαση και η απάντηση στους επικριτές

«Θέλω να πεθάνω στον τόπο που γεννήθηκα», ήταν το πρώτο που  ανέφερε ο Ελληνοκύπριος Νικόλας Σκουρίδης, από τον Λάρνακα της Λαπήθου, όταν ρωτήσαμε για τη μετακόμισή του στα κατεχόμενα

«Μετακόμισα πριν ενάμιση μήνα. Προς το παρόν τις καθημερινές  μένω μόνος μου. Η γυναίκα μου πηγαινοέρχεται. Τα Σαββατοκυρίακα έρχονται και τα τρία μας παιδιά και τα εγγόνια μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους. Μας υποδέχθηκαν πολύ καλά», ανέφερε στον REPORTER ο κ. Σκουρίδης.

Για το πάρτι υποδοχής του το οποίο καλύφθηκε από τον τ/κ τύπο και αποτελεί το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας YENIDUZEN, ο 79χρονος ανέφερε ότι έγινε το περασμένο Σάββατο, «Ήταν γείτονες και γνωστοί μου Τουρκοκύπριοι που με βοήθησαν να κτίσω το σπίτι», σημειώνει.

Ο Ελληνοκύπριος έκτισε μια κατοικία 492m² στη γενέτειρά του Λάρνακα της Λαπήθου.«Έκτισα το σπίτι με πολλές δυσκολίες. Κατάφερα να βγάλω πολύ δύσκολα άδεια. Με βοήθησαν φίλοι τουρκοκύπριοι, επειδή μιλούσαν την γλώσσα. Αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις στα κατεχόμενα , όμως μετά μου ζήτησαν συγνώμη», λέει ο κ. Σκουρίδης.

Αντικρούει και τις αντιδράσεις όλων όσοι λένε, στις ελεύθερες περιοχές πως δεν έπρεπε να επιστρέψει στο χωριό του υπό το καθεστώς της κατοχής και ότι η ενέργειά του καθιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Απαντώ σε όλους αυτούς, ας τολμούσαν και η ίδιοι να εκπληρώσουν το όνειρό τους. Αν κάνανε όλοι τις ίδιες ενέργειες με μένα θα είχε πολύ περισσότερους ελληνοκύπριους στα κατεχόμενα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χαρές και πανηγύρια υποδέχθηκαν Ελληνοκύπριο που μετακόμισε στα κατεχόμενα

Kαι εξηγεί γιατί επέστρεψε στο κατεχόμενο χωριό του, «Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση. Είναι ο τόπος που γεννήθηκα. Ανοίγω το παράθυρο και βλέπω τους κάμπους και τα βουνά που έπαιζα μικρός. Όσα έζησα 34 χρόνια στο χωριό μου, τα ζω και τώρα. Ξυπνούσα και άκουγα τα πουλιά, τις όρνιθες. Νοιώθω πολύ ωραία», κατέληξε.


Του επέστρεψαν την περιουσία του
Η  «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», αποφάσισε όπως επιστρέψει την περιουσία του Ελληνοκύπριου  πρόσφυγα στο Λάρνακα Λαπήθου.  Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση για επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριο που έλαβε η «επιτροπή»  τα τελευταία χρόνια. Η «επίσημη» επιστροφή της περιουσίας έγινε στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, ενώ ο κ. Σκουρίδης υπέβαλε την αίτηση του στην «επιτροπή» στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ακολούθως έλαβε άδεια οικοδομής από το ψευδοκράτος  και άρχισε εργασίες ανέγερσης κατοικίας.


Η έναρξη των εργασιών προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης, ενώ άρχισε και εκστρατεία συλλογής υπογραφών. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφασή του και στις ελεύθερες περιοχές, αφού ισοδυναμεί, όπως αναφέρεται με αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο 79χρονος σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τον Ιούνιο ου 2018, είχε αναφέρει ότι πλήρωσε Τ/κ εργολάβο, ο οποίος έχει κάνει όλες τις σχετικές αιτήσεις και ήταν εκείνος που του είπε να ξεκινήσουν τις εργασίες χωρίς τις τελικές "άδειες", πρακτική που ακολουθείται στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς τότε εάν κάνει δεύτερες σκέψεις λόγω των αντιδράσεων απάντησε «δεν παίζουμε και ξιπαίζουμε».

 

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών