Παρασκευή 18 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εργαζόμενοι ΟΑΥ: Η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν επιλύει το πρόβλημα

  18/10/2019 18:59
Εργαζόμενοι ΟΑΥ: Η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν επιλύει το πρόβλημα

Εργαζόμενοι ΟΑΥ: Η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν επιλύει το πρόβλημα

  18/10/2019 18:59
Η πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ δεν επιλύει το κύριο και άμεσο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μη αποδέσμευσης του κονδυλίου για το 2019, αναφέρουν οι συντεχνίες των εργαζομένων του ΟΑΥ, επαναβεβαιώνοντας την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Οι συντεχνίες ΣΥΟΑΥ – ΟΗΟ ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ- ΟΑΥ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ απέστειλαν σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΥ, όπως αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα σε συγκέντρωση που συμμετείχε το σύνολο των εργαζομένων του ΟΑΥ κατά τη διάρκεια της 2ωρης στάσης εργασίας, με την τοποθέτηση του προσωπικού επί της πρότασης του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με την επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στις 17 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού έδωσε στους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους επιστολή που αποστάλθηκε την ίδια ημέρα προς τον ίδιο από Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ.

Με την επιστολή, προστίθεται, διατυπώνεται η ετοιμότητα στήριξης της αποδέσμευσης του κονδυλίου από μέρους τους, υπό την προϋπόθεση ότι η Διοίκηση του Οργανισμού θα ζητήσει από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την αποδέσμευση του απαιτούμενου ποσού ώστε να ενταχθεί ο ΟΑΥ στο Κυβερνητικό Σχέδιο που προβλέπει κάλυψη των εργαζομένων του Οργανισμού στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ζήτησε να έχει την τοποθέτηση των εργαζομένων στον Οργανισμό και των εκπροσώπων τους επί της πρότασης.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρεται, αφού εξέτασαν την πρόταση σήμερα το πρωί και κατέληξαν στο ότι «η πρόταση δεν επιλύει το κύριο και άμεσο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της μη αποδέσμευσης του κονδυλίου για το 2019, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εγχειρήσεις και τοκετοί που ήδη πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και άλλες που είναι προγραμματισμένες μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα για τις οποίες ο Οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει τους επηρεαζόμενους, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι συμφωνημένο μέσα από την ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους. Είναι λάθος να εξαναγκαστεί το προσωπικό να ακυρώσει προγραμματισμένες εγχειρήσεις για να τις επαναπρογραμματίσει σε νέο παροχέα», προστίθεται.
 
Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΥ, όπως αναφέρεται, « δεν έχουν θέσει ποτέ ως προϋπόθεση την κάλυψη τους από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αυτό που απαιτούν είναι η εφαρμογή της Συλλογικής τους Σύμβασης που προνοεί την διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του προσωπικού από τον Οργανισμό. Η επιλογή της κάλυψης αυτής μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας, έγινε το 2006 και ισχύει μέχρι σήμερα, χωρίς κανένας να θέσει ζήτημα».
 
Σύμφωνα με την επιστολή, «οι παρεχόμενες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής κάλυψης αναπροσαρμόστηκαν από την 1/6/2019 και έγιναν αποδεκτές από το προσωπικό του ΟΑΥ, χωρίς ενδοιασμό, προκειμένου να εξαιρούνται πλήρως και ξεκάθαρα όλες οι υπηρεσίες που καλύπτονται στην 1η Φάση του ΓεΣΥ».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι «η ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύεται σήμερα, 7 μήνες μόλις πριν την ολοκλήρωση του ΓεΣΥ, τον Ιούνιο του 2020, που δεν συμπεριλαμβάνεται η Ενδονοσοκομειακή Περίθαλψη και στρέφεται ειδικά προς τους εργαζόμενους του ΟΑΥ, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για να αποδεσμευτεί το κονδύλι, μετά που ήδη οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους έμειναν ακάλυπτοι σε Ενδονοσοκομειακή Περίθαλψη και Επείγοντα Περιστατικά, εκτός από τις εύλογες και αντικειμενικές απορίες που δημιουργεί, είναι και χωρίς κανένα περιεχόμενο για το 2019 επειδή δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα».
 
Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον Οργανισμό «να ενεργήσει προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για την άμεση αποδέσμευση του κονδυλιού που αφορά στο 2019 επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει ο Οργανισμός να εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις και να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμότητες που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε εκείνους τους εργαζομένους που έχουν πραγματοποιήσει εγχειρήσεις, τοκετούς ή έχουν προγραμματισμένες εγχειρήσεις και τοκετούς μέχρι το τέλος του 2019».

Οι εργαζόμενοι επαναλαμβάνουν ότι «δεν θέτουν προϋποθέσεις ως προς το τρόπο της κάλυψης τους. Δεν έχουν απορρίψει ποτέ καμιά άλλη πρόταση. Σε αυτό το πλαίσιο δηλώνουν την ετοιμότητα τους να εξετάσουν με υπευθυνότητα όλες τις μορφές κάλυψης που θα τους προταθούν στον διάλογο με τον Οργανισμό για το 2020, συμπεριλαμβανομένου και της ένταξης τους στο Κυβερνητικό Σχέδιο».
 
Οι εργαζόμενοι επαναβεβαιώνουν «την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ. Παράλληλα, σημειώνουν την απαίτηση τους να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τα όσα ισχύουν για όλους τους Οργανισμούς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα κατά τρόπο που να μην δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος τους», καταλήγει η επιστολή.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας